Skip links

Κ.Τ.Ε. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (Αντίλαλος, Άποψη, Τόλμη)

Η ολιγωρία και οι αντιφατικές κινήσεις της Κυβέρνησης κατά τις πρόσφατες διατροφικές κρίσεις.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ίδρυσε τον ΕΦΕΤ και δρομολόγησε την ουσιαστική λειτουργία και συνεργασία του με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για τον έλεγχο της ποιότητας των τροφίμων και τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.
Ξεκίνησε επίσης, την πιστοποίηση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων της χώρας μας, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα τους και να διασφαλισθεί το μέλλον των παραγωγών και της γεωργίας μας.
Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν αυτές τις μέρες με το γιαούρτι και το μέλι, αναδεικνύουν την έλλειψη πολιτικής και σχεδιασμού της Κυβέρνησης στο χώρο των τροφίμων. Η πολιτική της Κυβέρνησης εξαντλήθηκε στη μετονομασία του Υπουργείου Γεωργίας σε Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Οι ευθύνες της ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, για τη μη ΄΄συνεργασία΄΄ της με τη διοίκηση του ΕΦΕΤ, για το θέμα με το γιαούρτι, είναι μεγάλες.
Η πλημμελής αντιμετώπιση, από την Κυβέρνηση, του θέματος που προέκυψε με το μέλι, η ολιγωρία της και οι αντιφατικές εκτιμήσεις και κινήσεις της, οδήγησαν :

1.    Στην αμφισβήτηση της ικανότητας των δημοσίων οργανισμών, να πιστοποιούν και να διασφαλίζουν τη Δημόσια Υγεία
2.    Στο αίσθημα ανασφάλειας και πανικού, που πέρασε στους καταναλωτές
3.    Στη δυσφήμιση του ελληνικού μελιού και γενικότερα των αγροτικών προϊόντων
4.    Στην απαξίωση και το διασυρμό του Έλληνα μελισσοτρόφου.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης φέρει σημαντική ευθύνη και για το γεγονός ότι δεν προχώρησε στις απαιτούμενες ενέργειες, παρ’ ότι είχε στα χέρια της, από 03/05/2004, το πόρισμα και τις προτάσεις της Επιστημονικής Επιτροπής, που είχε συγκροτηθεί τον Οκτώβριο του 2003 από την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ..

Κατά τη συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ζήτησε:

1.    Την αποκατάσταση του ελληνικού μελιού, με πρόγραμμα προώθησης και διαφήμισης
2.    Την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας
3.    Τον ενδελεχή έλεγχο των ποσοτήτων, που δεσμεύθηκαν ή αποσύρθηκαν, προκειμένου να καταστραφούν αυτές που πρέπει, σύμφωνα με τους κανονισμούς
4.    Την αποζημίωση των μελισσοτρόφων και
5.    Την προκήρυξη, επιτέλους, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Μέτρου 4.3 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για την προώθηση των εξαγωγών και την πιστοποίηση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων μας, που ακύρωσε ο Υπουργός λίγες μέρες αφ’ ότου ανάλαβε η Κυβέρνηση της Ν.Δ.

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα