Σε τοποθέτησή του στο Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Υφυπουργός Εργασίας και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, επισήμανε τα μέτρα που έχουν παρθεί για την ανακούφιση και την ενίσχυση της κοινωνίας. Ο Υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, με την ομιλία του σήμερα στη Βουλή στη διάρκεια της συζήτησης επί της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στην ιστορική ευθύνη της κυβέρνησης να διασφαλιστεί η σταθερή πορεία της χώρας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη ζώνη του ευρώ και η οριστική έξοδός της από την κρίση, αλλά και στο σχεδιασμό του Υπουργείου Εργασίας για την Κοινωνική Προστασία και Πρόνοια που στοχεύει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν την κοινωνία και ιδιαίτερα τους αδύναμους.
Ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη συνείδηση της δύσκολης κατάστασης που βιώνει η κοινωνία, ως αποτέλεσμα της κρίσης αλλά και των δύσκολων αποφάσεων για το ξεπέρασμά της και επιδιώκει τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής, την ανάσχεση της ανεργίας, της προστασίας των ευπαθών ομάδων και της αποκατάστασης αδικιών που έγιναν πάνω στη μάχη να κρατηθεί η χώρα όρθια.
«Με την ολοκλήρωση του προγράμματος της δημοσιονομικής προσαρμογής και τη συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών, απάντηση στις αγωνίες αυτές μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από την Ανάπτυξη και την ενίσχυση της Απασχόλησης.
Γι’ αυτό απαιτείται να κινητοποιηθούν με βάση το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης όλες οι ζωντανές, παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και να τεθούν στέρεες βάσεις.
Η παραγωγή Εθνικού πλούτου μέσα από την στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.
Πρέπει να περάσουμε: από την παρασιτική οικονομία στην πραγματική παραγωγή, από τα εύκολα κέρδη και τη συσσώρευση υπερκερδών στις παραγωγικές επενδύσεις και τις ίσες ευκαιρίες, από την οικονομία των «εισοδηματιών» στην οικονομία των καινοτόμων επιχειρηματιών, από τα κλειστά συστήματα και την εσωστρέφεια στον υγιή ανταγωνισμό και την εξωστρέφεια», είπε χαρακτηριστικά.
Ενώ αμέσως μετά ο κ. Κεγκέρογλου αναφέρθηκε στο σχεδιασμό του Υπουργείου Εργασίας ο οποίος στοχεύει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν την κοινωνία και ιδιαίτερα τους αδύναμους.
«Προτεραιότητά μας η άμεση αντιμετώπιση των φαινομένων ακραίας φτώχειας και η διασφάλιση του δικαιώματος ενός «ελαχίστου επιπέδου διαβίωσης» για όλους τους πολίτες, σε συνδυασμό με τις πολιτικές ανάσχεσης της ανεργίας, τη στήριξη της αδύναμης οικογένειας και όλων των ευπαθών και ευάλωτων ομάδων», δήλωσε ο Υφυπουργός.
Οι βασικοί άξονες της πολιτικής που παρουσίασε ο κ. Κεγκέρογλου είναι οι παρακάτω:
«-Το διετές σχέδιο για την απασχόληση που έχει επεξεργαστεί το Υπουργείο και αφορά την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων εθνικών και ευρωπαϊκών, αλλά και την προετοιμασία για τη νέα προγραμματική περίοδο.
Από 01.01.2014 θα έχουμε στη διάθεσή μας τους πόρους της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας «Εγγύηση για τη Νεολαία», προκειμένου να υλοποιηθεί άμεσα το στοχευμένο αυτό πρόγραμμα για τη νεανική απασχόληση.
Το πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας για 50.000 ανέργους προχωράει. Εκδόθηκαν ήδη τα αποτελέσματα της πρώτης για τους 10.000 ανέργους. Τις επόμενες μέρες βγαίνει και η προκήρυξη και για 28.000 άτομα ΔΕ, ΤΕ, ΠΕ.
Παράλληλα είναι σε εξέλιξη άλλα προγράμματα του ΟΑΕΔ, όπως αυτό για τους μακροχρόνια άνεργους 55 και άνω ή άλλα που θα ξεκινήσουν και αφορούν διάφορες κατηγορίες ανέργων, όπως το πρόγραμμα για νέους ελεύθερους επαγγελματίες.
Εδώ θέλω να κάνω μια συγκεκριμένη αναφορά. Είναι ανοικτό το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την «Επιταγή Επανένταξης» που εντάσσεται στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, με μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας.
Αφορά 10.000 άνεργους που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και μόνο 1.000 έχουν δηλώσει συμμετοχή. Διασφαλίσαμε το επίδομα ανεργίας των εποχιακά εργαζομένων και από τον Ιανουάριο ξεκινά η επιπλέον επιδότηση των μακροχρόνια άνεργων.
Ταυτόχρονα μέχρι το τέλος του έτους θα παραλάβουν την επιταγή εργασίας άλλοι 9 χιλιάδες από το πρόγραμμα των 35.000 συνολικά.
-Για τη στήριξη της Οικογένειας
Με τα νέα επιδόματα τέκνων, από το πρώτο και τα εδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων ενισχύουμε πάνω από μισό εκατομμύριο αδύναμες οικονομικά οικογένειες με 700 εκατ. ετησίως.
Διασφαλίσαμε φέτος την είσοδο για 70.000 και πλέον παιδιά οικονομικά αδύνατων οικογενειών, στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς σταθμούς
-Για τη στήριξη της Γ΄ ηλικίας και των ΑΜΕΑ
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ένταξης των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και των ΚΔΑΠ ΑμεΑ στο πρόγραμμα για να χρηματοδοτηθούν απρόσκοπτα
Διασφαλίζονται τα προνοιακά επιδόματα με τον επανέλεγχο και την προστασία των πραγματικών δικαιούχων με ετήσιο προϋπολογισμό 720 εκατ.
Εντατικοποιούμε τη διαδικασία των ΚΕΠΑ ώστε το Μάρτιο να μηδενιστούν οι εκκρεμούσες αιτήσεις.
Υπεγράφησαν και υλοποιούνται οι συμβάσεις με τους συγκοινωνιακούς φορείς για τη μετακίνηση ΑΜΕΑ
Από το 2014 προωθούμε ένα σοβαρό και αναγκαίο εξορθολογισμό. Τα κουπόνια για τη μετακίνηση των ΑΜΕΑ αλλά και των άλλων κοινωνικών ομάδων που ενισχύονται θα διανέμονται μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου κάθε έτους και θα καταγράφονται σε ενιαίο μητρώο του ΟΑΣΑ για την Αττική.
Τον Απρίλιο του 2012 με τον ν.4074 η Ελληνική Βουλή κύρωσε τη σύμβαση και το πρωτόκολλο για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες.
Ο βασικός άξονας αφορά τη στήριξη της αυτόνομης διαβίωσης των ΑΜΕΑ που θαείναι πλέον η βασική παράμετρος όλων των προγραμμάτων που υλοποιούμε.
-Συνεχίζουμε και αναβαθμίζουμε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με τη θεσμοθέτηση του «Κατ΄ Οίκον Κοινωνική Φροντίδα» για να μπορεί να ανταποκριθεί στα προβλήματα που προκαλεί η κρίση στους ανήμπορους, ηλικιωμένους και ΑμεΑ.
-Θεσμοθετήσαμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που θα εφαρμοστεί το 2014 πιλοτικά και το 2015 καθολικά.
-Ανασυγκροτήσαμε τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας που λειτουργούν πλέον με περιφερειακή διοίκηση.
-Αναμορφώνουμε τη διαδικασία έκδοσης βιβλιαρίου ανασφαλίστων και οικονομικά αδυνάτων πολιτών για την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη
-Προχωράμε στην ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και Αλληλεγγύης με την ενίσχυση του Πανελλαδικού δικτύου και την δημιουργία της Κοινωνικής Σύμπραξης.
-Σε κάθε δήμο προωθούμε την «Κοινωνική Σύμπραξη» που δεν είναι μια ακόμη δομή ή μια νέα υπηρεσία.
-Θεσμοθετούμε την «Κοινωνική Επιταγή» για την άμεση απόδοση στο δικαιούχο της ενίσχυσης και του δικαιώματος της επιλογής».