Skip links

Ομιλία επί της τροπολογίας για τη δημιουργία νέου αεροδρομίου

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΑ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α’
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΛΗ’

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2005

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήριος Χατζηγάκης): Το λόγο έχει ο κ. Κεγκέρογλου.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, μετά από διαδικασίες και συζητήσεις χρόνων, αλλά και παλινωδίες σε σχέση με τη λύση, η οποία θα έπρεπε να δοθεί, αποφασίσθηκε από το νομαρχιακό συμβούλιο, με τη συμμετοχή όλων των φορέων, να προταθεί στην Κυβέρνηση η μετεγκατάσταση του Αεροδρομίου του Ηρακλείου και η δημιουργία νέου αεροδρομίου, όπου θα έδειχνε η μελέτη ότι αυτό θα έπρεπε να γίνει.
Η τεχνική λύση, η οποία είχε μελετηθεί και αφορούσε το λοξό διάδρομο, έλυνε και λύνει, εφόσον υλοποιηθεί, σημαντικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον και με την ασφάλεια των πτήσεων.
Όμως, δεν λύνει το μεγάλο θέμα της ανάπτυξης των επιβατικών μεταφορών στην Κρήτη. Το εγκεκριμένο χωροταξικό σχέδιο επισημαίνει ότι και με την κατασκευή των απαιτούμενων έργων μόνο μέχρι το 2010 ή 2011 θα μπορεί να εξυπηρετεί το συγκεκριμένο Αεροδρόμιο.
Έτσι, λοιπόν, υπάρχει επιτακτική ανάγκη για τη δημιουργία του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, όπως έδειξαν οι μελέτες που έκανε το Υπουργείο, του οποίου προΐστασθε, και αυτό το νέο υπερσύγχρονο αεροδρόμιο που προτείνεται, έχει υψηλές προδιαγραφές και εξασφαλίζει όλες εκείνες τις λειτουργίες, ούτως ώστε τα επόμενα είκοσι ή τριάντα χρόνια να μην έχουμε κανένα πρόβλημα σε σχέση με τις αερομεταφορές στην Κρήτη.
Επιτυγχάνεται η καλύτερη εξυπηρέτηση των τουριστικών περιοχών όλης της Κρήτης, αναπτύσσονται πλήρεις και σύγχρονες εγκαταστάσεις που θα εξυπηρετούν άριστα τους επιβάτες, αυξάνεται ο αριθμός των εξυπηρετούμενων επιβατών και αντιμετωπίζονται όλα τα θέματα που σήμερα απασχολούν την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου και της Αλικαρνασσού σε σχέση με την ασφάλεια των πτήσεων και των κατοίκων της περιοχής.
Επίσης, ο τρόπος, με τον οποίον προτείνεται η χρηματοδότηση του έργου μέσα από την τροπολογία, διασφαλίζει την εφικτότητα του έργου.
Για όλους αυτούς τους λόγους, νομίζω ότι θα πρέπει να κάνετε αποδεκτή αυτήν την τροπολογία που είχε κατατεθεί πέρυσι τον Ιανουάριο ως νομοσχέδιο από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο συζητήθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και είχε την έγκρισή της, αλλά λόγω της προεκλογικής περιόδου δεν προχώρησε στην Ολομέλεια, έχει επίσης συζητηθεί εδώ στην Ολομέλεια με την πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για τα εμπορευματικά κέντρα, όπου συμπεριλαμβανόταν, όπως ξαναείπα, στο άρθρο 14 που αφορούσε τη δημιουργία του Αεροδρομίου και έχουμε και σήμερα την τροπολογία που αφορά το ίδιο θέμα.
Βεβαίως, δεν περιμένει κανείς να δεχθείτε, από άποψη πολιτικού εγωισμού, την τροπολογία που προτείνει η Αντιπολίτευση, παρότι αναγνωρίζετε με δηλώσεις σας ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία του νέου αεροδρομίου. Τουλάχιστον, όμως, ανακοινώστε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα αφορά τις πρωτοβουλίες που προτίθεσθε να πάρετε σε σχέση με τη δημιουργία αυτού του νέου αεροδρομίου.
Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν τις προηγούμενες ημέρες στην Αλικαρνασσό, σταμάτησαν μόνο και μόνο επειδή δεσμεύθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας σε σχέση με ανακοινώσεις για τις επόμενες ημέρες.
Εσείς, κύριε Υπουργέ, από ότι διάβασα στα Πρακτικά, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, δεσμευθήκατε ότι τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθείτε το Ηράκλειο, για να ανακοινώσετε τις προθέσεις σας. Αυτό μην το λέτε μόνο, αλλά κάντε το πράξη, γιατί πραγματικά δεν υπάρχουν περιθώρια.
Καθυστέρησε που καθυστέρησε να μελετηθεί η όποια λύση στο παρελθόν, καθυστέρησε που καθυστέρησε η επιλογή μιας σωστής λύσης από το Υπουργείο Μεταφορών. Ας μη συνεχίσει να καθυστερεί πέρα από το νέο χρόνο. Ήδη έχουμε καθυστερήσει από την κατάθεση του νομοσχεδίου πέρσι στην έναρξη των διαδικασιών υλοποίησης αυτού του μεγάλου αναπτυξιακού έργου.
Αυτό θα λύσει τα προβλήματα όχι μόνο της συνολικής ανάπτυξης της Κρήτης, αλλά και ιδιαίτερα του τουριστικού τομέα για τον οποίο τόσο πολύ ευελπιστεί και η Κυβέρνησή σας, αλλά κυρίως ευελπιστούν οι πολίτες, για το μέλλον του τόπου.
Σας ευχαριστώ.
 —————————————————————————————————

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ( Σωτήρης Χατζηγάκης): Το λόγο έχει ο κ. Κεγκέρογλου.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Μια κουβέντα μόνο θα πω κύριε Πρόεδρε.
Από τη στιγμή που ο κύριος Υφυπουργός αναγνωρίζει ότι πρέπει να δημιουργηθεί νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Ηράκλειο θα πρέπει να μας εξηγήσει στους 12 μήνες που κυβερνάει η παράταξή του σε τι ακριβώς ενέργειες έχει προβεί σε σχέση με το θέμα γιατί αν δεχθούμε την πρόφαση ότι είναι άσχετο το νομοσχέδιο -και αυτό δεν ισχύει βέβαια γιατί είδαμε διατάξεις για υδροπλάνα, για ΚΤΕΛ και διάφορα άλλα θέματα να μπαίνουν και όχι ένα θέμα που είναι πραγματικά συναφές- εάν λοιπόν είναι άσχετο το νομοσχέδιο κατά τον κύριο Υφυπουργό και γι αυτό δεν έφερε το θέμα ας μας πει σε τι ενέργειες έχει προβεί όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να προωθηθεί το συγκεκριμένο θέμα.
Και γιατί δεν έφερε διάταξη εδώ που να λέει ότι δημιουργούμε δημόσιου χαρακτήρα αεροδρόμιο, όπως ακριβώς το λέει η Ομοσπονδία;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Αυτό που ρωτάτε, κύριε Κεγκέρογλου, κάντε μία ερώτηση ή επερώτηση να το βρείτε. Είναι εκτός της τροπολογίας. Εδώ δεν είναι κοινοβουλευτικός έλεγχος.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Η ερώτηση, κύριε Πρόεδρε, προφανώς είναι ρητορική, γιατί όχι μόνο επί του τύπου δεν μπορώ να την κάνω αλλά και επί της ουσίας δεν μπορεί να απαντηθεί από τον κύριο Υπουργό.

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα