Skip links

Περικοπές εφημεριών στα Κ.Υ. του νομού Ηρακλείου

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δ. Αβραμόπουλο

Κύριε Υπουργέ,

Τα ποσά που κατανεμήθηκαν για τις εφημερίες των Κ.Υ. του νομού Ηρακλείου είναι ανεπαρκή. Η αύξηση που φαίνεται να υπάρχει στο συνολικό ποσό είναι πλασματική, αφού δεν καλύπτει ούτε τις νέες προσλήψεις ειδικευμένων γενικών ιατρών σε θέση αγροτικών, ούτε την όποια τιμαριθμική αναπροσαρμογή, αλλά ούτε και την μισθολογική ωρίμανση των ήδη υπηρετούντων ιατρών.
Το γεγονός αυτό επισημαίνει, με έγγραφό του προς τη ΔΥΠΕ Κρήτης, ο Σύλλογος Ιατρών στα Κ.Υ.
Με αυτόν τον τρόπο για άλλη μια χρονιά δεν καλύπτεται σε κανένα Κ.Υ. η εφημερία με το απαραίτητο και σύμφωνα με το νόμο προσωπικό (δηλαδή 3 ειδικευμένοι ιατροί κάθε εφημερία), ενώ γνωρίζετε ότι οι ιατροί έχουν αναλάβει “καταχρηστικά” και “εκβιαστικά” να παίζουν και το ρόλο του συνοδού ασθενοφόρου καθ’ όλο το 24ωρο σε όλη την ύπαιθρο του νομού Ηρακλείου.
Η κατανομή του ποσού ανά Κ.Υ. δεν φαίνεται να υπακούει σε καμία λογική, ούτε φυσικά έγινε βάσει γνωστών και καθιερωμένων κριτηρίων (π.χ. περιοχή και πληθυσμός ευθύνης, αριθμός διακομιδών, απόσταση κτλ.). Για παράδειγμα τα δύο Κ.Υ. που καλύπτουν τις μεγαλύτερες περιοχές του νομού με τον περισσότερο πληθυσμό (Καστέλι και Μοίρες) πήραν μηδενική αύξηση ή είχαν και μείωση του ποσού για εφημερίες.
Επειδή δημιουργούνται ανισότητες στην περίθαλψη των ασθενών ανά περιοχή (αφού για μικρότερη περιοχή του νομού και με λιγότερο πληθυσμό θα εφημερεύουν περισσότεροι ιατροί σε σχέση με κάποια άλλη) και μεταξύ των ιατρών (διαφορετικός φόρτος εργασίας, οικονομική ανισότητα κλπ.) και
επειδή όλα αυτά τελικά εγκυμονούν καθημερινά κινδύνους για τον ασθενή και για τον εργαζόμενο ιατρό και θεωρούμε ότι είναι θέμα χρόνου να συμβεί ένα ατύχημα που θα έχει την αιτία του στην παραπάνω περιγραφείσα κατάσταση

Ερωτάστε κ. Υπουργέ
  
•    Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε την υποχρηματοδότηση των Κ.Υ. του νομού όσον αφορά τις εφημερίες;
•    Με ποιο σκεπτικό η ΔΥΠΕ Κρήτης κατένειμε το ανεπαρκές ποσό των εφημεριών στα Κ.Υ. του νομού Ηρακλείου;

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα