Skip links

Τοποθέτηση για επικ. ερώτηση 884 (21-08-06)

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΑ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΠΑ΄
Πέμπτη 24 Αυγούστου 2006

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Επόμενη είναι η υπ’ αριθμ. 916/21.8.06 δευτέρου κύκλου επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την εξαίρεση των ελαιοπαραγωγών του νομού Ηρακλείου από τις αποζημιώσεις κ.λπ.

Η ερώτηση του κ. Κεγκέρογλου έχει ως εξής:
«Με μεγάλη χαρά πληροφορήθηκαν οι αγρότες από το στόμα του κ. Μπασιάκου το πρωί της 29ης Μαίου ότι αποζημιώνονται επιτέλους με κοινή υπουργική απόφαση όλες οι ζημιές που έχουν προκληθεί στη φυτική παραγωγή των αγροτικών καλλιεργειών της χώρας.
Όμως για τους 3000 και πλέον ελαιοπαραγωγούς του νομού Ηρακλείου που επλήγησαν από το χιονιά το Φεβρουάριου του 2004, τη θέση της χαράς γρήγορα κατέλαβε η οργή και η αγανάκτηση αφού όχι μόνο διαπίστωσαν ότι δεν περιλαμβάνονται στις αποζημιώσεις αλλά με το περιεχόμενο της κοινής υπουργικής απόφασης αποδεικνύεται ότι όλες οι δικαιολογίες που μέχρι τώρα επικαλείται το Υπουργείο, μάλλον είναι υπεκφυγές.
Επειδή οι αγρότες του νομού Ηρακλείου φαίνεται ότι αντιμετωπίζονται ως πολίτες και ως αγρότες δεύτερης κατηγορίας, αφού για άλλη μια φορά εξαιρούνται από τις αποζημιώσεις που δίδονται με υπουργική απόφαση, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:
Αν έχετε τελικά τη βούληση να αποζημιώσετε αυτούς τους παραγωγούς.
Γιατί εξαιρείτε συνεχώς τους ελαιοπαραγωγούς του νομού Ηρακλείου από τις αποζημιώσεις».
Στην ερώτηση του κ. Κεγκέρογλου θα απαντήσει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κοντός.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, εμείς είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς πρέπει να σας πω στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όταν με κάθε τρόπο στηρίζονται οι αγρότες. Όμως πολλές φορές πρέπει να πούμε ότι είτε λόγω των κοινοτικών κανονισμών, είτε λόγω της εθνικής νομοθεσίας, αδυνατούμε να πάρουμε μέτρα έτσι ώστε να βοηθήσουμε αγρότες οι οποίοι έχουν υποστεί ζημιές.
Κατ’ αρχάς πρέπει να πούμε ότι η υπουργική απόφαση που αναφέρεται στην ερώτηση δεν λέει ότι αποζημιώνονται όλες οι ζημιές της χώρας διότι δεν είναι δυνατόν να αποζημιώνονται ζημιές ΠΣΕΑ χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πέραν αυτών πρέπει να πούμε ότι συζητήθηκε πολλές φορές το θέμα εδώ με ερωτήσεις που υπέβαλαν οι συνάδελφοι και ο συνάδελφος που υπέβαλε τη σημερινή ερώτηση. Έχουν γίνει συσκέψεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και καταβάλαμε προσπάθεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αλλάξουμε τις προϋποθέσεις ειδικά για το νομό Ηρακλείου όμως αυτό δεν κατέστη δυνατόν διότι με τις ίδιες προϋποθέσεις είχαν πληρωθεί ήδη επιδοτήσεις στους ελαιοπαραγωγούς.
Κατά συνέπεια δεν ήταν δυνατόν να αποδεχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά την προσπάθεια την οποία εμείς καταβάλλαμε κάτω από άλλες προϋποθέσεις να πληρωθούν επιδοτήσεις και κάτω από άλλες προϋποθέσεις να πληρωθούν οι αποζημιώσεις.
Θέλω να σας πω ότι εμείς κάναμε ερώτημα στο νομικό συμβούλιο του κράτους που λέει ότι από τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη του ειδικού γραφείου κοινοτικών υποθέσεων του νομικού συμβουλίου του κράτους, προκύπτει ότι η παραγωγή των ομοιογενών ελαιοκομικών ζωνών κατά την περίοδο 2004-2005 στο νομό Ηρακλείου όχι μόνο δεν παρουσίασε κατά το έτος 2004-2005 μείωση των προαναφερθεισών αποδόσεων λόγω ζημιών που οφείλονταν σε έκτακτα καιρικά φαινόμενα κατά τα προαναφερθέντα ποσοστά 30% ή 20% προκειμένου για απώλεια παραγωγής και 10% προκειμένου για απώλεια φυτικού κεφαλαίου του μέσου όρου των αποδόσεων των τριών ετών που προηγήθηκαν του ελαιοκομικού έτους αλλά αντιθέτως, και πρέπει να το προσέξουμε αυτό, η εν λόγω παραγωγή παρουσίασε αύξηση κατά ποσοστό 5,2% έως 48,4% και επιδοτήθηκε μάλιστα από την ευρωπαϊκή κοινότητα με επιδοτήσεις ύψους 104 εκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή από τη μια πλευρά είχαμε αύξηση της παραγωγής και από την άλλη πλευρά θέλουμε να δώσουμε αποζημιώσεις διότι υπέστη μείωση η παραγωγή!
Επειδή λέτε ότι η Κυβέρνηση δεν θέλει να στηρίξει, δεν θέλει να βοηθήσει τους ελαιοπαραγωγούς του νομού Ηρακλείου θέλω να σας πω ότι και σε πάρα πολλά προηγούμενα προγράμματα τα οποία είχε στείλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είχε πάρει έγκριση η προηγούμενη Κυβέρνηση είχαν απορριφθεί πολλές ελαιοκομικές ζώνες. Και με το πρόγραμμα «Ράγκμπι» και με το πρόγραμμα «Φρόγκι» και με το πρόγραμμα FAR αρκετές ελαιοκομικές ζώνες και πολλοί παραγωγοί που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης του σχετικού κανονισμού απερρίφθησαν και δεν πληρώθηκαν αποζημιώσεις.
Θέλω λοιπόν να πω ότι εμείς καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να στηρίξουμε τους αγρότες. Ξέρετε πολύ καλά ότι από τον ΕΛΓΑ έχουμε συντομεύσει πάρα πολύ τους χρόνους καταβολής των αποζημιώσεων. Ξέρετε πολύ καλά ότι και πολλές ασθένειες που δεν συμπεριλαμβάνονται στον κανονισμό με αποφάσεις που ελήφθησαν έχουν συμπεριληφθεί. Όμως όσον αφορά τα ΠΣΕΑ πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί διότι διακυβεύονται οι επιδοτήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι διακυβεύεται η καλή συνεργασία που έχουμε με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτέλεσμα των οποίων ήταν και πρέπει να το πούμε ότι φέτος είχαμε εξαιρετικά αποτελέσματα όσον αφορά τις επιδοτήσεις της σουλτανίνας και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι παραγωγοί του Ηρακλείου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ο κ. Κεγκέρογλου έχει το λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Χθες πράγματι πιστώθηκαν λογαριασμοί κάποιων παραγωγών κύριε Υπουργέ, έστω μετά από 2,5 χρόνια καθυστέρηση όμως για τους παραγωγούς της Πεδιάδας, του Μονοφατσίου, και ορισμένων περιοχών του Μαλεβιζίου αποζημιώσεις δεν φαίνονται να φθάνουν. Και δεν φαίνονται να φθάνουν γιατί η πολιτική βούληση που εδώ εκφράζετε ότι έχετε για να αποζημιώσετε, δεν μετατρέπεται σε συγκεκριμένη πρακτική. Και αν δεχθώ ότι πράγματι έχετε την πολιτική βούληση, τότε σας έχει παγιδεύσει ο ΕΛΓΑ.
Σας έχω καταθέσει όλα τα στοιχεία. Χρησιμοποιείτε κατ’ επανάληψη την εκτίμηση για την παραγωγή στις ομοιογενείς ελαιοκομικές ζώνες ως παραγωγή. Διαστρεβλώνετε έτσι την έννοια της ομοιογενούς ελαιοκομικής ζώνης. Είναι εκτίμηση κύριε Υπουργέ, δεν είναι παραγωγή. Να τελειώνει αυτή η ιστορία. Είναι εκτίμηση από ένα γραφείο κλειστό χωρίς καν παράθυρο, δεν είναι παραγωγή με βάση τα πραγματικά στοιχεία. Και δεν φταίει ο παραγωγός της Πεδιάδας αν σε μια άλλη περιοχή της Κρήτης έγινε οποιαδήποτε αύξηση της παραγόμενης ποσότητας και επιδοτήθηκε. Θα μιλήσουμε για το κάθε χωριό. Στα συγκεκριμένα χωριά αυξήθηκε η παραγωγή; Όχι. Μειώθηκε τις συγκεκριμένες χρονιές. Επικαλείστε την αύξηση της παραγωγής σε άλλες περιοχές. Τι πιο διαστρεβλωμένο στοιχείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός απ’ αυτό και το χρησιμοποιεί κατ’ επανάληψη ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ ήρθε κάτω, είδε με τα ίδια του τα μάτια τις ζημιές, έκανε δηλώσεις, δεσμεύθηκε και μάλιστα εξήγγειλε και συγκεκριμένα ποσά για την ανασύσταση των δένδρων ανάλογα με το που θα κλαδευτούν.
Έτσι λοιπόν, θεωρώ κύριε Υπουργέ, δεχόμενος ότι έχετε τη βούληση ότι πρέπει να δείτε τα πραγματικά στοιχεία της παραγωγής και όχι τις εκτιμήσεις. Μπορεί να τα στέλνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για άλλους λόγους αλλά δεν λαμβάνουμε υπόψη μας τις ζημιές. Να φανταστείτε ότι η έκθεση εκείνης της χρονιάς της συγκεκριμένης επιτροπής δεν αναφέρει καν τις ζημιές. Το αν φταίει η επιτροπή ή οποιοσδήποτε άλλος, αυτό τους παραγωγούς δεν τους αφορά.
Αυτοί εκφράζουν την αγανάκτησή τους και ζητούν από εσάς σαν μια τελευταία κίνηση, η οποία θα δώσει αποτέλεσμα, να προχωρήσετε σε μια σύσκεψη στο Υπουργείο, στην οποία να συμμετέχουν οι εκπρόσωποί τους και να δούμε τρόπους που θα λύσουμε το πρόβλημα.
Εμείς θα πρέπει να ψάξουμε τρόπους με τους οποίους θα ξεπεράσουμε τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα, όχι όπως κάνει ο ΕΛΓΑ που προσπαθεί να ανακαλύψει νέα προβλήματα, ούτως ώστε να μη δοθούν οι αποζημιώσεις.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ευχαριστώ, κύριε Κεγκέρογλου.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ κι εγώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε συνάδελφε, θέλω να σας πω ότι έχουμε κάνει πολλές συζητήσεις γι’ αυτό το θέμα και έγινε μεγάλη προσπάθεια για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.
Δυστυχώς, όμως, όσον αφορά τις αποζημιώσεις των ΠΣΕΑ, δεν γίνεται εξατομίκευση ανά παραγωγό της ζημιάς, αλλά λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ομοιογενείς ελαιοκομικές ζώνες, τις οποίες έχει καθορίσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου και το ξέρετε αυτό. Προσπαθήσαμε να τις αλλάξουμε. Όμως, η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι με βάση τις ζώνες αυτές –και δεν μιλούμε για εκτίμηση, μιλούμε για πραγματική παραγωγή- έχουν ήδη καταβληθεί επιδοτήσεις. Άρα, δεν είναι εκτίμηση όπως λέτε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Εκτίμηση είναι!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Έχουν εισπράξει επιδοτήσεις, κύριε συνάδελφε. Άρα, δεν είναι δυνατόν…
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Όχι! Είναι ψεύδος αυτό.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Επιτρέψτε μου σας παρακαλώ.
Ξέρετε ότι καλοπροαίρετα πάντοτε μιλώ και ξέρετε ότι έχουμε συνεργαστεί για το θέμα αυτό και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τα στοιχεία τα οποία μας καταθέσατε τα έχουμε ερευνήσει σχολαστικά, διότι κι εμείς ψάξαμε τρόπο έτσι ώστε να καταβάλουμε αποζημιώσεις.
Δυστυχώς, όμως, στις ζώνες αυτές, με βάση τις οποίες έχουν πληρωθεί οι επιδοτήσεις, δεν έχουμε τη μείωση που απαιτείται ως απαραίτητη προϋπόθεση για να πληρωθούν αποζημιώσεις. Αυτή είναι η αλήθεια και αυτή είναι η πραγματικότητα.
Σας λέω λοιπόν ότι καταβάλαμε προσπάθεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αλλάξουμε τις ζώνες αυτές. Δεν έγινε αποδεκτό αυτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι ήδη είχαν πληρωθεί επιδοτήσεις με βάση τις ζώνες αυτές.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Σε άλλους παραγωγούς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Σας λέω ότι και στο παρελθόν πολλές φορές έχουν απορριφθεί ελαιοκομικές ζώνες, διότι δεν είχαμε τη μείωση που αναφέρει ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ.
Κατά συνέπεια, με λύπη μου σας λέω ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε καταβολή αποζημιώσεων, διότι δεν υπάρχει έγκριση και διότι κάτι τέτοιο έρχεται κάθετα αντίθετο με τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα