Skip links

Να διατεθούν από το λογαριασμό υπέρ αγνώστων του ΙΚΑ, τα ένσημα στους οικοδόμους

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας κ. Σ. Τσιτουρίδη

Με την 7/93 εγκύκλιο του ΙΚΑ η οποία εκδόθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 1902/90 άρθρο 21 § 6 και της Υ.Α. Φ21/2930/10-11-92, θεσμοθετήθηκε ο νέος τρόπος καθορισμού των ενσήμων στα ιδιωτικά οικοδομοτεχνικά έργα.
Προβλέπεται πλέον αντικειμενικό σύστημα των κατ’ ελάχιστων ημερομισθίων ανά τετραγωνικό μέτρο ανεξαρτήτως κατασκευής, για τις εργασίες μπετόν, κτιρίων, επιχρισμάτων, δαπέδων, χρωματισμών και λοιπών εργασιών στα ιδιωτικά οικοδομοτεχνικά έργα.
Ειδική διάταξη προβλέπει για εργασίες που έχουν εκτελεστεί και δεν έχουν υποβληθεί στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΙΚΑ, τα απαραίτητα κατ’ ελάχιστον οικοδομικά ένσημα από τους ιδιοκτήτες των οικοδομοτεχνικών έργων, οι υπάλληλοι του ΙΚΑ να καταλογίζουν αυτά υπέρ αγνώστων εκδίδοντας τις σχετικές Π.Ε.Ε.
Το σύνολο των ενσήμων αυτών είναι ημερομίσθια τα οποία έχουν πραγματοποιήσει οι οικοδόμοι, αλλά για λόγους όπως έλλειψης εργασίας, ανεπαρκών ελέγχων από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ, έλλειψη αντικειμενικού συστήματος καταβολής εισφορών κλπ. οι ιδιοκτήτες των οικοδομοτεχνικών έργων δεν κατέβαλαν στο ΙΚΑ τις ανάλογες εισφορές.
Παρατηρείται λοιπόν το φαινόμενο, το σύνολο σχεδόν των εργαζόμενων οικοδόμων που έχουν στο παρελθόν εργαστεί σε οικοδομοτεχνικά έργα να μην έχουν ασφαλιστεί για την εργασία τους, ενώ ταυτόχρονα ο λογαριασμός υπέρ τρίτων μόνο στο ΙΚΑ Ηρακλείου να ανέρχεται στα 9.000.000,00€.
Επειδή πολλοί από τους οικοδόμους αυτούς είτε βρίσκονται κοντά στα όρια της συνταξιοδότησης τους είτε έχουν ξεπεράσει την ηλικία συνταξιοδότησης αλλά λόγω του μικρού αριθμού ενσήμων τους, δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και
επειδή το αντικειμενικό σύστημα του ΙΚΑ ναι μεν διασφαλίζει τα έσοδα του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού αλλά ταυτόχρονα δεν αποδίδει στους εργαζόμενους οικοδόμους στα παλιά οικοδομοτεχνικά έργα τα ανάλογα ένσημα

Ερωτάται ο  κ. Υπουργός
  
Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί, ώστε το ΙΚΑ να χορηγήσει στους δικαιούχους οικοδόμους τα ένσημα από το λογαριασμό υπέρ αγνώστων για τα οποία έχουν ήδη καταβληθεί οι σχετικές εισφορές στο ΙΚΑ από τους ιδιοκτήτες των οικοδομοτεχνικών έργων;

Ο ερωτών Βουλευτής

Βασίλης Κεγκέρογλου

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα