Skip links

Ομιλία επί την τροπολογία στο Ν.Σ. για την Ολυμπιακή

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΑ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β’
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΛΕ’

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2005
   
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε τώρα στην συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Τροποποίηση, συμπλήρωση και αντικατάσταση διατάξεων του ν.2331/1995 (ΦΕΚ Α’ 173) και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2001/97/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος με σκοπό την νομιμοποίηση εισόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και άλλες διατάξεις», το οποίο ψηφίστηκε επί της αρχής στη χθεσινή συνεδρίαση.
Σήμερα θα συζητηθούν τα άρθρα του νομοσχεδίου σε ενότητα. Τα άρθρα είναι 11 και υπάρχουν δύο υπουργικές τροπολογίες και μία εμπρόθεσμη τροπολογία Βουλευτών. Προτείνω να συζητήσουμε τα 11 άρθρα του νομοσχεδίου ως ενότητα και να αφήσουμε για ξεχωριστή συζήτηση τις υπουργικές τροπολογίες.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο κ. Κεγκέρογλου έχει το λόγο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση είχε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να δώσει μιαν αποτελεσματική λύση στο θέμα της Ολυμπιακής.
Ακολούθησε όμως και σ’ αυτό το θέμα ό,τι κάνει γενικότερα: Πολιτεύεται με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας» κι έτσι κατασπατάλησε αυτό το χρόνο, χωρίς να δοθεί αυτή η λύση. Ουσιαστικά ακύρωσε το διαγωνισμό για τη συμμετοχή ιδιωτών, ξεκίνησε από τη θέση για το κλείσιμο της εταιρείας, πέρασε στην άποψη ότι πρέπει να εκκαθαριστεί εν πτήσει και μετά την καθολική αντίδραση των εργαζομένων και των πολιτών κατέληξε στη θέση που μας παρουσιάζει σήμερα.
Τι έκανε όμως η Κυβέρνηση; Αντί να επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον εθνικό αερομεταφορέα με ουσιαστικό διάλογο, χωρίς εκβιασμούς, με τους εργαζομένους και τους εμπλεκόμενους φορείς, αντί να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την Ολυμπιακή, προκειμένου να συζητήσουμε ουσιαστικά στο Κοινοβούλιο για το συγκεκριμένο θέμα, επιλέγει την κατάθεση μιας άσχετης τροπολογίας σε ένα άσχετο πραγματικά νομοσχέδιο.
Αυτό το αποδεικνύει η ίδια η Κυβέρνηση, γιατί σήμερα δεν ήρθε εδώ να υποστηρίξει αυτή την τροπολογία ο Υφυπουργός Οικονομικών, ο οποίος στήριξε το νομοσχέδιο σε όλα τα υπόλοιπα άρθρα, αλλά ήρθε ο κ. Νεράντζης, ένας Υφυπουργός άλλου Υπουργείου, προκειμένου να τη στηρίξει. Αυτό και μόνο αποδεικνύει την ασχετοσύνη της τροπολογίας με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Το χειρότερο βέβαια είναι ότι μας καλεί μέσα σε τέσσερα λεπτά και μερικά ίσως δευτερόλεπτα, που θα πάρουμε κατά την ομιλία μας, να κλείσουμε την Ολυμπιακή και να κόψουμε τα ολυμπιακά φτερά που πετούν τόσα χρόνια. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει ξεκάθαρη θέση για το θέμα. Επειδή πραγματικά κάνει δομική αντιπολίτευση και δεν ανήκει σ’ αυτούς που συμπολιτεύονται αντιπολιτευόμενοι, είπε ξεκάθαρα ότι έχει τη βούληση να στηρίξει οποιαδήποτε βιώσιμη λύση με ευθύνη του δημοσίου, ακόμα και με συμμετοχή των ιδιωτών, μια λύση όμως που θα σέβεται τη δημόσια περιουσία, τα δικαιώματα των εργαζομένων, μια λύση που θα αξιοποιεί την εμπειρία των στελεχών, την τεχνογνωσία των υπηρεσιών και το υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες-πελάτες της εταιρείας.
Η τροπολογία που καταθέσατε δεν είναι σ’ αυτή την κατεύθυνση. Μοιάζει όχι με πορτοκαλί ή μαύρο κουτί, όπως ακούστηκε, αλλά είναι μια μαύρη τρύπα. Μελέτη δεν υπάρχει. Και η πιο μικρή εταιρεία που ιδρύεται στον ιδιωτικό τομέα χρειάζεται μια οικονομοτεχνική μελέτη. Αυτό το απαιτεί ακόμα και ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων για εταιρείες των Δήμων. Και έρχεστε εδώ μ’ αυτή την τροπολογία, χωρίς μελέτη, να συστήσετε -λέει- εταιρεία.
Κανείς δεν ξέρει -ούτε η ίδια η Κυβέρνηση δεν γνωρίζει, εκτός εάν γνωρίζει και το αποκρύπτει- ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Μας ζητάτε να ψηφίσουμε και να προσυπογράψουμε εν λευκώ ένα αβέβαιο μέλλον που οδηγεί στο κλείσιμο. Τι θα γίνει με τα περιουσιακά στοιχεία της Ολυμπιακής; Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους, συμβασιούχους και μη; Τι θα γίνει με τις άγονες γραμμές και την εξυπηρέτηση των νησιών; Ποιο είναι το συγκεκριμένο σχέδιο μετάβασης από το ένα ιδιοκτησιακό καθεστώς στο άλλο;
Κύριε Πρόεδρε και κύριοι Υπουργοί, καταψηφίζω τη συγκεκριμένη διάτρητη τροπολογία, η οποία όχι μόνο δεν δίνει βιώσιμη και αποτελεσματική λύση, αλλά προωθεί το κλείσιμο της εταιρείας. Είναι μια τροπολογία που θα σας αναγκάσει μέσα σε λίγο καιρό να φέρετε και άλλες διατάξεις σ’ αυτή τη Βουλή προς ψήφιση.

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα