Skip links

Στη δαγκάνα της «απογραφής» οι προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ.

Από τις πρώτες μέρες ανάληψης της διακυβέρνησης  της χώρας από τη Ν.Δ. έγινε εμφανή η επίμονη προσπάθεια  της να βρει επαρκείς δικαιολογίες προκειμένου να αναβάλει, μεταθέσει ή ακυρώσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις,  χωρίς να εισπράξει πολιτικό κόστος.
    Έτσι ξεκίνησε μια προσπάθεια για να «αποδείξει» ότι παρέλαβε άδεια ταμεία και σαθρή οικονομία.
   Απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η ανατροπή των στοιχείων της Ε.Ε. που τεκμηριώνουν τις δυνατότητες της οικονομίας μας.
   Αρχικά επιλέγει από την κυβέρνηση η τακτική της ανατροπής του στοιχείου που αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα χωρίς όμως αυτό να περάσει το πλαφόν 3% που θέτει το σύμφωνο σταθερότητας. Γι’ αυτό και όλα τα στοιχεία που μας έδινε μιλούσαν για το 2,9 %.
   Η επιχείρηση αυτή ήταν τόσο πρόχειρα στημένη από την Ν.Δ. που το αποτέλεσμα ήταν η Ε.Ε. με βάσει τα στοιχεία που της δόθηκαν να υπολογίσει το έλλειμμα πάνω από 3% με αναπόφευκτο αποτέλεσμα την επιτήρηση της οικονομίας μας και την επιβολή περιοριστικών μέτρων.
    Έτσι η κυβέρνηση βρήκε την επαρκή δικαιολογία  για να τοποθετήσει στο ράφι όλες τις προεκλογικές  της δεσμεύσεις χωρίς πολιτικό κόστος όπως νομίζει και να χρεώσει στο ΠΑΣΟΚ  την κατάσταση της οικονομίας.
    Η εκδοχή ότι η Ν.Δ. από την αρχή στόχευε στην επιβολή της επιτήρησης από την Ε.Ε. είναι κατά την άποψη μου τραβηγμένη. Η όλη εικόνα της διακυβέρνησης της χώρας που έχομε μέχρι σήμερα, με τις αντιφάσεις, την ανικανότητα χειρισμού έκτακτων θεμάτων, την πλήρη ασυνεννοησία μεταξύ υπουργών και εν τέλει μια πρωθυπουργική εικόνα χωρίς τόλμη με καθημερινή διαχείριση βάση των επικοινωνιακών δεδομένων μας πείθει ότι και αυτό το σοβαρό θέμα για το μέλλον του τόπου και των πολιτών το ξεκίνησαν με μια κοντόφθαλμη λογική και το διαχειρίζονται μικροπολιτικά όπως ακριβώς και πολλά άλλα θέματα.
   Προεκλογικά η Ν.Δ. ασφαλώς και άσκησε σκληρή κριτική για επιμέρους οικονομικά, όμως απέφυγε να αναφερθεί ευθέως στο ζήτημα της κατάστασης της οικονομίας και των δυνατοτήτων της με εξαίρεση την ημέρα της τηλεοπτικής συζήτησης των πολιτικών αρχηγών που όλοι θυμόμαστε.
    Σ’ εκείνη τη συζήτηση όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί  και προπάντων ο κος Καραμανλής  αναφέρθηκαν στις μεγάλες δυνατότητες της Ελληνικής Οικονομίας για ευρύτερο κοινωνικό κράτος. Ο κος Καραμανλής που έδωσε αφειδώς υποσχέσεις δεν θα μπορούσε να απαντήσει στο ερώτημα, με τι χρήματα θα γίνουν όλα αυτά που υπόσχεται, αν ταυτόχρονα μας έλεγε ότι η οικονομία δεν έχει δυνατότητες.
     Επομένως ανακύπτουν τα εξής ερωτηματικά: Είτε η οικονομία είχε και έχει δυνατότητες όπως μας είπε προεκλογικά και οι προεκλογικές δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν, είτε η οικονομία δεν έχει τη δυνατότητα αυτή, άρα ο κ.Καραμανλής είπε ψέματα στον ελληνικό λαό.
   Όλα συνηγορούν ότι με την επαρκή δικαιολογία που βρήκαν όπως νομίζει η Ν.Δ. θα προσπαθήσει να ελαχιστοποιήσει το πολιτικό κόστος που έχει από την αναβολή ή την αναίρεση των προεκλογικών της δεσμεύσεων. 

Βασίλης Κεγκέρογλου
Βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ    

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα