Skip links

Παραγκωνίζεται η Περιφέρεια – Εγκαταλείπεται η Ύπαιθρος

Η Κυβέρνηση είχε την ευκαιρία με τον  “αναπτυξιακό νόμο” να αποδείξει ότι πίστευε όλα όσα προεκλογικά υποσχόταν, θεσμοθετώντας διατάξεις που θα ενισχύουν την Περιφερειακή ανάπτυξη και θα αμβλύνουν τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες, προωθώντας την ανάπτυξη της υπαίθρου.
      Ακόμα δεν έχουν στεγνώσει τα κροκοδείλια δάκρυα της Ν.Δ. για την ερήμωση της υπαίθρου. Ακόμα αντηχούν στ’  αυτιά των κατοίκων της υπαίθρου τα όμορφα λόγια συμπαράστασης και συμπόνιας. Δεν χρειάστηκε να περάσουν παρά μόνο 9 μήνες για να αποδειχθεί ότι όλα υποσχόταν  η Ν.Δ. προεκλογικά  ήταν μόνο για να υφαρπάξει την ψήφο του κατοίκου υπαίθρου.
      Η Κυβέρνηση κατά την συζήτηση του ν/σ για τον “αναπτυξιακό νόμο”
•    Αρνήθηκε την πρόταση για την επιπλέον επιδότηση με 15% των επιχειρήσεων, ιδιωτικών  και συνεταιριστικών, που θα επενδύσουν σε δήμους κάτω των 15.000 κατοίκων, ιδίως για δραστηριότητες που αφορούν αγροτικά προϊόντα.
•    Αρνήθηκε την πρόταση για ένταξη στις παραμεθόριες περιοχές των νομών της Κρήτης και των Ιονίων νήσων, προκειμένου να δικαιούνται  15% επιπλέον επιδότηση.   
•    Αρνήθηκε την πρόταση για τις περιοχές που έχουν πάνω από 65% του μέσου όρου του ΑΕΠ της Ε.Ε. στις οποίες ανήκει η Κρήτη να παίρνουν επιπλέον επιδότηση 10%.
•    Αρνήθηκε να εντάξει στις επιδοτούμενες επενδύσεις, τις νέες καλλιέργειες  που αντικαθιστούν παλιές.
•    Αρνήθηκε να εξισώσει όλες τις περιφέρειες με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο ανώτερο ποσό επένδυσης που μπορούν να αποφασίζουν. Στη  Κεντρική Μακεδονία  δίνει 4 εκατομμύρια € και στις άλλες περιφέρειες 2 εκατομμύρια €
•    Αρνήθηκε να δεσμεύσει κατώτερο πλαφόν για κάθε κατηγορία επιχειρήσεων, πλήττοντας τις μικρές , τις πολύ μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις της περιφέρειας και της ενδοχώρας.
•    Αρνήθηκε τη θεσμοθέτηση του κοινωνικού ελέγχου και την υποχρέωση κατάθεσης σε συλλογικά όργανα, ετήσιας έκθεσης  αξιολόγησης από την εφαρμογή του νόμου, για την περιφερειακή ανάπτυξη, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και τη βελτίωση της απασχόλησης , αν και οι επιδοτήσεις δίδονται από τους φόρους που πληρώνουν οι πολίτες.
•    Αρνήθηκε πεισματικά  όλες τις προτάσεις που κατέθεσα και είχαν κατεύθυνση την ανασυγκρότηση της υπαίθρου.
 Η Κυβέρνηση έμεινε στο “ύψος” της  πιστή στο αναπτυξιακό της   δόγμα: Αθήνα με λίγη Θεσσαλονίκη επιταχύνοντας την εγκατάλειψη της υπαίθρου.
      Όμως η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και Περιφέρεια δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη. Η Κυβέρνηση και τα στελέχη της Ν.Δ. οφείλουν να εξηγήσουν στους πολίτες της υπαίθρου τι έγιναν τα όμορφα, τα λόγια τα μεγάλα και οι προεκλογικές τους υποσχέσεις .  

Βασίλης Κεγκέρογλου
Βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ
Αναπληρωτής Εισηγητής του ΚΤΕ Ανάπτυξης   

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα