Skip links

Μειωμένοι κατά 50% οι πόροι του ΠΕΠ Κρήτης για το 2007-2013

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: Α) Οικονομίας & Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη, Β) ΕΣ.Δ.Δ.Α. κ. Π. Παυλόπουλο

Αυτές τις μέρες η Κυβέρνηση προχωρεί στην κατανομή των κονδυλίων του Δ’ ΚΠΣ, προκειμένου να καταρτιστούν τα επιχειρησιακά προγράμματα για την περίοδο 2007-2013.
Η συνολική κατανομή ανάμεσα στα τομεακά και στα περιφερειακά προγράμματα, επιβεβαιώνει την κυβερνητική πολιτική απαξίωσης της περιφερειακής ανάπτυξης και την επιλογή για συγκεντρωτική διαχείριση του μεγάλου ποσοστού των πόρων (11 δις €) μέσα από τα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων.
Η πρωτοφανής αυτή μείωση των πόρων για την ελληνική περιφέρεια και ιδιαίτερα για την περιφέρεια Κρήτης, διαψεύδει τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για την «ώρα της περιφέρειας» όπως επίσης και τις δεσμεύσεις του κ. Καραμανλή για αυξημένη εθνική συμμετοχή στο Δ’ ΚΠΣ. Επαληθεύεται έτσι για άλλη μια φορά η ορθότητα της κριτικής που ασκήσαμε και ασκούμε για τις κυβερνητικές επιλογές σχετικά με την ελληνική περιφέρεια.
Για το ΠΕΠ Κρήτης το 2007-2013, προορίζονται μόνο 370 εκατ.€, ενώ από το Γ’ ΚΠΣ η Κρήτη είχε λάβει 726 εκατ.€ συμπεριλαμβανομένης της εθνικής συνδρομής.
Αν συνυπολογιστούν τα ποσά του αποθεματικού επίδοσης, το ΠΕΠ Κρήτης έφτασε στα 800 περίπου εκατ.€ από το Γ’ ΚΠΣ ενώ από την Δ’ προγραμματική περίοδο το ΠΕΠ Κρήτης θα φτάσει το πολύ στα 414 εκατ.€ μαζί με την εθνική συμμετοχή, που σημαίνει ότι η μείωση είναι της τάξης του 50%.
Οι αναπτυξιακοί φορείς της Κρήτης, δεν μπορούν να αντιληφθούν τη σκοπιμότητα των κυβερνητικών επιλογών για αυτήν την πρωτότυπη “επιβράβευση” της μεγάλης απορροφητικότητας που επέδειξε η Κρήτη κατά την υλοποίηση του Γ’ ΚΠΣ με την μείωση των πόρων για το Δ’ ΚΠΣ.

Για όλα τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
  

1.    Πως είναι δυνατόν μια Κυβέρνηση που προεκλογικά υποσχόταν την ενίσχυση της περιφέρειας, να προχωρεί σε δραστική περικοπή των πόρων για τα περιφερειακά προγράμματα;
2.    Πως εξηγείται η μεγάλη μείωση των πόρων για την Κρήτη  κατά 50% την ώρα που η ίδια η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός υποστήριζαν ότι οι συνολικοί πόροι της Δ’ προγραμματικής περιόδου για την Ελλάδα είναι ελάχιστα μειωμένοι σε σχέση με το Γ’ ΚΠΣ, ως αποτέλεσμα επιτυχημένων διαπραγματεύσεων;

Oι ερωτώντες Βουλευτές

 
Μιχάλης Καρχιμάκης
Βασίλης Κεγκέρογλου
Στέλιος Ματζαπετάκης
Μανόλης Όθωνας
Μανόλης Σκουλάκης
Μανόλης  Στρατάκης
Βαγγελιώ Σχοιναράκη
Μάνος Φραγκιαδουλάκης
Νίκος Χριστοδουλάκης

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα