Skip links

Τοποθέτηση στη συζήτηση της Βουλής της τροπολογίας για τα πανωτόκια

«…Είχατε υποχρέωση, κύριοι συνάδελφοι της Συμπολίτευσης, να φέρετε αυτήν την τροπολογία, γιατί τα πανωτόκια θεσμοθετήθηκαν επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας και πήραν εκρηκτικές διαστάσεις  την περίοδο που κυβερνήσατε, το 1989-1993.»

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Άννα Μπενάκη – Ψαρούδα): Το λόγο έχει ο κ. Κεγκέρογλου.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Είχατε υποχρέωση, κύριοι συνάδελφοι της Συμπολίτευσης, να φέρετε αυτήν την τροπολογία -ίσως με διαφορετικό τρόπο, για να έχουμε μεγαλύτερη ευχέρεια να συζητήσουμε- γιατί τα πανωτόκια θεσμοθετήθηκαν επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας και πήραν εκρηκτικές διαστάσεις τις περιόδους με τα υψηλά επιτόκια, που ταυτίζονται κατά μεγάλο μέρος με την περίοδο που κυβερνήσατε, το 1989-1993. Το ζήτημα, όμως, σήμερα δεν είναι αυτό. Είναι, αν θα έχει την ίδια τύχη με τις πρωτοβουλίες που πήραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Και από ό,τι φαίνεται από τα παράθυρα που αφήνουν οι διατάξεις αυτής της τροπολογίας, θα απογοητευθούν αυτοί που λέτε ότι πανηγυρίζουν σήμερα και οι ελπίδες τους θα διαψευστούν άλλη μία φορά, αν δεν κάνετε συγκεκριμένες τροποποιήσεις που σας έχουν επισημάνει, κύριε Υπουργέ και Βουλευτές της Συμπολίτευσης. Αν, δηλαδή, δεν αλλάξει αυτό που αναφέρεται στο άρθρο 5 για τα δάνεια πριν το 1990 -που αφού τα έχει φουσκώσει δύο-τρεις φορές, τα πολλαπλασιάζει επί ενάμισι για να τα κάνει πενταπλάσια και εξαπλάσια- τότε είναι μία φούσκα αυτή η τροπολογία.
Αν στο άρθρο 8 που αναφέρεται στα έξοδα, ότι συνυπολογίζονται στο ποσό, δεν αλλάξει αυτό, δεν απαλειφθεί η συγκεκριμένη διάταξη, τότε πραγματικά να είστε σίγουροι από τώρα ότι θα διαψευστούν όλοι αυτοί που ήλπιζαν ότι μπορούσαν να έχουν μία καλύτερη αντιμετώπιση με αυτήν τη διάταξη. Εμείς θα πρέπει να σκεφθούμε, αν δεν τα απαλείψετε, αν θα ψηφίσουμε, διότι θα λειτουργήσει αυτή η τροπολογία μόνο ως επικοινωνιακό τρικ. Σας ζητώ, λοιπόν, να τα δείτε και να τα απαλείψετε. Το ζητούν εξάλλου και όλοι αυτοί που τα προηγούμενα χρόνια ήσασταν σε διάλογο μαζί τους, οι δανειολήπτες και οι οργανώσεις τους.
Επίσης οι προτάσεις που έγιναν για τις νησιώτικες περιοχές, αλλά όλες τις νησιώτικες περιοχές, μπορούν να υλοποιηθούν, μπορεί, δηλαδή, αντί πέντε έως εφτά, να είναι εφτά έως εννιά, άρα κατά δύο χρόνια παραπάνω για τις νησιώτικες περιοχές, προκειμένου να αποπληρωθεί το δάνειο.
Και μία συγκεκριμένη παρατήρηση. Δεν αναφέρεται η περίπτωση που το αρχικό κεφάλαιο μειώθηκε με άμεση καταβολή. Αναφέρεται στη σύμβαση η έκφραση «αρχικό κεφάλαιο ή τελικό ληφθέν», αλλά δεν αναφέρεται, όταν προκύπτει από μείωση κεφαλαίου. Έχω μαζί μου μία καρτέλα δανειολήπτη της Εθνικής Τράπεζας, όπου εφτά ημέρες μετά τη λήψη του δανείου από 53.000.000 δραχμές, έδωσε 8.600.000 δραχμές και μειώθηκε το κεφάλαιο κατά 8.600.000 και με την τροπολογία αυτή δεν λαμβάνεται υπόψη αυτό το ποσό ως μείωση κεφαλαίου, που το λαμβάνει η τράπεζα. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να το δείτε και να προστεθεί «ή αν το κεφάλαιο μειώθηκε».
Καταθέτω για τα Πρακτικά τη συγκεκριμένη καρτέλα δανειολήπτη της Εθνικής Τράπεζας, για να δείτε πώς μπορείτε να το διορθώσετε.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα καρτέλα, η οποία βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα