Skip links

Μείωση του Αγροτικού εισοδήματος

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κο Ε.Μπασιάκο 

Κύριε Υπουργέ,

   Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) έχει καταγραφεί μείωση κατά 5,9% των τιμών παραγωγού για το σύνολο των Ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
   Στην Ελλάδα ο δείκτης αποπληθωρισμού τιμών παραγωγού υποχώρησε από το 111 το 2003 στο 104,8 το 2004, χαμηλότερα δηλαδή και από τις τιμές του έτους 2002 που ήταν 105,4 προκαλώντας σημαντική μείωση στο εισόδημα των αγροτών της χώρας μας.
   Οι απώλειες για τους Έλληνες αγρότες είναι βέβαια μεγαλύτερες αφού το κόστος παραγωγής (φυτοφάρμακα, σπόροι, λιπάσματα, κ.λ.π.) έχει αυξηθεί κατακόρυφα τον τελευταίο χρόνο. Μόνο το μήνα Μάρτιο του 2005 η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία κατέγραψε άνοδο τιμών Εισροών κατά 7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2004 και υπάρχει πρόβλεψη ότι η συνολική πραγματική αύξηση του κόστους παραγωγής αναμένεται να αγγίξει το 18-20%.
   Επειδή σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η μείωση του αγροτικού εισοδήματος των Ελλήνων αγροτών είναι σχεδόν διπλάσια από αυτή που σημειώνεται στα κράτη μέλη της Ε.Ε. γεγονός ενδεικτικό των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της χώρας μας

Ερωτάστε κ. Υπουργέ

•    Τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε ώστε να σταματήσει η συνεχιζόμενη το 2004 και 2005 μείωση των τιμών παραγωγού για το σύνολο των Ελληνικών αγροτικών προϊόντων;
•     Τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε για να μειωθεί το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων;  

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα