Skip links

Καμπανάκι κινδύνου για το ΕΘΙΑΓΕ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:  Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ευαγ. Μπασιάκο

Η απουσία κυβερνητικού σχεδίου, στρατηγικής και αποτελεσματικών πολιτικών έχει οδηγήσει τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας σε αδιέξοδο.
Ο αγρότης διακατέχεται από ένα κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας για το αύριο, αφού γνωρίζει ότι για τη διεθνή ουσιαστικά μάχη με την αγορά, χρειάζονται ραγδαίες αλλαγές στον τρόπο και τις μεθόδους παραγωγής. Ιδιαίτερα σήμερα, που η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. το προϋποθέτει, η έρευνα στον αγροτικό τομέα θα συμβάλλει στην αναζήτηση νέων δρόμων και νέων μεθόδων ενίσχυσης και βελτίωσης της ποιότητας και ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μας.
Διαπιστώνουμε όμως με απογοήτευση ότι τα τελευταία χρόνια καθημερινά απαξιώνονται, με μείωση των προϋπολογισμών και άρνηση στελέχωσής τους, ερευνητικά ιδρύματα, όπως το ΕΘΙΑΓΕ, που αποσκοπεί στην εφαρμοσμένη και προσανατολισμένη δημόσια αγροτική έρευνα.
Παρ’ όλο που το ΕΘΙΑΓΕ με το θεσμοθετημένο ρόλο του, ως συμβουλευτικό όργανο και ως κύριος φορέας ανάπτυξης της Εθνικής Αγροτικής Έρευνας και βασικός μοχλός της Αγροτικής Ανάπτυξης, συντελεί στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας,  οι προϋπολογισμοί των περιφερειακών μονάδων του Ιδρύματος είναι μειωμένοι με αποτέλεσμα όχι μόνοι τη σταδιακή αποδυνάμωσή τους, αλλά και την αδυναμία λειτουργίας τους.
  Συγκεκριμένα, το ερευνητικό προσωπικό έχει συρρικνωθεί αρκετά. Οι προσλήψεις νέων ερευνητών είναι ελάχιστες, οι παλαιότεροι είναι μεγάλης ηλικίας, με αποτέλεσμα το Ίδρυμα σε μερικά χρόνια να μη μπορεί να λειτουργήσει, λόγω έλλειψης κρίσιμης μάζας ερευνητών.
Παράλληλα, παρατηρούμε μια στροφή των ερευνητών προς τα ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία όμως δεν ταιριάζουν πάντα με της ανάγκες της χώρας μας. Σ’ αυτό τους ώθησε η κακή οικονομική κατάσταση του ιδρύματος που μείωσε δραματικά τις χρηματοδοτήσεις για έρευνα, αφού προσπαθεί κατά πρώτον να καλύψει τα σημαντικά λειτουργικά του έξοδα. Ταυτόχρονα όμως παρατηρείται και τάση προς την πανεπιστημιακού τύπου έρευνα, η οποία καθοδηγείται από το διοικητικό και επιστημονικό συμβούλιο που έχει αναλάβει τη διοίκηση, βάζοντας έτσι την εφαρμοσμένη και προσανατολισμένη αγροτική έρευνα σε δεύτερη μοίρα.
Επειδή η εξαφάνιση της δημόσιας αγροτικής έρευνας είναι πλέον ορατή και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από καμιά άλλη ιδιωτική ή πανεπιστημιακή,
επειδή η αγροτική οικονομία της χώρα μας ήδη, με την ανεπαρκή εφαρμοσμένη και προσανατολισμένη αγροτική έρευνα, χάνει σε ανταγωνιστικότητα και αδυνατεί να προλάβει τις εξελίξεις και
επειδή  οι Έλληνες αγρότες πίστεψαν στις προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Κραμανλή για αναβάθμιση της αγροτικής έρευνας, που θα τους βοηθούσε να γίνουν ανταγωνιστικοί
                                 
Ερωτάται ο Υπουργός
  
1)    Τι προτίθεται να πράξει ώστε να αναστραφεί η αρνητική πορεία του ΕΘΙΑΓΕ που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια;
2)    Αν είναι στις προθέσεις του το άνοιγμα του ουσιαστικού διαλόγου για το μέλλον του ΕΘΙΑΓΕ προς όφελος των αγροτών;

Ο ερωτών Βουλευτής
 
Βασίλης Κεγκέρογλου

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα