Skip links

Οι θριαμβολογίες του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και η αλήθεια

Αυτές τις μέρες γίναμε μάρτυρες της θριαμβολογίας της κυβέρνησης για τις αποφάσεις του εκτάκτου Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας. Αφού προηγήθηκε μια προσπάθεια παραπληροφόρησης και ανακριβειών ότι δήθεν κινδυνεύουν οι επιδοτήσεις, ότι δεν είναι διασφαλισμένες και θα έλθουν αυτοί ως σωτήρες να τις διασφαλίσουν.
Η αλήθεια όμως είναι ότι:
      Στο Συμβούλιο Κορυφής της Κοπερχάγης  τον Οκτώβριο του 2002 αποφασίστηκε η συνέχιση καταβολής των επιδοτήσεων στα αγροτικά προϊόντα της Ε.Ε. μέχρι το 2013, με διατήρηση του προϋπολογισμού.
Το συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας του Ιουνίου του 2003 αλλά και το έκτακτο συμβούλιο του Απριλίου του 2004 ασχολήθηκαν με τον τρόπο καταβολής των επιδοτήσεων ανά προϊόν μέσα από τους νέους οριζόντιους κανονισμούς (Αναθεώρηση ΚΟΑ).
      Η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής  Πολιτικής που αποφασίστηκε τον Ιούνιο
του 2003 δεν αφορούσε μόνο τα προϊόντα των βόρειων χωρών, όπως υποστηρίζει η Ν.Δ. αλλά  αφορούσε και κλείδωσε  για τα μεσογειακά προϊόντα , την ίδια αντιμετώπιση όπως αποφασίστηκε με την κοινή δήλωση  Συμβουλίου και Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία «οι στόχοι και η φιλοσοφία της τρέχουσας Μεταρρύθμισης (του Ιουνίου) με τον παρόντα δημοσιονομικό φάκελο θα ισχύσει και για τα μεσογειακά προϊόντα» .
      Εξάλλου είναι γνωστό ότι οι αποφάσεις του συμβουλίου υπουργών δεν μπορούν να ανατρέψουν αποφάσεις συμβουλίου κορυφής.
      Τέτοιες αποφάσεις ανατρέπονται μόνο από νεώτερο συμβούλιο κορυφής και μάλιστα ομόφωνα.
      Στις πρόσφατες αποφάσεις για τα Μεσογειακά Προϊόντα, και ειδικά όσον αφορά το Ελαιόλαδο, σε σχέση με τις προτάσεις της επιτροπής του 2003, αυτό που εγκρίθηκε επιπλέον είναι η δυνατότητα της χώρας να αυξήσει το ποσοστό αποσύνδεσης από 60% μέχρι και 90% ενώ δεν εγκρίθηκαν οι φυτεύσεις μετά το 1998. Η αναθεώρηση θα αρχίσει να εφαρμόζεται το 2006 αντί το 2005.
      Αυτό για το οποίο έγινε πολύς θόρυβος, η δυνατότητα δηλαδή της επιτροπής για προτάσεις  το 2009 εφ’ όσον χρειαστεί, παραμένει.    
      Δεν πρέπει όμως να σταθούμε στην προσπάθεια κάποιων να παρουσιάσουν ως μεγάλες επιτυχίες τα αυτονόητα .
      Τα δύσκολα όμως αρχίζουν από σήμερα. Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει το συνδικαλισμό και να περάσει σε αποφάσεις.

       Η αποσυνδεδεμένη ενίσχυση δεν είναι ευρωπαϊκός μισθός ,είναι η αμοιβή για την δραστηριότητα του αγρότη μέσα όμως από συγκεκριμένους κανόνες . Κανόνες και φόρμες που θα προσδιοριστούν από εφαρμοστικούς κανονισμούς.
      Οι εφαρμοστικοί  κανονισμοί που πρέπει να εκπονηθούν και να αποφασιστούν,
θα προσδιορίσουν ουσιαστικά το μέγεθος της στήριξης που θα έχουν οι αγρότες και τα προϊόντα μας .
      Είναι το επόμενο πεδίο που θα κριθούμε όλοι: κυβέρνηση, αντιπολίτευση, οργανώσεις παραγωγών .
      Η διαδικασία για την αναθεώρηση του κανονισμού των οπωροπηκευτικών και της σταφίδας άνοιξε. Όφελος του τόπου μας είναι να ασχοληθούμε όλοι σοβαρά και με τεκμηρίωση να διατυπώσουμε τις προτάσεις μας, προκειμένου να πετύχουμε ευνοϊκό πλαίσιο για τα προϊόντα και τους παραγωγούς. Αυτό όμως έχει σαν προϋπόθεση μια ολοκληρωμένη στρατηγική από την πλευρά της Κυβέρνησης , που μέχρι σήμερα δεν  έχομε δει.  

Βασίλης Κεγκέρογλου
Βουλευτής Ηρακλείου – ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα