Skip links

Η κρίση έφερε “λουκέτα” στους μικρομεσαίους

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: Α) Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφα, Β) Οικονομίας & Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη

Το «μάρμαρο» της κρίσης που μαστίζει την αγορά πληρώνουν οι μικρές επιχειρήσεις. Οι μικρομεσαίοι φεύγουν από την αγορά, καθώς δεν μπορούν να αντέξουν τον έντονο ανταγωνισμό, ενώ πολλοί αδυνατούν να καλύψουν τα τρέχοντα έξοδά τους (ενοίκιο, ρεύμα, αμοιβή υπαλλήλων) λόγω έλλειψης ρευστότητας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, σχεδόν 10.000 επιχειρήσεις έκλεισαν το 2005 και η κυβέρνηση απλώς παρακολουθεί τις εξελίξεις, χωρίς να παίρνει μέτρα ενίσχυσης των μικρών επιχειρήσεων. Μία στις δύο επιχειρήσεις που έβαλαν πέρυσι λουκέτο ήταν μικρομεσαία.
Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας, το 2005 έκαναν έναρξη δραστηριότητας 23.300 νομικά πρόσωπα, αλλά αναγκάστηκαν να δηλώσουν παύση εργασιών 9.700 επιχειρήσεις.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι μικρότερες επιχειρήσεις (ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες), αφού και το 2005 περίπου οι μισές από αυτές που έκαναν έναρξη εργασιών αναγκάστηκαν να κλείσουν. Συγκεκριμένα, άνοιξαν 9.800 επιχειρήσεις και έκλεισαν 4.500.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, το αδιέξοδο που έχουν οδηγηθεί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν αμφισβητείται ούτε από την Κυβέρνηση, αφού ο Υπουργός Ανάπτυξης απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Αράπογλου, με την οποία ζητά εμμέσως πλην σαφώς, να γίνουν οι τράπεζες πιο ελαστικές ως προς την επιβολή της ποινής στέρησης των μπλοκ επιταγών.
Επειδή τα έντονα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα ο εμπορικός κόσμος υποχρεώνουν πολλές επιχειρήσεις να κηρύξουν πτώχευση και να κλείσουν

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
  
Σε τι ενέργειες πρόκειται να προβούν και τι μέτρα προτίθενται να πάρουν, προκειμένου να ανακοπεί η οικονομική κρίση που μαστίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα