ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΑ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΙΘ΄
Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2005
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: "Ίδρυση και λειτουργία βιομηχανικών-βιοτεχνικών εγκαταστάσεων στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης".
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Το λόγο έχει ο εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο εισηγητής της Μειοψηφίας που μόλις κατέβηκε από το Βήμα…
ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Εννοείτε της Πλειοψηφίας.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ναι, κύριε Πολύδωρα, της τωρινής Πλειοψηφίας αλλά της αυριανής Μειοψηφίας.
Κύριοι συνάδελφοι, φαίνεται ότι ο εισηγητής της Πλειοψηφίας δεν διάβασε την εισηγητική έκθεση. Πιστεύω ότι, μετά από την πολύωρη επεξεργασία που κάναμε στην Επιτροπή για αυτό το νομοσχέδιο, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, όπως και ο κύριος Υπουργός και όσοι συνάδελφοι συμμετείχαν, θα έπρεπε να έχουν κατανοήσει ότι ψηφίζουμε επί της αρχής το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Αν διάβαζαν απλώς και μόνο την εισηγητική έκθεση, τότε σίγουρα θα το καταλάβαιναν.
Κύριοι συνάδελφοι, ζούμε σε μια εποχή έντονου ανταγωνισμού, με κανόνες που μεταβάλλονται συνεχώς και πολύ γρήγορα. Η μεγάλη ελευθερία κινήσεως των κεφαλαίων, η τεχνολογική έκρηξη και οι ασύλληπτες ταχύτητες μετάδοσης των πληροφοριών και των γνώσεων προσδιορίζουν ένα νέο πολυσύνθετο και εντατικοποιημένο περιβάλλον.
Η ελληνική πολιτεία οφείλει μέσα σε αυτό το διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον να προσδιορίζει την αναπτυξιακή και οικονομική της πολιτική, οφείλει να διαμορφώνει τις συνθήκες για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας και να αυξάνει τις δυνατότητες των Ελλήνων για το επιχειρείν, γιατί το καλό οικονομικό περιβάλλον και η αποτελεσματική δημόσια διοίκηση είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και τη γρήγορη υλοποίηση των επενδύσεων.
Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων δεν είναι πλέον μόνο απαραίτητο μέσο για ανάπτυξη, αλλά είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωσή τους. Ο κρίσιμος ρόλος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις τοπικές οικονομίες για την περιφερειακή ανάπτυξη, για την αύξηση της απασχόλησης και για την κοινωνική συνοχή επιτάσσει τη συνεχή βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Λισσαβόνα έθεσε ένα στρατηγικό στόχο για τη δεκαετία 2000-2010. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να γίνει ανταγωνιστικότερη, με δυναμικότερη οικονομία βασισμένη στη γνώση, ικανή για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, με περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας και με μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή.
Το Συμβούλιο του Γκέτεμποργκ τον Ιούνιο του 2001 προσέθεσε στη στρατηγική της Λισσαβόνας μια νέα σημαντική περιβαλλοντική διάσταση. Επισήμανε τις απειλές για την ποιότητα ζωής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συμπεριέλαβε οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, όπως η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, αλλά και ορισμένα περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως οι κλιματικές αλλαγές και η εξάντληση των φυσικών πόρων που συνδέονται άμεσα με την οικονομική διάρθρωση και την κοινωνική ανάπτυξη. Η εξειδίκευση αυτής της στρατηγικής οδήγησε στο χάρτη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Τον Ιούνιο του 2003, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η συνάντηση κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και δυτικών Βαλκανίων. Σήμερα τριάντα τέσσερις και πλέον χώρες έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν την αρχή της προτεραιότητας στις μικρές επιχειρήσεις, κάτι που αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της χάρτας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όλα αυτά τα χρόνια, με τη διεθνή αναβάθμιση της χώρας και τις πολιτικές στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είχαν διαμορφώσει ένα ευνοϊκό οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον.
Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία εδώ και έντεκα μήνες, αντί να προχωρήσει αποφασιστικά, αξιοποιώντας και βελτιώνοντας τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, ομφαλοσκοπεί, εντείνοντας καθημερινά την αβεβαιότητα των Ελλήνων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από την προηγούμενη εβδομάδα η οικονομία της χώρας μας είναι υπό καθεστώς επιτήρησης. Αυτή είναι μια αποκλειστική επιτυχία της Νέας Δημοκρατίας και δεν την διεκδικεί κανείς άλλος. Η εμπαθής και κοντόφθαλμη πολιτική εσωτερικού μετώπου, που ακολουθήσατε για τη συκοφάντηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κατέληξε σε δυσφήμιση της χώρας.
Υποβαθμίσατε τη διεθνή αξιοπιστία της Ελλάδας, επικαλείσθε συνεχώς την αλήθεια και η δήθεν αποκάλυψή της, αποτελεί το μεγαλύτερο ψεύδος. Και όλα αυτά για να δικαιολογήσετε την αθέτηση των προεκλογικών σας δεσμεύσεων; Υπήρχαν και άλλοι τρόποι. Έτσι όμως, χάνονται μέρα με τη μέρα σημαντικές δυνατότητες για τη χώρα μας. Το μέλλον της χώρας μας δεν μπορεί να υποθηκεύεται στο όνομα των όποιων κομματικών σκοπιμοτήτων ή στο όνομα των όποιων εσωκομματικών προβλημάτων.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τον τρόπο που πολιτεύεται και μετά την καταστροφική επιλογή της αδιαφανούς απογραφής, οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο. Φαίνεται ότι δεν μας εμπιστεύονται πια οι εταίροι μας, δεν πιστεύουν την ελληνική Κυβέρνηση και τις δεσμεύσεις της. Η επιτήρηση άλλωστε ορίστηκε για δύο χρόνια. Οι απώλειες από το Γ’ ΚΠΣ αυξάνονται ενώ μειώνονται ταυτόχρονα η διαπραγματευτική μας δυνατότητα για το Δ’ ΚΠΣ. Φτάσαμε στο σημείο να αναγκάζονται να μεταβούν τρεις Υπουργοί στις Βρυξέλλες για να δώσουν εξηγήσεις και να πείσουν για την ορθότητα των πολιτικών της Κυβέρνησης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το 2005 χαρακτηρίστηκε ως έτος ανταγωνιστικότητας. Χρειάζονται οι συμβολισμοί, είναι καλοί. Χρειάζονται και οι καλές προθέσεις, όμως δεν αρκούν. Η Κυβέρνηση, με την οικονομική πολιτική που ακολουθεί στραγγαλίζει κάθε πρωτοβουλία για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, ακόμα και αν προέρχεται μέσα από τους κόλπους της ίδιας της Κυβέρνησης, οδηγεί τις επιχειρήσεις σε μαρασμό. Στην αγορά επικρατεί κλίμα ανασφάλειας και απαισιοδοξίας. Οι μικροί και οι μεσαίοι επιχειρηματίες αποτελούν την εύκολη λεία του φορολογικού συστήματος. Μετά την 11μηνη αδρανοποίηση του αναπτυξιακού νόμου, δεν στηρίζονται ουσιαστικά από το νέο. Δεν γνωρίζουν τι τους περιμένει αύριο. Είναι βέβαιο ότι εισήλθαμε σε μια μακρά περίοδο αποεπένδυσης και όλα τα στοιχεία αυτό επιβεβαιώνουν. Είναι γνωστές οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ρυθμό ανάπτυξης που δεν θα ξεπεράσει το 3% από 3,9% που είναι σήμερα και για το πού θα καθηλωθεί την επόμενη 5ετία.
Είναι γνωστά τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των επενδύσεων στη βιοτεχνία και βιομηχανία κατά 31% το 2004 και την περαιτέρω μείωσή τους κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες το 2005.
Όπως καταλαβαίνετε, μ’ αυτές τις προβλέψεις δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με αισιοδοξία. Πρέπει να παρθούν κάποιες πρωτοβουλίες για να προχωρήσουμε διαφορετικά.
Η Κυβέρνηση αν συνεχίσει μ’ αυτό τον τρόπο, θα χρειαστεί πολύ γρήγορα να φέρει άλλο νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών του κλεισίματος των επιχειρήσεων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όταν πριν από καιρό το Υπουργείο Ανάπτυξης και ο ίδιος ο Υπουργός με δηλώσεις του ανακοίνωσε την εισαγωγή του νομοσχεδίου για συζήτηση στη Βουλή, εγώ από την πρώτη στιγμή το είδα με θετικό μάτι, γιατί γνωρίζω από κοντά και ως εργαζόμενος και ως επιχειρηματίας την αγωνία των επενδυτών, την αντιμετώπιση των γραφειοκρατών και τις δυσκολίες που πραγματικά συναντάς σε κάθε σου βήμα.
Μελετώντας όμως τα άρθρα του νομοσχεδίου, αυτός ο αρχικός ενθουσιασμός σιγά-σιγά άρχισε να με εγκαταλείπει και τη θέση του κατέλαβαν αμφιβολίες και ερωτηματικά. Αμφιβολίες για τη λειτουργικότητα του θολού διοικητικού συστήματος που προτείνει, ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα ορισμένων ρυθμίσεων που εισάγει, βεβαιότητα για την αναποτελεσματικότητα ορισμένων άλλων διατάξεων.
Το νομοσχέδιο που καταθέσατε, είναι από τα λίγα που έχει φέρει η Κυβέρνηση στη Βουλή με συγκεκριμένη θεματολογία, είναι συνένωση δύο νόμων που ψηφίστηκαν επί Κυβερνήσεων ΠΑ.ΣΟ.Κ. του ν.2516/97 για την ίδρυση και λειτουργία βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων και του ν.2965/01 για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Αττική με κάποιες συμπληρώσεις, αλλαγές προθεσμιών και ημερομηνιών και τροποποιήσεις ορισμένων διατάξεων για θέματα που έπρεπε πράγματι να ρυθμιστούν.
Η ανάγκη γρήγορης απορρόφησης της επενδυτικής προσφοράς της προηγούμενης περιόδου, είχε θέσει επί τάπητος το θέμα της πάταξης της γραφειοκρατίας. Ο ν.2516 που ψηφίστηκε το ’97 που αποτέλεσε τον πρώτο νόμο που τη νομοθεσία και που κατάργησε από το 1912 μέχρι τότε όλα τα σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία των επιχειρήσεων, εισάγει για πρώτη φορά την έννοια της υπηρεσίας μιας τάσης. Η πιλοτική λειτουργία του Κέντρου Υποδοχής Επενδυτών, συνέβαλλε στην αποφασιστική αντιμετώπιση του προβλήματος της γραφειοκρατίας.
Σήμερα όμως οι συνθήκες έχουν αλλάξει και απαιτείται να προχωρήσουμε πιο αποφασιστικά στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού συστήματος αδειοδότησης των επιχειρήσεων στη χώρα μας.
Κύριε Υπουργέ, δεν προχωρήσατε με την απαιτούμενη τόλμη στις αναγκαίες παρεμβάσεις ούτε στην κατεύθυνση της απλούστευσης των διαδικασιών ούτε στη διασφάλιση της αειφορίας της ανάπτυξης. Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η μείωση της γραφειοκρατίας που επικαλείται η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου δεν φαίνεται από καμιά διάταξή του να επιτυγχάνεται. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα εισάγετε διατάξεις που δημιουργούν περισσότερη γραφειοκρατία απ’ ό,τι ισχύει σήμερα. Η ουσιαστική βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών που υπάρχουν και λειτουργούν και ο συντονισμός τους μέσω δυνατών κέντρων υποδοχής επενδύσεων, μπορεί να δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εσείς όμως αντί να θεσμοθετείτε τα κέντρα υποδοχής επενδύσεων ως οργανικές μονάδες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, να τα στελεχώσετε, να τα ενισχύσετε, τα αφήσατε εδώ και έντεκα μήνες να υπολειτουργούν. Θεσμοθετείτε ένα συγκεντρωτικό, αναποτελεσματικό σύστημα αναζητώντας οάσεις αποδοτικότητας στη δημόσια διοίκηση. Δεν δίδετε καμία νέα αρμοδιότητα στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και στην υποτιθέμενη υπηρεσία μιας τάσης που επικαλείστε. Αντίθετα, αφαιρείτε αρμοδιότητες από τις νομαρχίες και τις περιφέρειες. Δεν περιλαμβάνετε όλες τις κατηγορίες των επιχειρήσεων και το παράδειγμα που ανέφερε ο κύριος συνάδελφος της Πλειοψηφίας το ψητοπωλείο δεν περιλαμβάνεται στις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου. Εξαιρείται μια μεγάλη γκάμα επιχειρήσεων. Δεν προχωρείτε στην καρδιά του προβλήματος και στις αναγκαίες παρεμβάσεις απλούστευσης στο σύστημα αδειοδότησης.
Κύριε Υπουργέ, δεν καταργείτε ούτε ένα δικαιολογητικό από αυτά που σήμερα οι υπηρεσίες ζητούν για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων. Και αν φυσικά έχετε, να μας πείτε πιο είναι αυτό. Από τις διατάξεις που αναφέρονται ως καταργούμενες οι περισσότερες ήδη έχουν καταργηθεί με προηγούμενους νόμους.
Και αναφέρω: Η υγειονομική διάταξη 2219/36 που έχετε και το χαρτί για τους χαρτοσυλλέκτες και τους ρακοσυλλέκτες ότι απλοποιήσατε τη διαδικασία γι’ αυτούς, έχει καταργηθεί ήδη με κοινή υπουργική απόφαση πριν πολλά χρόνια.
Η παράγραφος 1 του άρθρου 9 του προεδρικού διατάγματος 13/81 όπως τροποποιήθηκε με το προεδρικό διάταγμα του 1984 δεν ισχύει σήμερα.
Οι καταργούμενες διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 5 του νόμου 2941 δεν αφορούν το νομοσχέδιο που συζητάμε.
Για ποια απλούστευση και ποια περαιτέρω βελτίωση του συστήματος αδειοδότησης μιλάμε; Αντίθετα, προσθέτετε μελέτες και δικαιολογητικά και αποδεικνύεται για μια άλλη μια φορά, κύριε Υπουργέ, ότι δεν μπορείς να στηριχθείς στους γραφειοκράτες για να σου εισηγηθούν να καταργήσεις τη γραφειοκρατία γιατί υπάρχει και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης.
Με τη μετονομασία και την αλλαγή των ορίων ισχύος για τα επαγγελματικά εργαστήρια πράγματι εντάσσεται σε αυτήν την κατηγορία ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων. Και αυτόματα πηγαίνει στην κατηγορία με τα απλά και τα λίγα πιστοποιητικά που ισχύει, όμως και σήμερα. Δεν λαμβάνετε καμιά μέριμνα για τα μικρά εργαστήρια μέχρι 4 kw, διότι τα βάζετε στην ίδια μοίρα, το μισό ίππο με τους τριάντα ίππους.
Έτσι λοιπόν εμείς έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση και σ’ αυτό ούτως ώστε τα μικρά επαγγελματικά εργαστήρια μέσα 4kw να χρειάζονται μια μόνο δήλωση έναρξης δραστηριότητας στη Διεύθυνση Ανάπτυξης και να μη χρειάζεται κανένα άλλο δικαιολογητικό. Και θα θέλαμε να μας απαντήσετε σε αυτήν την πρόταση που έχει κατατεθεί με τη μορφή τροπολογίας.
Με τη μετάθεση που κάνατε στα δικαιολογητικά μειώνετε ουσιαστικά τις προϋποθέσεις στο στάδιο της άδειας εγκατάστασης και μεταφέρετε όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο στάδιο της άδειας λειτουργίας. Το είπε και ο Εισηγητής. Σας βοηθάμε να ξεκινήσετε αλλά σας ελέγχουμε αυστηρά στο να αδειοδοτηθείτε. Ποιο κίνδυνο εμπεριέχει αυτή η διάταξη; Να βάλει στο σβούρο της επένδυσης τους επενδυτές οι οποίοι δεν θα γνωρίζουν αν θα πάρουν άδεια λειτουργίας και στο τέλος να τους πει με συγχωρείτε δε συμπληρώνετε την τάδε προϋπόθεση και δεν μπορείτε να πάρετε άδεια λειτουργίας. ‘Όμως έχει και διάταξη γι’ αυτές τις περιπτώσεις το νομοσχέδιο. Δίνει δικαίωμα να μείνουν δώδεκα χρόνια και μετά να μετεγκατασταθούν. Περιλαμβάνει δηλαδή το σπέρμα της αντίφασης και το σπέρμα του εγκλωβισμού των επιχειρήσεων από την αρχή το νομοσχέδιο.
Δεν "ακουμπάει" καθόλου ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις αρμοδιότητες του ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., τα οποία δημιουργούν τα ουσιαστικά προβλήματα. Υπάρχει μία επικάλυψη αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε υπηρεσίες του ίδιου φορέα.
Εισάγετε το Συμβούλιο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με τροποποιήσεις του νομοσχεδίου στην Επιτροπή και επιβεβαιώνετε έτσι την έλλειψη στόχευσης και σχεδιασμού. Περιέχονται ρυθμίσεις που επιβαρύνουν το περιβάλλον όχι μόνο στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές της γενικής κατοικίας.
Συμπερασματικά, ο νόμος αυτός δεν απλουστεύει περαιτέρω τις διαδικασίες ίδρυσης ή αδειοδότησης των επιχειρήσεων, ούτε μειώνει κατά έναν τρόπο τη γραφειοκρατία. Οι ρυθμίσεις που εισάγει είναι ασύνδετες μεταξύ τους. Παραπέμπει όλα τα σημαντικά ζητήματα σε 27 κοινές υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα.
Κύριε Υπουργέ, εμείς θεωρούμε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και μπορεί να δημιουργηθεί σήμερα ένα αποτελεσματικό σύστημα αδειοδότησης χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, με αδιαπραγμάτευτη την αρχή για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ψηφίζουμε επί της αρχής το πνεύμα της εισηγητικής έκθεσης, που όμως, κύριε συνάδελφε της Πλειοψηφίας, δεν ενσαρκώνεται στο σώμα του νομοσχεδίου και αυτή είναι η μεγάλη αντίφαση αυτού του νομοσχεδίου.
Γι’ αυτό έχουμε καταθέσει έξι τροπολογίες. Αποτελούν προτάσεις που θα δώσουν αποτελέσματα. Ελπίζουμε να σας πείσουμε να τις δεχθείτε μέχρι το τέλος αυτής της συζήτησης. Η υιοθέτησή τους θα δώσει νόημα και περιεχόμενο στο νομοσχέδιό σας. Έτσι, θα ανταποκριθεί σ’ ένα βαθμό στο σημαντικό τίτλο του.
Αν δε δεχθείτε ουσιαστικές αλλαγές στο νομοσχέδιο, δημιουργείται η ανάγκη να έλθει άμεσα στη Βουλή ένα άλλο νομοσχέδιο που να αντιμετωπίζει ολικά και ολοκληρωμένα στα πλαίσια των προοπτικών της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια το μεγάλο ζήτημα που συζητάμε σήμερα, τις επενδύσεις γύρω από την αειφόρο ανάπτυξη. Αν η Κυβέρνηση ολιγωρήσει, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα αναλάβει και πάλι την πρωτοβουλία καταθέτοντας πρόταση νόμου.
Οι εξελίξεις στον κόσμο, οι εξελίξεις στην Ευρώπη τρέχουν και δεν μπορούμε να περιμένουμε τη Νέα Δημοκρατία να ξεπεράσει τα προβλήματά της και να ασχοληθεί με τα προβλήματα του τόπου.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)