Skip links

Κέραμοι, ατάκτως ερριμένοι …

Είναι το κύριο χαρακτηριστικό της 20μηνης διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Με την παντελή έλλειψη σχεδίου και στρατηγικής αφού ανατράπηκε ο υποτιθέμενος σχεδιασμός, με την αθέτηση όλων των προεκλογικών υποσχέσεων και δεσμεύσεων, οι αποφάσεις λαμβάνονται σε όλους τους τομείς, με την τακτική του «βλέποντας και κάνοντας».
Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης της Ν.Δ. παρά τα πολλά θέματα, που άνοιξαν και ανοίγουν, δεν κατάφεραν μέχρι σήμερα να δώσουν κάτι καινούργιο.
Η αναποτελεσματικότητα των κυβερνητικών επιλογών οφείλεται:
•    Στο γενικότερο αρνητικό οικονομικό περιβάλλον που διαμόρφωσε και συνεχίζει να διαμορφώνει η Κυβέρνηση με τις αντιφατικές πολιτικές και τις λαθεμένες επιλογές της εξαιτίας της αδιαφανούς απογραφής που οδήγησε στην επιτήρηση της μείωσης της αξιοπιστίας της χώρας, αφού επτά φορές έχουν αναθεωρηθεί τα στοιχεία του 2004 και ακόμη δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ουσιαστική αναστολή του αναπτυξιακού νόμου που μέχρι σήμερα δεν έχει απορροφήσει ούτε ένα ευρώ, των έκτακτων αναπτυξιακών μέτρων, που έλαβε η Κυβέρνηση της Ν.Δ. τον περασμένο Απρίλιο και η αδυναμία σύνταξης αξιόπιστων και κυρίως υλοποιήσιμων προϋπολογισμών και
•    Στην έλλειψη συνεκτικότητας και συνέργιας ανάμεσα στις πολιτικές των Υπουργείων και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες τους, οι οποίες μοιάζουν περισσότερο με “κεράμους ατάκτως ερριμένους” και μάλιστα στο πουθενά, παρά με τμήματα και πρωτοβουλίες του ίδιου σχεδίου και της ίδιας κυβερνητικής πολιτικής.
Όσο περνάει ο καιρός, φαίνεται ότι ο χαρακτηρισμός του 2005, που όλοι χαιρετίσαμε, ως έτος ανταγωνιστικότητας, παρέμεινε γράμμα κενό.
Αντί να γίνουν ανταγωνιστικότερες οι επιχειρήσεις, αναγκάζονται να μετακομίσουν. Αντί να ενισχυθούν οι επενδύσεις, υπάρχει στασιμότητα και μείωση. Αντί να ενισχυθεί η απασχόληση, η πραγματική ανεργία αυξάνεται. Η ακρίβεια εξανεμίζει το οικογενειακό εισόδημα, που συνεχώς μειώνεται. Η αγορά ασφυκτιεί , η ρευστότητα μειώνεται και οι ακάλυπτες επιταγές φθάνουν σε πρωτοφανή επίπεδα.
Το αρνητικό οικονομικό κλίμα, που διαμορφώνεται, επηρεάζει όλες τις επιχειρήσεις και κυρίως τις πολύ μικρές και τις μικρομεσαίες. Οι προσδοκίες των επιχειρηματιών, αλλά και των νοικοκυριών, βρίσκονται στο πιο χαμηλό επίπεδο των τελευταίων ετών.
Η μόνη πολιτική που φαίνεται να εφαρμόζεται με επιτυχία είναι αυτή της στήριξης των ισχυρών. Με τις επιλογές της Κυβέρνησης ενισχύεται μονομερώς η ανταγωνιστικότητα των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, του μεγάλου εισαγωγικού κεφαλαίου, στηρίζονται τα υπερκέρδη των τραπεζών εις βάρος φυσικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες θα οδηγούνται σε αδιέξοδο.
Με το διευρυμένο ωράριο και την απελευθέρωση ίδρυσης πολυκαταστημάτων προωθήθηκε η ανακατανομή των μεριδίων της αγοράς από τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις στις μεγαλύτερες και στις πολύ μεγαλύτερες.
Με το φορολογικό νόμο ελαφρύνθηκαν κατά 1 δις ευρώ οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι τράπεζες και η Κυβέρνηση της Ν.Δ. τα ζητάει τώρα από τις μικρές επιχειρήσεις.
Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. αδυνατεί να οδηγήσει τη χώρα αποφασιστικά μπροστά και μένει κολλημένη στο παρελθόν.
Εμείς αγωνιζόμαστε για το παρόν και προτείνουμε για το μέλλον.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θέτει σε διάλογο το δικό του σχέδιο για κάθε τομέα και για τη χώρα συνολικά, για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή.
Προβάλλουμε και αναδεικνύουμε τη δική μας πρόταση για την ανταγωνιστικότητα, την κοινωνικά υπεύθυνη ανταγωνιστικότητα, που βασίζεται στην αναβάθμιση των εργαζομένων, στην επένδυση στον άνθρωπο, στη γνώση, στην καινοτομία, στην παιδεία, στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, στη νέα επιχειρηματικότητα.
Προβάλλουμε την ανάγκη για ολική αποκέντρωση και για απελευθέρωση και στήριξη όλων των δημιουργικών δυνάμεων της ελληνικής περιφέρειας.
  

Βασίλης Κεγκέρογλου
Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ηρακλείου

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα