Skip links

Οι μικροί πληρώνουν για τους μεγάλους

Νεοφιλελεύθερη αναπροσαρμογή του φορολογικού συστήματος

Κατατέθηκε αυτές τις μέρες, από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, στη Βουλή το Νομοσχέδιο για την «Φορολογία του εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, φορολογικοί έλεγχοι και άλλες διατάξεις».
Η πολυδιαφημισμένη αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, που αποτελούσε και σημαντική  προεκλογική  υπόσχεση της Κυβέρνησης, αποβαίνει τελικά προς όφελος των οικονομικά ισχυρών .
Η νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση στην οποία κινείται έχει σαν κύρια χαρακτηριστικά την εικονική φορολογική ελάφρυνση ορισμένων κοινωνικών ομάδων, την εύνοια των ισχυρών οικονομικά, των μεγάλων και πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.
Οι αλχημείες του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών προωθούνται μέσω του πολυσέλιδου (168 σελίδες) Νομοσχεδίου, σε μια περίοδο που αμφισβητείται συνολικά όχι μόνο η αξιοπιστία της Κυβέρνησης, αλλά και η ικανότητα της να διατηρήσει τα κεκτημένα. Σαν κύριο στόχο έχουν τη χρονική μεταφορά της διαπίστωσης από τους πολίτες ότι η Κυβέρνηση αθέτησε τις προεκλογικές της υποσχέσεις, επειδή νομίζει ότι έτσι αποφεύγει το πολιτικό κόστος.
Όμως, καθημερινά όλοι οι πολίτες γίνονται μάρτυρες της κυβερνητικής πολιτικής του βλέποντας και κάνοντας, χωρίς σχέδιο και στόχο, με αποτέλεσμα την απαξίωση και την κατεδάφιση των όποιων επιτευγμάτων της χώρας μας και της αδυναμίας της κυβέρνησης να διαφυλάξει τα κεκτημένα των εργαζομένων, των αγροτών, των μικρομεσαίων και όλων των οικονομικά ασθενέστερων, που τους οδηγεί σε οικονομικό και κοινωνικό στραγγαλισμό.
Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του Νομοσχεδίου, που θα ισχύσει για τα περισσότερα θέματα από 01/01/2005, θα τα υποστούν και θα τα διαπιστώσουν όλοι οι άνθρωποι της εργασίας και του μόχθου, με το εκκαθαριστικό που θα τους αποσταλεί το 2006 και έτσι οι ίδιοι θα καταστούν, οι πιο αξιόπιστοι κριτές της κυβερνητικής πολιτικής.
Από τώρα όμως μπορούμε να διαπιστώσουμε την αλήθεια αρκεί να ανατρέξουμε σε δύο σελίδες από την έκθεση του ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, χωρίς να χρειάζεται να μελετήσουμε τις γραφειοκρατικές και λογιστικές λεπτομέρειες του, κατ’ άρθρον.
Στην έκθεση αυτή το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναφέρει τις μεταβολές που επέρχονται στα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού από την εφαρμογή του ν/σ , ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα και ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα.

Συγκεκριμένα αναφέρει:
Ετήσια αύξηση εσόδων 252.000.000 Ευρώ που αναλύεται ως ακολούθως:
1.    Από την κατάργηση της έκπτωσης των οικογενειακών δαπανών 60.000.000 Ευρώ
2.    Από τον περιορισμό της έκπτωσης σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης των οφειλόμενων φόρων 5.000.000 Ευρώ
3.    Από τον περιορισμό της έκπτωσης επί του παρακρατούμενου φόρου των μισθωτών 35.000.000 Ευρώ
4.    Από τον περιορισμό της έκπτωσης σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής φόρου των προσωπικών εταιρειών 2.000.000 Ευρώ
5.    Από τον περιορισμό της έκπτωσης σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής οφειλόμενου φόρου νομικών προσώπων 10.000.000 Ευρώ
6.     Από την αυτοτελή φορολόγηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις των επιχειρήσεων κ.λ.π., οι οποίες δεν επαληθεύτηκαν 100.000.000 Ευρώ
7.    Από την αναπροσαρμογή της αξίας των γηπέδων και κτιρίων των επιχειρήσεων 40.000.000 Ευρώ.

Όπως εύκολα συμπεραίνει κανείς, η αύξηση των εσόδων του κράτους σημαίνει απώλεια εισοδήματος για την κάθε οικογένεια μισθωτών, μικροεπιχειρηματιών και συνταξιούχων.
Η ετήσια απώλεια εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού ανέρχεται στο ποσό των 793.600.000 Ευρώ, η οποία αφορά κατά το μεγαλύτερο μέρος της (400.000.000 Ευρώ)τη μείωση της φορολογίας των Ανώνυμων Εταιρειών.
Οι λοιπές μειώσεις εσόδων του προϋπολογισμού, που υποτίθεται θα επωφεληθούν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, όχι μόνο εξανεμίζονται, αν λάβουμε υπ’ όψιν μας τις μέσες αυξήσεις 5% για το 2005 σε μισθούς και συντάξεις, αλλά μετατρέπονται σε επιβαρύνσεις. 
Η μείωση εσόδων κατά 400.000.0000Ευρώ προφανώς αφορά όλες τις επιχειρήσεις Α.Ε. χωρίς διαβάθμιση μικρές, μεγάλες, πολύ μεγάλες κ.λ.π. με συνέπεια η ωφέλεια να αφορά κατά κύριο λόγο τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Κανείς δε διαφωνεί με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας την ελληνικών επιχειρήσεων, άλλωστε είναι και στους στόχους της πολιτικής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όμως αυτή δεν μπορεί να γίνει από τη μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων.
Η ενίσχυση των μικρών, πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων απαιτεί βούληση, σχέδιο, στόχους και ουσιαστικούς πόρους. Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιάσει κάτι τέτοιο και αντί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε το φορολογικό σύστημα να γίνει μέσο κοινωνικής δικαιοσύνης και μοχλός ανάπτυξης, καταφεύγει στην εύκολη λύση της ανακατανομής των εσόδων εις βάρος των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων και εις βάρος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Οι αριθμοί και τα στοιχεία του ίδιου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών αυτό αποδεικνύουν.

 

ΒΑΣΙΛΗΣ  ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ
Βουλευτής  Ηρακλείου – ΠAΣΟΚ

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα