Skip links

Ομιλία επί της τροπολογίας για το ποδηλατοδρόμιο Ηρακλείου

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΞΣΤ

Πέμπτη 19 Μαΐου 2005

Κυρία Υπουργέ, υπάρχει μία εμπρόθεσμη τροπολογία του συναδέλφου κ. Κεγκέρογλου με γενικό αριθμό 321 και ειδικό αριθμό 24.
Το λόγο έχει ο κ. Κεγκέρογλου. Ας τον ακούσουμε για ένα δίλεπτο, γιατί έδειξε υπομονή, αντοχή και ανοχή και έκατσε όλες αυτές τις ώρες για να υπερασπιστεί την τροπολογία του.
Ορίστε, κύριε Κεγκέρογλου έχετε το λόγο για δύο λεπτά.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, νομίζω ότι δεν δώσατε απαντήσεις στα θέματα που τέθηκαν στη συζήτηση αυτή, σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, όχι γιατί μας αγνοήσατε ή γιατί δεν σας δόθηκε από το Προεδρείο ο επαρκέστατος χρόνος για να μιλήσετε, αλλά γιατί πραγματικά δεν υπάρχουν πειστικές απαντήσεις για να πείσετε το Σώμα και τους πολίτες, όπως δεν υπάρχουν βέβαια πειστικές απαντήσεις και για τα γενικότερα ζητήματα της κυβερνητικής πολιτικής.
Όμως, για το θέμα το οποίο σας θέτω και αφορά μία τροπολογία, η οποία είναι μία λέξη και είναι η μοναδική τροπολογία η οποία κατατέθηκε, σας λέγω ότι κατά την άποψή μου και όσο συζήτησα με τους φορείς που έχουν εμπλακεί στη δημιουργία του ποδηλατοδρομίου Ηρακλείου, θα πρέπει ο Υπουργός να υπογράψει τη χωροθέτηση του έργου που είναι ο φάκελος στο γραφείο του, μετά τη δημοσίευση του νόμου αυτού. Εφόσον μέσα στις επιτρεπόμενες χρήσεις δεν υπάρχει η λέξη «ποδηλατοδρόμιο», δεν θα μπορεί να το υπογράψει ακόμα και αν θέλει.
Έτσι, λοιπόν, θα πρέπει σήμερα ή εμείς να πούμε ότι χωροθετείται το ποδηλατοδρόμιο στη συγκεκριμένη θέση ή να δεχθείτε την τροπολογία, την οποία σας καταθέτω και να γράψουμε «Θ- περίπτωση-ποδηλατοδρόμιο», προκειμένου να δοθεί αυτή η ευχέρεια στον Υπουργό. Όπως ξέρετε, το έργο είναι στη τελική φάση υλοποίησής του. Έχει κατατεθεί ακόμα και η οικοδομική άδεια προκειμένου να προχωρήσει.
Δεν γνωρίζω τι υπονοήσατε, γιατί μιλήσατε πολύ, αλλά δεν δώσατε απαντήσεις. Δεν ξέρω εάν υπονοήσατε συμφωνία με το δήμαρχο ή οτιδήποτε άλλο. Θα ήθελα να είστε ξεκάθαρη, γιατί και εμείς μιλάμε και με το δήμαρχο, αλλά και με όλους τους άλλους φορείς και θα θέλαμε να ξέρουμε αν διαφορετική είναι η πρόταση των τοπικών φορέων και αν εκεί στηρίζεστε. Πραγματικά, θα έχει αξία όχι τώρα, αλλά μεθαύριο που θα βρεθεί σε αδιέξοδο το έργο το οποίο είναι δικό σας. Το Υπουργείο το χρηματοδοτεί, το Υπουργείο το προχωρεί. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ-ΠΕΤΡΑΛΙΑ (Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού): Πρώτα απ’ όλα, ξέρετε πολύ καλά ότι το ποδηλατοδρόμιο χωροθετήθηκε το 2003 από την κυβέρνησή σας σε χώρο των ΤΕΙ Ηρακλείου. Όταν είχαμε ένα καινούριο προεδρείο, μια καινούρια διοίκηση το 2003, η καινούρια διοίκηση απαγόρεψε την κατασκευή του ποδηλατοδρομίου που ήταν χωροθετημένο στον ευρύτερο χώρο του ΤΕΙ Ηρακλείου και από τότε όντως αυτό παραμένει σε εκκρεμότητα.
Δεν υπενόησα, κύριε συνάδελφε. Άλλο το υπονοώ. Έχει μια άλλη έννοια. Εγώ, λοιπόν, ποτέ δεν υπονοώ, ούτε μιλάω με κανέναν μυστικά. Κατέβηκα στο Ηράκλειο, συζήτησα, κάναμε και συνάντηση και σύσκεψη εκεί, είδα και τους συλλόγους, μιλήσαμε με όλους και με κάποια μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ετέθη το θέμα και η συζήτηση οδήγησε στο εξής:
Ας αποφασίσουν οι παράγοντες εκεί του Ηρακλείου, ενόψει της αξιοποίησης όλου του θαλασσίου μετώπου του Ηρακλείου, να πάρετε εσείς την απόφαση -εννοώ όλοι οι παράγοντες- να πάρει η τοπική κοινωνία την απόφαση, πού θέλει να χωροθετηθεί το ποδηλατοδρόμιο.
Η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα να χωροθετήσει το ποδηλατοδρόμιο. Δηλαδή εμείς δεν λέμε όχι. Σας λέμε «αποφασίστε πού πρέπει να γίνει η χωροθέτηση του ποδηλατοδρομίου». Υπάρχουν και άλλες απόψεις, διότι πρέπει και αυτό να ενταχθεί μέσα στη γενικότερη ανάπλαση του μετώπου του Ηρακλείου που θα γίνει. Εσείς τα είπατε, οι παράγοντες εκεί, η τοπική κοινωνία, οι φορείς. Και είναι και πάρα πολύ λογικό.
Αν μου επιτρέψετε, θα τελειώσω με αυτό και θα σας πω και κάτι άλλο, σε εσάς ειδικά, κυρία Σχοιναράκη, που είστε και εισηγήτρια του νομοσχεδίου -να, λοιπόν, που έρχεται η στιγμή να το ακούσει και ο κύριος Πρόεδρος- ότι η λέξη «επιτρέπεται» επιβάλλεται να είναι μέσα στο νόμο. Άρθρο 10 του νόμου «Σε όλα τα ολυμπιακά συγκροτήματα επιτρέπονται οι αθλητικές χρήσεις».
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Αυτό είναι αυτονόητο.
ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ-ΠΕΤΡΑΛΙΑ (Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού): Όχι, κύριε Πρόεδρε. Όταν, λοιπόν, αποφασίσει πού θέλει το Ηράκλειο να βάλει το ποδηλατοδρόμιο και αποφασίσει ότι θέλει να βάλει το ποδηλατοδρόμιο στο ολυμπιακό συγκρότημα, δεν χρειάζεται να μπει στο νόμο. Καλύπτεται.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Μα, λέτε το αντίθετο.
ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ-ΠΕΤΡΑΛΙΑ (Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού): Όχι, κύριε Πρόεδρε, αυτό σας λέω. Επιτρέπονται. Είναι αθλητική χρήση το ποδηλατοδρόμιο. Ευτυχώς, λοιπόν, που υπάρχει το «επιτρέπονται».

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα