Skip links

Προϋπολογισμός 2006: Ωφέλεια για τους λίγους

Μετά και τις δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2006 που κατέθεσε η Κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι στον αέρα.
Είναι η δεύτερη συνεχή χρονιά, που ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης απορρίπτεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κυβέρνηση εμμένοντας στο προσχέδιο αναβάλει, για λίγους μήνες, να παρουσιάσει ένα νέο πρόγραμμα “ σταθερότητας και ανάπτυξης ” προς την Ε.Ε. και να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους Έλληνες πολίτες. Παραπλανά τη Βουλή και τους πολίτες.
Πέρα όμως από την τιτλοποίηση, ο προϋπολογισμός, όπως έχει σχεδιαστεί, ούτε μπορεί να υλοποιηθεί, ούτε δίνει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και σε καμία περίπτωση δεν απαντά στα αιτήματα της κοινωνίας.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αποδεικνύει την κοινωνική της αναλγησία και αντισταθμίζει τις απώλειες των εσόδων από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων με αύξηση των φορολογικών βαρών για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους μικρομεσαίους.
Με τα φοροεισπρακτικά μέτρα που παίρνει χειροτερεύει την ήδη στρεβλή σχέση μεταξύ άμεσων και έμμεσων φόρων, πλήττοντας κυρίως το βιοτικό επίπεδο των λαϊκών στρωμάτων.
Η εισοδηματική πολιτική που προβλέπεται, οδηγεί, για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, σε μείωση του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων και συνταξιούχων. Οι αυξήσεις είναι στα όρια του πληθωρισμού, αλλά δεν υπάρχει τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, ούτε αύξηση του αφορολόγητου, ενώ μειώνονται οι αποδοχές τους από την εφαρμογή του νέου νόμου για τις υπερωρίες και τη διευθέτηση.
Το ΕΚΑΣ αυξάνεται ονομαστικά κατά 9-10 Ευρώ και οι συντάξεις του ΟΓΑ μέχρι 15 Ευρώ όταν κατηγορούσαν τα 30 Ευρώ του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως ψίχουλα.
Η υπόσχεση του Κ. Καραμανλή για «σύγκλιση μισθών και συντάξεων στο μέσο όρο της Ε.Ε. στα επόμενα 8 χρόνια» συνεχώς απομακρύνεται και επιμελώς αποκρύβεται.
 Η πολιτική που ακολουθεί η Ν.Δ. με συνέπεια, είναι η μεταφορά εισοδήματος από τους πολλούς στους λίγους, η μείωση των ρυθμών ανάπτυξης, η αύξηση της ανεργίας και η υπονόμευση της προοπτικής αυτής της χώρας.
 Η χώρα χρειάζεται έναν προϋπολογισμό ειλικρινή, αναπτυξιακό και κοινωνικά δίκαιο. Απαιτείται ανατροπή της αλλοπρόσαλλης πολιτικής της κυβέρνησης, που χαρίζει ένα δις. ευρώ κάθε χρόνο στους επιχειρηματίες με τη μείωση της φορολογίας, προτείνει μείωση του πραγματικού εισοδήματος για τους εργαζόμενους, για πρώτη φορά μετά από 12 έτη, παγώνει τις επενδύσεις στο επίπεδο πριν το 1997 και μειώνει την ανεργία στα χαρτιά με αλχημείες.
Χρειάζεται μία άλλη πολιτική που να αξιοποιεί τα χρήματα του Γ’ ΚΠΣ, να επιταχύνει τον ρυθμό ανάπτυξης, να μειώνει τις εισοδηματικές ανισότητες και δίνει προτεραιότητα στους τομείς της Παιδείας, Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας. Μία πολιτική που να εμπνέει και να κινητοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας μας.

Βασίλης Κεγκέρογλου

Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ηρακλείου

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα