Skip links

Θεσμός Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:  α) ΕΣ.Δ.Δ.Α. κ. Π. Παυλόπουλο, β) Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας
κ. Σ. Τσιτουρίδη, γ) Οικονομίας & Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη

ΘΕΜΑ: Επέκταση του θεσμού Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στις κατηγορίες υπαλλήλων των ΟΤΑ που οι αντίστοιχες του Ιδιωτικού Δικαίου καλύπτονται από το θεσμό.

Στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπάρχουν εργαζόμενοι που η εργασία τους χαρακτηρίζεται καθημερινά από επικινδυνότητα και ανθυγιεινότητα.
Αντίστοιχες ειδικότητες στον ιδιωτικό τομέα, βάση του κανονισμού ασφάλειας του ΙΚΑ, υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Η ανθυγιεινότητα της εργασίας επιδρά άμεσα στην υγεία των εργαζομένων, αφού σύμφωνα με στοιχεία των συλλόγων τους, υπάρχει αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας σε ποσοστό 16-20% έναντι 5% στον υπόλοιπο πληθυσμό της χώρας.
Απαντώντας στην υπ’ αριθμό 5099/04 σχετική ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή, ο Υφυπουργός κ. Ανδρεουλάκος δήλωσε ότι: “το Υπουργείο ΕΣ.Δ.Δ.Α. σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, μελετά το σημαντικό αυτό θέμα και σύντομα θα έχει σχετική πρόταση.”
Επειδή οι εργαζόμενοι στις παραπάνω ειδικότητες αντιμετωπίζουν καθημερινά τους κινδύνους που απορρέουν από τη φύση των εργασιών τους και
επειδή δυο χρόνια τώρα δεν έχει ανακοινωθεί καμία σχετική πρόταση

Ερωτώνται οι  κ.κ. Υπουργοί
  
1.    Γιατί δυο χρόνια τώρα δεν έχει ανακοινωθεί η πρόταση της Κυβέρνησης για το μείζον θέμα της υπαγωγής στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα των συγκεκριμένων εργαζομένων στους Ο.Τ.Α.;
2.    Αν προτίθενται να επεκτείνουν το θεσμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων των ειδικοτήτων που με βάση τον κανονισμό του ΙΚΑ υπάγονται στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα;

Ο ερωτών Βουλευτής
 
Βασίλης Κεγκέρογλου

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα