Skip links

Μεγάλη κερδοσκοπία στους μεσάζοντες των αγροτικών προϊόντων

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: Α) Ανάπτυξης κ. Σιούφα, Β) Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μπασιάκο

Κύριοι Υπουργοί,

Ακριβότερα έως και 1.388% φτάνουν στο τραπέζι των καταναλωτών τα αγροτικά προϊόντα σε σχέση με τις τιμές που ξεκινούν από το χωράφι, την ίδια στιγμή που εκατοντάδες τόνοι προϊόντων πετιούνται από τους παραγωγούς στα σκουπίδια, αφού το εμπόριο δεν τα απορροφά γιατί εκτοπίζονται από εισαγόμενα ομοειδή.
Όπως καταγγέλλει ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Γιώργος Γωνιωτάκης, τα προϊόντα αγοράζονται από τους μεγαλέμπορους σε εξευτελιστικές τιμές για τον παραγωγό.
Πρωταθλητής στην κούρσα της αισχροκέρδειας στα οπωρολαχανικά αυτήν την περίοδο, είναι τα κολοκυθάκια. Ξεκινούν προς 0,25 ευρώ/κιλό από το δημοπρατήριο στην Κρήτη και οι καταναλωτές τα βρίσκουν στις αγορές και τα οπωροπωλεία στην εξωφρενική τιμή των 2,20 ευρώ, τιμή αυξημένη κατά 780% σε σχέση με όσα εισπράττει ο παραγωγός. Το ίδιο κραυγαλέα περιστατικά κερδοσκοπίας παρατηρούνται και στα υπόλοιπα θερμοκηπιακά προϊόντα.
 Κορυφαίο παράδειγμα η ντομάτα, για την οποία ο παραγωγός εισπράττει στο Tυμπάκι και σε άλλες περιοχές στην Κρήτη από 0,08 ευρώ έως 0,28 ευρώ και πωλείται στην αγορά της Αθήνας αλλά και του Ηρακλείου Κρήτης 1,20 ευρώ. Το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ τιμής παραγωγού και καταναλωτή είναι 328,57% και το καρπούνται ασφαλώς οι κερδοσκόποι.
Την ίδια στιγμή εκατοντάδες τόνοι ντομάτας σαπίζουν πλέον στα θερμοκήπια, καθώς λόγω της καλυτέρευσης των καιρικών συνθηκών γίνεται μαζικά η ωρίμανσή τους αλλά οι έμποροι δεν την αγοράζουν.
Επειδή εξαιτίας των παραπάνω οι παραγωγοί δεν απολαμβάνουν ικανοποιητικές τιμές στα προϊόντα τους και βλέπουν πολλά από αυτά να καταλήγουν στις χωματερές και
επειδή οι καταναλωτές πληρώνουν τα ίδια προϊόντα πανάκριβα εξαιτίας της έλλειψης συγκεκριμένης πολιτικής της Κυβέρνησης για έλεγχο στην αγορά

Ερωτάστε κ.κ. Υπουργοί
  
Ποια άμεσα μέτρα θα πάρετε ως Κυβέρνηση για τον έλεγχο στην αγορά των οπωροκηπευτικών, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο της κερδοσκοπίας και οι παραγωγοί να απολαμβάνουν ικανοποιητικές τιμές και οι καταναλωτές να αγοράζουν τα προϊόντα σε προσιτές για αυτούς τιμές;

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα