Skip links

Να στηριχθεί η αγροτική επιχειρηματικότητα

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ :  α) Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ε. Μπασιάκο, β) Οικονομίας & Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη

Οι διεθνείς εξελίξεις, οι νέες προκλήσεις στον ευρωπαϊκό χώρο με την αλλαγή της ΚΑΠ και τις αποφάσεις του ΠΟΕ και oι συνθήκες που διαμορφώνονται στο διεθνές εμπόριο αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, απαιτούν μία ανταγωνιστική ελληνική γεωργία με άλλη αντίληψη στην παραγωγή, τη μεταποίηση και την εμπορία.
Η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, η γνώση και η χρήση της υψηλής τεχνολογίας, προϊόντα της σύγχρονης εποχής, μπορούν να συμβάλλουν στην προετοιμασία των  ελλήνων αγροτών, προκειμένου να καταστήσουν τις επιχειρήσεις τους ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο.
Όλα αυτά απαιτούν και μια άλλη αγροτική πολιτική από την κυβέρνηση που να στηρίζει πραγματικά τους αγρότες.
Στα πλαίσια των εργασιών του 13ου Συνεδρίου Νέων Αγροτών, συζητήθηκαν και διατυπώθηκαν σημαντικές προτάσεις στην κατεύθυνση αυτή από τις οποίες η Ένωση Νέων Αγροτών Ελλάδας (ΕΝΑ) κατέθεσε στον Πρωθυπουργό δέσμη τριών προτάσεων που αφορούν:
•    Τη δημιουργία ηλεκτρονικού δικτύου «αγρο-δικτυωθείτε»,
•    Τη δημιουργία Κέντρου Προώθησης Αγροτικής     Επιχειρηματικότητας (ΚΠΑΕ)
•    Τη δημιουργία κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital )
Η ευρύτερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, είναι ουσιαστικής σημασίας για την πραγμάτωση της κοινωνίας της πληροφορίας. Δεν πρόκειται απλά για νέα συστήματα και τεχνολογικά μέσα, αλλά για την παροχή λύσεων για τους αγρότες και τις επιχειρήσεις τους, μέσα από τη δημιουργία ενός πυρήνα επιχειρηματιών αγροτών, οι οποίοι θα διασυνδέονται, θα ενημερώνονται και θα υποστηρίζονται στις επιχειρηματικές τους πρωτοβουλίες και θα ενημερώνονται από όλες τις υπηρεσίες που προάγουν την επιχειρηματικότητα της υπαίθρου.
Ταυτόχρονα, το Κέντρο Προώθησης Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΚΠΑΕ) που θα έχει το ρόλο του συνδέσμου της πολιτείας με τον επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό κόσμο, θα ενισχύει την αγροτική επιχειρηματικότητα και μπορεί να συμβάλει στη διεύρυνση των επιλογών και την αύξηση της παραγωγικότητας, με την πληροφόρηση για την καλύτερη ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις του κλάδου.
Τέλος, σημαντικό παράγοντα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας μας μπορεί να αποτελέσει η πρόταση της ΕΝΑ για τη δημιουργία κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών, το οποίο θα χρηματοδοτεί επενδυτικά σχέδια αγροτικού κλάδου, σε όλη την Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατόν να τονωθεί το επιχειρηματικό ενδιαφέρον στον αγροτικό τομέα. 
Επειδή, ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας διακατέχεται από ένα κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας για το αύριο και αναζητά λύσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων του και
επειδή η πολιτεία οφείλει σ’ αυτή την προσπάθεια να σταθεί δίπλα του, υποστηρίζοντας προτάσεις και ιδέες που μπορούν να οδηγήσουν σε λύσεις για την ανάπτυξη της γεωργίας μας

Ερωτάται ο  κ. Υπουργός

Αν πρόκειται να υιοθετήσει τις προτάσεις των νέων αγροτών και να προχωρήσει στην υλοποίησή τους, προκειμένου να ενισχυθεί η ελληνική γεωργία  και να καταστούν οι ελληνικές αγροτικές  επιχειρήσεις ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο;

Ο ερωτών Βουλευτής

Βασίλης Κεγκέρογλου

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα