ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: α) Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ευαγ. Μπασιάκο,β) Οικονομίας & Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη
Οι Έλληνες αγρότες βιώνουν αυτό το διάστημα μια πρωτοφανή κατάσταση, που τους οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο. Το εισόδημά τους συρρικνώνεται καθημερινά. Τα έξοδα αυξάνονται δραματικά λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής και του κόστους διαβίωσης και τα έσοδα μειώνονται λόγω των χαμηλών τιμών.
Στην αύξηση του κόστους παραγωγής συμβάλλει:
• Η αύξηση των τιμών των καυσίμων στη χώρα μας (που είναι πολύ μεγαλύτερη από το Μέσο Όρο των αυξήσεων στην Ε.Ε.)
• Η αύξηση των τιμών των λιπασμάτων
• Η αυξήσεις στα φυτοφάρμακα
• Και οι πρόσθετες δαπάνες που επιβάλλει η πολιτεία και ο ανταγωνισμός στην αγορά (συνταγολόγιο, πιστοποίηση, κ.λ.π.).
Αν στην αύξηση του κόστους παραγωγής προσθέσουμε την αύξηση του κόστους διαβίωσης ζωής της αγροτικής οικογένειας, θα αντιληφθούμε ότι ο έλληνας αγρότης επιβαρύνεται διπλά.
Την ίδια ώρα οι τιμές όλων σχεδόν των αγροτικών προϊόντων μειώνονται (με ελάχιστες εξαιρέσεις, που είναι καθαρά συγκυριακές) και στη μείωση αυτή, εκτός από το διεθνή ανταγωνισμό, συμβάλουν σημαντικά οι ολιγοπωλιακές καταστάσεις που διαμορφώνονται σε πολλά προϊόντα, αλλά και κυρίως οι συνεννοήσεις και οι εναρμονισμένες πρακτικές των βιομηχάνων και των εμπόρων.
Η Κυβέρνηση μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται δείχνει να είναι αδιάφορη ή ανήμπορη να παρέμβει, σίγουρα όμως παραμένει πεισματικά πιστή στη στρεβλή αντίληψη ότι ελεύθερη αγορά σημαίνει και ανεξέλεγκτη αγορά, που τελικά καταλήγει ασύδοτη για τους πολλούς και ωφέλιμη για τους λίγους.
Αντί να αναλάβει πρωτοβουλίες, ανάμεσα στις οποίες είναι και η ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που θα μπορούσε να αποτελέσει ρυθμιστικό παράγοντα για την αγορά ούτως ώστε να διασφαλίσει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, την απαξίωσε μετατρέποντάς την σε προέκταση του Υπουργικού Γραφείου.
Επειδή η κατάσταση αυτή που έχουν περιέλθει οι αγρότες έχει διαστάσεις οικονομικής κρίσης γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους και τα όποια μέτρα λάβει η Κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχουν άμεσα αποτελέσματα και
επειδή σε σχετική ερώτηση της Ευρωβουλευτού του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κας Μπατζελή για την οικονομική ενίσχυση των αγροτών λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής, η Επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε. κα. Mariano Fiwcher Boel απάντησε ότι:
« Όπως και για άλλους τομείς, η πρόσφατη αύξηση των τιμών του πετρελαίου αναμένεται να αυξήσει το κόστος παραγωγής στον τομέα της γεωργίας, κυρίως όσον αφορά τα καύσιμα, τα λιπάσματα και την προστασία των φυτικών προϊόντων και να μειώσει ή να ανακατανείμει τη ζήτηση των γεωργικών προϊόντων. Τα κράτη – μέλη έχουν διάφορες δυνατότητες παροχής υποστήριξης σε εθνικό επίπεδο στην περίπτωση που επιθυμούν να παράσχουν αντιστάθμισμα στους γεωργούς για τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου. Ο κανονισμός σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας επιτρέπει π.χ. στα κράτη – μέλη να χορηγούν κρατική βοήθεια έως 3.000 ευρώ ανά γεωργό για χρονικό διάστημα 3 ετών. Υπό την επιφύλαξη της τήρησης των κοινοτικών κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων, εναπόκειται πλήρως στα κράτη – μέλη που επιθυμούν να χορηγήσουν τις ενισχύσεις αυτές ή όχι ».
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
– Αν προτίθενται να αξιοποιήσουν την ευχέρεια που δίνει η Ε.Ε. όταν διαμορφώνονται καταστάσεις κρίσης να μπορεί το κράτος μέλος να ενισχύσει οικονομικά τον αγρότη και την οικογένειά του με το ποσό των 3.000 € ;
– Πότε εκτιμούν ότι θα είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν το μέτρο;
Ο ερωτών Βουλευτής
Βασίλης Κεγκέρογλου