Skip links

Ξεθωριάζει η εικόνα της κυβέρνησης

Είναι αλήθεια ότι με το προεκλογικό προφίλ που είχε καταφέρει να διαμορφώσει η Ν.Δ. και προσωπικά ο κ. Καραμανλής είχε πείσει μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού ότι είναι μια διαφορετική παράταξη από αυτήν του παρελθόντος, ικανή να κυβερνήσει. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώθηκε και από το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Μαρτίου.
    Αυτή η «ωραία» εικόνα που έκτισε προεκλογικά η Ν.Δ. γρήγορα άρχισε να ξεθωριάζει και οι αντιφάσεις της «νέας διακυβέρνησης» πολύ γρήγορα έδειξαν το πραγματικό της πρόσωπο.
    Μετά το μεγάλο διάστημα της αυταρέσκειας και της ακυβερνησίας σ’ όλους τους τομείς, που ζήσαμε μετά τις εκλογές, με εξαίρεση τον επικοινωνιακό-προπαγανδιστικό καταιγισμό που υπέστησαν όλοι οι Έλληνες για την ολοκλήρωση από την Ν.Δ. των έργων της Ολυμπιάδας σε 60 μέρες, η κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά στα προβλήματα χωρίς σχέδιο, χωρίς ιεραρχημένους στόχους, ανήμπορη να τα αντιμετωπίσει.
    Βασική επιδίωξη κάθε χώρας είναι να διαμορφώνει μια αξιόπιστη εικόνα στην Ευρώπη και τον κόσμο. Αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση και για την Ελλάδα, προκειμένου να προωθήσει τις λύσεις για πολλά προβλήματα της χώρας μας στα κέντρα των αποφάσεων.
    Η κυρίαρχη επιλογή της Ν.Δ. να αποδείξει ότι παρέλαβε σαθρή οικονομία, προκειμένου να δικαιολογήσει την αναβολή επ’ αόριστον των προεκλογικών της δεσμεύσεων, απέτυχε. Η κυβέρνηση φέρει όλη την ευθύνη για την αρνητική εικόνα που δημιούργησε για την χώρα μας και τις αρνητικές συνέπειες που θα πληρώσει ο λαός.
    Αποδείχτηκε ότι ο κ. Αλογοσκούφης επικαλέστηκε ψεύτικα ή ελλιπή στοιχεία προκειμένου να αποδείξει την «αλήθεια». Η «αλήθεια» όμως που στηρίζεται σε ψέματα είναι συκοφαντία.
    Άλλη βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση μιας πολιτικής είναι η αποτελεσματική διοίκηση. Με την περίφημη επανίδρυση του κράτους ο μόνος στόχος που υλοποιείται είναι η επανίδρυση του κομματικού κράτους με όλες τις αρνητικές συνέπειες. Ούτε λόγος για σύγχρονη αποτελεσματική διοίκηση που έχει ανάγκη  ο τόπος.
    Μήπως όμως η κυβέρνηση έχει πετύχει σε άλλους τομείς που αφορούν τους πολίτες; Ας δούμε ενδεικτικά:
    Το ζήτημα που είχε κάνει κυρίαρχο πριν τις εκλογές ήταν η ακρίβεια. Οι αντιφατικές πολιτικές που ακολουθεί, τη μια να εμφανίζεται ως θιασώτης της ελεύθερης (ασύδοτη έχει γίνει) αγοράς και την άλλη να νομοθετεί παρεμβάσεις, έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, την έκρηξη της ακρίβειας. Ακρίβεια που χτυπά την κάθε οικογένεια, όλους τους καταναλωτές και δεν χρειάζεται να πούμε πολλά.
    Ταυτόχρονα οι τιμές όλων των αγροτικών προϊόντων στη χώρα είναι φέτος μειωμένες από 30 έως 80% όταν αυτά πωλούνται, και οι αγρότες γρήγορα κατάλαβαν με την δραματική μείωση του εισοδήματος τους και την κυβερνητική αδιαφορία, ότι οι δεσμεύσεις της Ν.Δ. ήταν για προεκλογική κατανάλωση.
    Οι πρωθυπουργικές δεσμεύσεις για τους συμβασιούχους γρήγορα αποδείχτηκε ότι ήταν για τους περισσότερους απ’ αυτούς, μόνο ψηφοθηρικές.
    Οι δεσμεύσεις για το χαρακτηρισμό πολυτέκνων, των οικογενειών με τρία παιδιά ξεχάστηκαν.
     Όταν πέρυσι ανακοινώθηκε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μεταξύ των άλλων κοινωνικών μέτρων, όπως το φοιτητικό επίδομα, και η αύξηση των 30€ για τις συντάξεις, ο σημερινός Πρωθυπουργός είπε: «είναι ντροπή για την κυβέρνηση να ονομάζει κοινωνική πολιτική το 1€ τη μέρα» και οι συνταξιούχοι ανέμεναν την δικιά του κοινωνική πολιτική. Με την ανακοίνωση της αύξησης των 0,57€ τη μέρα σίγουρα κατάλαβαν.
    Εκεί όμως που αποτυγχάνει παταγωδώς η κυβέρνηση είναι ο χώρος της παιδείας. Με τον ορισμό, χωρίς αξιολόγηση, των «δικών μας παιδιών» στη διοίκηση της εκπαίδευσης και ενώ είχε αρκετό χρόνο για να προετοιμαστεί, ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, πολλά σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπολειτουργούν σ’ όλη τη χώρα. Οι αντιφάσεις και οι παλινωδίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου δείχνουν την έλλειψη σχεδιασμού και οράματος για την παιδεία.
    Το χειρότερο βέβαια δεν είναι αυτό αλλά η χρησιμοποίηση του μεγάλου αυτού θέματος, για κάθε χώρα ως αντιπερισπασμός για τις αποτυχίες της κυβέρνησης. Η επιλογή για ειδική συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την παιδεία την συγκεκριμένη στιγμή με την κυβερνητική πραγματικότητα που ζούμε μάλλον θα εμπλέξει το ΄θέμα στα γρανάζια της κυβερνητικής αναποτελεσματικότητας.
    Για να μην είμαστε όμως άδικοι, υπάρχει ένα Υπουργείο, ένας τομέας, που η κυβέρνηση τα πάει καλά. Δεν είναι άλλο απ’ αυτόν του Πολιτισμού. Ο νέος «πολιτικός πολιτισμός» που διαμορφώνει η κυβέρνηση και τα μαθήματα γλωσσολογίας που διδάσκει ο Πρωθυπουργός για τους νέους της Ελλάδας, δικαιολογούν όχι μόνο την ανάληψη του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και την πιθανή ανάληψη του Υπουργείου Παιδείας.
    Η διγλωσσία όμως της κυβέρνησης δεν έχει όρια. Την ώρα που ο Πρωθυπουργός υποτίθεται ότι βάζει μπροστά, τη μάχη εναντίον των προστατών και της διαπλοκής, την ίδια ώρα ο κ. Σιούφας και ο κ. Αλογοσκούφης καταθέτουν φωτογραφική τροπολογία στη Βουλή για την εξυπηρέτηση 18-20 μεγάλο-οφειλετών. Με αυτήν την εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει απογοητεύσει όχι μόνο το λαό αλλά και τους πιο πιστούς οπαδούς της.
    Η κυβέρνηση δεν φαίνεται αντάξια των συγκυριών και η δουλειά της αντιπολίτευσης γίνεται ακόμη πιο κρίσιμη και χρήσιμη γιατί γρήγορα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα κληθεί από το λαό να δώσει διέξοδο στα αδιέξοδα που οδηγεί τη χώρα η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

Βασίλης Κεγκέρογλου
Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ηρακλείου

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα