Skip links

Σε καραντίνα η Περιφέρεια (Τόλμη)

Σε καραντίνα η Περιφέρεια

Είναι κοινή διαπίστωση, ότι 22 μήνες τώρα, η κυβέρνηση Καραμανλή, ταλαιπωρεί τη χώρα και τους πολίτες, χωρίς σχέδιο και στόχους.
Το προεκλογικό επικοινωνιακό οικοδόμημα, με τις μεγαλόστομες διακηρύξεις και τις δήθεν δεσμεύσεις προς τους πολίτες και τους αγρότες, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος και η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη να διαχειριστεί αποτελεσματικά, το μεγάλο έργο που παρέλαβε.
Η έλλειψη σχεδίου για την ανταγωνιστική και ποιοτική γεωργία, η αδράνεια, η αναποτελεσματικότητα και οι αντιαγροτικές πολιτικές επιλογές, οδηγούν την ύπαιθρο στην οριστική εγκατάλειψη. Δημιουργούν, στον αγροτικό κόσμο, ανασφάλεια και απόγνωση.
Η περιφερειακή ανάπτυξη ακυρώθηκε με τη δραστική μείωση των Προγραμμάτων Δημοσίων Επενδύσεων το 2005 και το 2006. Η υπόσχεση για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, έγινε αύξηση σε 19%.
Εξαιρέθηκαν απ’ τον αναπτυξιακό νόμο, οι περισσότερες κατηγορίες αγροτικών επενδύσεων και καθηλώθηκαν στο χαμηλότερο ποσοστό της τελευταίας 25ετίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Αλογοσκούφη, μόνο 8, από τα 963 επενδυτικά σχέδια το 2005, αφορούν τον πρωτογενή τομέα.
Το πρόγραμμα Αγροτική Ανάπτυξη- Ανασυγκρότηση της υπαίθρου, που η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. παρέδωσε, ουσιαστικά κόλλησε.
Μειώθηκαν οι πόροι για τα προγράμματα νέων αγροτών και τα σχέδια βελτίωσης.
Ακόμη περιμένουν οι αγρότες στο Νομό Ηρακλείου τις αποζημιώσεις για τις ζημιές του Φεβρουαρίου 2004.
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των αρδευτικών έργων του Ν. Ηρακλείου βάλτωσε, δημιουργήθηκε μια «βιομηχανία» επικαιροποιήσεων των μελετών, που θα αναλώσει τα χρήματα που εξασφαλίστηκαν για την κατασκευή των έργων.
Την ίδια ώρα, που οι αγορές της Ευρώπης κλείνουν η μια μετά την άλλη, για τα προϊόντα μας, λόγω μη πιστοποίησης, δεν έχει συσταθεί, 22 μήνες τώρα, η επιτροπή για να εξετάσει τους φακέλους, που έχουν υποβληθεί, για την πιστοποίηση της ποιότητας και την προώθηση των εξαγωγών.
Την ίδια ώρα, που σε χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Ισπανία), λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα στήριξης του αγρότη, η Κυβέρνηση συνεχίζει να αδιαφορεί για το χαμένο εισόδημα.
Ακόμη και όταν η διεθνής και ευρωπαϊκή συγκυρία βοηθούν για καλύτερες τιμές στα προϊόντα μας, όπως συμβαίνει αυτή την περίοδο με το ελαιόλαδο, επαναπαύεται χωρίς να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την μακροχρόνια αξιοποίησή της. 
Οι αυξήσεις στα καύσιμα επιβάρυναν σημαντικά το κόστος παραγωγής των προϊόντων καθώς και το κόστος ζωής του αγρότη και της οικογένειας του και η ψαλίδα ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή συνεχώς διευρύνεται.
Είναι αναμφισβήτητο, ότι το διεθνές πεδίο μεταβάλλεται.
 Η νέα ΚΑΠ και οι αποφάσεις του Π.Ο.Ε. ωθούν σε νέες εξελίξεις.
Είναι όμως επίσης αναμφισβήτητο, όπως διαπιστώνουν όλοι οι πολίτες και ιδιαίτερα οι αγρότες, ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις αμήχανα, χωρίς να παρεμβαίνει και να διαπραγματεύεται.
Η μείωση των αγροτικών πόρων, στη Σύνοδο των Βρυξελλών, η μη διαπραγμάτευση για τους κανονισμούς και ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης στην πτηνοτροφία, αυτό δείχνουν.
Φταίει η έλλειψη πολιτικής, η έλλειψη στρατηγικής και σχεδίου ή μήπως η αδυναμία αποτελεσματικής διαχείρισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο;
Άσχετα από την αιτία, οι επιπτώσεις της ″νέας διακυβέρνησης″ στον αγροτικό κόσμο, είναι οδυνηρές. Η ώρα της περιφέρειας, οδεύει προς το μηδέν.
Ο τόπος όμως αξίζει μια καλύτερη τύχη. Χρειάζεται μια άλλη, αποτελεσματική αγροτική πολιτική.
Η πολιτεία οφείλει να απαντήσει θετικά στις ανησυχίες και την ανασφάλεια που δημιουργείται στους αγρότες και να σταθεί δίπλα τους, με σχέδιο και δράση.
Τα ερωτήματα όμως, αν η Κυβέρνηση έχει τη βούληση ή αν δύναται να το πράξει, απαντώνται καθημερινά, από την ίδια, μάλλον αρνητικά.

Βασίλης Κεγκέρογλου
Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ηρακλείου

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα