Skip links

Η αποτυχία της Κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα

Οι μεγαλόστομες προεκλογικές εξαγγελίες της Ν.Δ. και του κ. Καραμανλή που υποσχόταν τα πάντα στον αγροτικό πληθυσμό κατέρρευσαν, μέσα σε 17 μήνες.
Οι αγρότες γνωρίζουν πλέον, την αδράνεια, την ανικανότητα και τις αντιαγροτικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης της Ν.Δ. που οδηγούν την ύπαιθρο σε πλήρη εγκατάλειψη και τον αγροτικό πληθυσμό σε απόγνωση.
Το προεκλογικό “συμβόλαιο” του κ. Καραμανλή με τους αγρότες, για ισχυρή αγροτική οικονομία, αποτιμάται:
•    στη δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος
•    στα αδιάθετα αγροτικά προϊόντα
•    στην αύξηση του Φ.Π.Α. σε 19% αντί της μείωσης που είχε υποσχεθεί σε 8%, που μαζί με τις αυξήσεις στα καύσιμα πυροδότησαν την αύξηση του κόστους παραγωγής
•    στις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού που καταλήγουν σε ψηλές τιμές καταναλωτή
•    στις ρυθμίσεις πανωτοκίων που αφορούν μόνο τον 1 στους 4
•    στις μηδενικές αυξήσεις των συντάξεων του Ο.Γ.Α.
•    στην ισχνή παρουσία στις διαπραγματεύσεις και στα κέντρα αποφάσεων της Ε.Ε., που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια επιδοτήσεων και πόρων όπως συνέβη πρόσφατα, με τη μείωση της στρεμματικής ενίσχυσης της σουλτανίνας. Οι υποσχέσεις ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα ηγείτο των διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε., αποδείχθηκαν ψεύτικες.
•    στη μείωση κατά 16% του Προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων για την Περιφερειακή Ανάπτυξη
•    στην αναίρεση του σχεδίου υποδομών για τον πρωτογενή τομέα.
•    στην ακύρωση του προγράμματος πιστοποίησης  και προώθησης των αγροτικών προϊόντων  στις διεθνείς αγορές, με τη στέρηση πόρων για 17 μήνες από εκατοντάδες συλλογικούς φορείς, ομάδες παραγωγών και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
•    στην αδρανοποίηση των μέτρων του προγράμματος αγροτική ανάπτυξη-ανασυγκρότηση της υπαίθρου, για τη μεταποίηση και τις επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα. Μόλις πριν λίγες μέρες, ύστερα από την πίεσή μας, εκδόθηκε η Κ.Υ.Α. για την ένταξη επενδυτικών σχεδίων πρωτογενή τομέα και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων αλλά αποκλείει τις πιο δυναμικές καλλιέργειες της Κρήτης.
•    στην αδυναμία για δίκαιη εφαρμογή της Κ.Α.Π. που αποδεικνύεται με την προχειρότητα στον καθορισμό των προσωρινών δικαιωμάτων. Η νέα Κ.Α.Π. προχωρά σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης, ενώ η Ελλάδα παραμένει ουραγός και θεατής των εξελίξεων.
Σήμερα οι αγρότες δεν γνωρίζουν μόνο μια ιδιαίτερα σκληρή σε βάρος του εισοδήματος τους πολιτική αλλά υφίστανται και τις επιπτώσεις της ατολμίας και της ανικανότητας της κυβέρνησης της Ν.Δ. σε σχέση με τον ρόλο και τις ευθύνες που έχει για όσα εξελίσσονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κυβέρνηση, αντιμετωπίζει τον αγροτικό τομέα κοντόφθαλμα, χωρίς στρατηγική, χωρίς όραμα, σχέδιο και στόχους.
Σε αντίθεση με την κυβερνητική πολιτική, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. συνδιαμορφώνει θέσεις μέσα από τον κοινωνικό διάλογο που θα συνεχιστεί σε κάθε περιφέρεια της χώρας.
Είμαστε δίπλα στον Έλληνα αγρότη και στην Ελληνίδα αγρότισσα, υπεύθυνα και δυναμικά.
Σήμερα ως αξιωματική αντιπολίτευση και αύριο ως υπεύθυνη κυβέρνηση.
      

Βασίλης Κεγκέρογλου
Βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα