Skip links

Εφαρμογή από την Ν.Α. Ηρακλείου συστήματος Ποιότητας (κατά το Πρότυπο EN ISO 9001)

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Η ανάδειξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου σε σύγχρονο Οργανισμό που να εκπληρώνει τους στόχους της, με κυρίαρχο, αυτόν της εξυπηρέτησης και της απόλυτης ικανοποίησης των πολιτών, προϋποθέτει την εφαρμογή της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας.
Η υιοθέτηση και η εφαρμογή ενός συστήματος διαχείρισης ποιότητας είναι απόφαση στρατηγικής σημασίας για έναν Οργανισμό.
Η Ν.Α. Ηρακλείου στο παρελθόν σε συνεργασία με το ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. προχώρησε κάποιες διαδικασίες εφαρμογής της διοίκησης ολικής ποιότητας. Υπήρξαν θετικά αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας, που όμως την διέκρινε η αποσπασματικότητα και η ασυνέχεια. Η τροποποίηση του Οργανισμού της Ν.Α. και η εισαγωγή του συστήματος πιστοποίησης για τις υπηρεσίες που παρέχονται στο Κ.Τ.Ε.Ο. αποτελούν βήματα στην κατεύθυνση αυτή.
Η προσέλκιση  της ολικής ποιότητας στην Ν.Α. Ηρακλείου (όπως και σε κάθε Οργανισμό) προϋποθέτει την εφαρμογή Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας (κατά ISO 9001) που θα αποτελέσει το πρώτο στάδιο προκειμένου να εξοικειωθεί το στελεχιακό δυναμικό και συνολικά ο οργανισμός με τις μεθόδους που αφορούν την ολική ποιότητα.
Το Σύστημα Ποιότητας κατά ISO 9001 περιγράφει την εσωτερική λειτουργία του οργανισμού καθώς και την σχέση του με τους πολίτες-φορείς (αποδέκτες των υπηρεσιών του) και τους συνεργαζόμενους (εισροές) με στόχο βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών, την μείωση του κόστους λειτουργίας και την συνολική αναβάθμιση της λειτουργίας του οργανισμού.
Το Πρότυπο ISO 9001 δίνει έμφαση στη συνεχή βελτίωση των διεργασιών για την παροχή υπηρεσιών ενός οργανισμού σε ότι αφορά την ποιότητα και την αποδοτικότητα προσβλέποντας στην ικανοποίηση του πολίτη και την εκπλήρωση των στόχων του οργανισμού.
Οι οργανισμοί δεν είναι υποχρεωμένοι να αλλάξουν ολοκληρωτικά είτε τη δομή του Συστήματος τους για την Ποιότητα ,είτε την τεκμηρίωση του για να ευθυγραμμισθούν με τη δομή αυτού του διεθνούς Προτύπου. Η δομή στο Σύστημα για την Ποιότητα θα πρέπει να διαμορφωθεί και να προσαρμοστεί με τρόπο κατάλληλο με βάση τις αρμοδιότητες της Ν.Α. Ηρακλείου και την δραστηριότητα των υπηρεσιών της.
Προτείνω η  Επιτροπή Διοίκησης Υπηρεσιών  να εισηγηθεί στο Νομαρχιακό Συμβούλιο στα πλαίσια της προοπτικής εφαρμογής συστήματος διοίκησης ολικής ποιότητας από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, να αποφασίσει την εφαρμογή κατ’ αρχήν συστήματος ποιότητας κατά ISO 9001.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου με ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα ζητήσει τις προτάσεις συμβούλων και εταιριών συμβούλων, προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθεί το αντικείμενο, ο προϋπολογισμός του έργου και να συνταχθούν τα τεύχη δημοπράτησης.

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα