ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
Η΄ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
ΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΙΘ΄
Παρασκευή 4 Απριλίου 2008
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμεθα στη συζήτηση των ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ.
Επίκαιρες ερωτήσεις πρώτου κύκλου.
Πρώτη θα συζητηθεί η με αριθμό 792/1.4.2008 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Βασίλειου Κεγκέρογλου προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την πρόσληψη του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Κρήτη κ.λπ..
Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου Κεγκέρογλου αναλυτικότερα έχει ως εξής:
«Οι δραματικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που κυμαίνεται περίπου στο 40%, οι εξαντλητικές βάρδιες και οι απλήρωτες εφημερίες είναι τα προβλήματα που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ του Νομού Ηρακλείου.
Οι γιατροί του ΕΣΥ σήμερα εργάζονται από 60 έως και 100 ώρες την εβδομάδα εξαιτίας του απαράδεκτου συστήματος εφημεριών που ακολουθούν την ίδια στιγμή που δεν έχουν πληρωθεί οι εφημερίες τους από το Δεκέμβριο του 2007.
Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ειδικευόμενοι ιατροί του Βενιζελείου και του ΠαΓΝΗ οι οποίοι απέχουν από την εργασία τους.
Επειδή η κυβερνητική αδιαφορία για τη λειτουργία του ΕΣΥ είναι εις βάρος των πολιτών και επειδή δεν φροντίσατε για την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την πληρωμή των εφημεριών και τα νοσοκομεία υπολειτουργούν και δεν μπορούν να εκτελέσουν ασφαλείς εφημερίες, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί, προκειμένου να καταβληθούν τα οφειλόμενα;
Πότε επιτέλους θα προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό για τη λειτουργία όλων των μονάδων του ΕΣΥ;».
Στην επίκαιρη ερώτηση του κυρίου Κεγκέρογλου θα απαντήσει ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο κ. Παπαγεωργίου.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι ο εκσυγχρονισμός των υποδομών και η στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό όλων των βαθμίδων, όλων των ειδικοτήτων, αποτελούσε και αποτελεί για την Κυβέρνηση στόχο πρώτης προτεραιότητας. Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και ο προγραμματισμός που έχει γίνει για τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία νέων πτερύγων, νέων νοσοκομείων, για την ανανέωση του υπάρχοντος εξοπλισμού με μηχανήματα νέας γενιάς και για τον εκσυγχρονισμό κάθε μορφής υποδομής.
Από τον σχεδιασμό αυτό, δεν θα μπορούσε να μείνει αναμφισβήτητα έξω και η Κρήτη, η οποία από μόνη της στο μεγαλύτερο ποσοστό αντιμετωπίζει -και αυτό είναι πάρα πολύ θετικό- όλα τα περιστατικά πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης. Αποδεικνύεται δε αυτό από το γεγονός ότι οι διακομιδές, τόσο οι επίσημες, όσο και οι ελεύθερες, έχουν περιοριστεί, έως εξαφανιστεί, από την Κρήτη προς το κέντρο, κάτι που παλαιότερα δεν συνέβαινε.
Να επαναλάβω ακόμη ότι, αυτό που συχνά επαναλαμβάνεται ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού και ότι η Κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση δεν κινείται, όπως έπρεπε να κινείται, δεν ισχύει και αυτό αποδεικνύεται και από στοιχεία, τα οποία επανειλημμένα έχω καταθέσει για τα Πρακτικά της Βουλής και τώρα αν χρειαστεί θα τα καταθέσω. Αναφέρομαι στο νοσηλευτικό και μόνο προσωπικό για το οποίο γίνεται πολύ συχνά λόγος, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΣΕΠ, όχι στοιχεία του Υπουργείου μας, με τους κυλιόμενους τελευταίους πίνακες για τις μονάδες εντατικής θεραπείας, ο αριθμός των προσληφθέντων νοσηλευτών και νοσηλευτριών από το 2004 μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει τους δέκα χιλιάδες, ένας αριθμός πολύ σημαντικός, ο οποίος αποδεικνύει και το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα αποκαλύπτει και τα μεγάλα κενά και τις ελλείψεις, τις οποίες μας κληροδοτήσατε. Αυτό δεν απαξιώνει το έργο, το οποίο έγινε τα προηγούμενα χρόνια και το οποίο ήταν πάρα πολύ σημαντικό προς την κατεύθυνση των υποδομών και του νοσηλευτικού προσωπικού.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ο χρόνος δεν μου το επιτρέπει, στη δευτερολογία μου θα αναφερθώ σε νούμερα.
Να σας πως, όμως, ότι το θέμα των εφημεριών στο οποίο αναφέρεστε έχει ήδη τακτοποιηθεί. Ο μεν Δεκέμβριος μήνας αποτελεί πάντα ένα μήνα, ο οποίος δημιουργεί προβλήματα, λόγω του κλεισίματος της τελευταίας χρονιάς και της έναρξης της καινούργιας χρονιάς και λόγω κάποιων δυσκολιών που προέκυψαν από την απεργία της Τράπεζας της Ελλάδος. Έχουν πληρωθεί οι εφημερίες του Δεκεμβρίου, όπως πληρώνονται κανονικά σε όλα τα νοσοκομεία πλέον της χώρας, οι εφημερίες από το Γενάρη μέχρι σήμερα, αφού και η τυπική διαδικασία η οποία απαιτούνταν, δηλαδή, η παράταση της αναστολής του Προεδρικού Διατάγματος για την εφαρμογή του νέου τρόπου εφημεριών των νοσοκομείων έχει ήδη τακτοποιηθεί.
Επιπλέον θα σας πω ότι βρισκόμαστε στην τελική φάση συμφωνίας, η οποία εναρμονίζει τη νομοθεσία μας με τις κοινοτικές οδηγίες, έτσι ώστε οι εφημερίες και το ωράριο ειδικευμένων και ειδικευόμενων γιατρών να είναι αυτό που οι ίδιοι προβάλουν και που έχουν απόλυτα δίκιο.
Στη δευτερολογία μου και εφόσον ο χρόνος το επιτρέψει, θα αναφερθώ και σε συγκεκριμένα νούμερα, όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό στην Κρήτη.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο κ. Κεγκέρογλου έχει το λόγο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, αναφερθήκατε στα μισά από αυτά που κληρονομήσατε, ως Κυβέρνηση, από την προηγούμενη. Οι διακομιδές έχουν πράγματι μειωθεί, ως αποτέλεσμα της λειτουργίας του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου στο νησί, της λειτουργίας του σύγχρονου νοσοκομείου στα Χανιά, της αναβάθμισης του Βενιζελείου νοσοκομείου, αρκεί όμως, να φροντίσουμε για την ολοκληρωμένη και σωστή λειτουργία αυτών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Μέσα σε δύο χρόνια έχουν γίνει πέντε κινητοποιήσεις για τις εφημερίες. Αποχές, απεργίες, επισχέσεις εργασίας. Γιατί, κύριε Υπουργέ; Ο λόγος είναι ότι το Υπουργείο δεν φροντίζει για τα αυτονόητα. Και ποια είναι τα αυτονόητα; Να προεγκρίνετε τα απαραίτητα ποσά για τις εφημερίες. Αυτό είναι το πρώτο.
Θα σας πω δύο στοιχεία. Για το Βενιζέλειο το 2008 έχουμε έλλειμμα 470.000 ευρώ. Για το ΠΑΓΝΗ έχουμε έλλειμμα 270.000 ευρώ. Αλλά ανεξάρτητα από τα χρήματα, δεν κάνετε και τα αυτονόητα, ως προς τη διαδικασία. Η παράταση της ισχύος του Προεδρικού Διατάγματος έπρεπε να έχει γίνει από τον Ιανουάριο. Ανακοινώσατε τον Ιανουάριο ότι θα γίνει, 3 Μάρτη καταθέσατε την τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και σήμερα ξέρετε τι έχουμε; Έχουμε 4 Απριλίου. Τέσσερις μήνες σχεδόν μετά και δεν έχει ολοκληρωθεί μία διαδικασία, προκειμένου να πληρώνονται κανονικά οι εφημερίες στους γιατρούς, ειδικευόμενους και ειδικευμένους.
Όλα αυτά όμως συντείνουν στο να υπολειτουργούν τα νοσοκομεία, οι εφημερίες να μην είναι ασφαλείς και να υπάρχει κίνδυνος ακόμα και για τη ζωή των ασθενών.
Υπάρχουν πολλά παράπονα κύριε Υπουργέ, για το θέμα των αρχικών συμβάσεων των ειδικευμένων που είναι δυσμενέστερες για τους γιατρούς της ελληνικής περιφέρειας, απ’ ότι του κέντρου.
Θα ολοκληρώσω την τοποθέτησή μου με την εφαρμογή της οδηγίας. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι όποια συμφωνία και αν κάνετε χρειάζεται αύξηση του ιατρικού προσωπικού, αυτό είναι δεδομένο προκειμένου να μπορέσουν να καλυφθούν οι εφημερίες, οι ώρες και οι ημέρες εφημεριών και δεύτερον, χρειάζεται μια αναπροσαρμογή, αναβάθμιση των βασικών αμοιβών των ιατρών, προκειμένου η μείωση του εισοδήματος από τις εφημερίες να μην επιφέρει οικονομικό πλήγμα σε αυτούς.
Νομίζω ότι είναι καιρός πλέον, αυτά τα δύο ζητήματα είναι ώριμα να ρυθμιστούν ή από το Υπουργείο, ή μέσω προεδρικού διατάγματος ή με όποιον άλλο τρόπο.
Κλείνω την τοποθέτησή μου με την πληρωμή των εφημεριών. Νομίζω ότι δεν μας τα είπατε καλά, με την έννοια ότι τη στιγμή που μιλάμε, Παρασκευή 4 Απριλίου ακόμα δεν έχουν πληρωθεί οι εφημερίες, το νούμερο του ΦΕΚ δεν έχει φθάσει ακόμα στα αρμόδια όργανα, προκειμένου να πληρωθούν. Σας παρακαλώ πάρα πολύ, επειδή πρόκειται όχι τόσο για τους γιατρούς που πράγματι πρέπει να αμείβονται, αλλά και για τους ασθενείς, για όλο τον κόσμο, να το φροντίσετε γιατί δεν πάει άλλο. Δεν μπορεί και η άλλη εβδομάδα να περάσει έτσι, Και να ήταν μόνο τα δύο νοσοκομεία της Κρήτης θα έλεγα ότι ήταν ένα τοπικό θέμα. Είναι όλα τα νοσοκομεία της χώρας κύριε Πρόεδρε. Δεν αφορά μόνο την Κρήτη, αφορά τις εφημερίες σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, τον κύριο Κεγκέρογλου.
Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ και πάλι κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, μια και επικεντρώσατε το θέμα στις εφημερίες των γιατρών, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, ότι για πρώτη φορά βρισκόμαστε στα πρόθυρα υπογραφής κλαδικής συλλογικής σύμβασης με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, κάτι που τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια ούτε καν επιχειρήθηκε ποτέ. Αυτό λοιπόν, είναι βέβαιο και ίσως και αυτό έπαιξε ρόλο στην καθυστέρηση η οποία προήλθε και υπάρχει σήμερα αυτό το πρόβλημα. Μαζί λοιπόν, με την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης, θα κατατίθεντο και η τροπολογία για την παράταση της αναστολής εφαρμογής του Προεδρικού Διατάγματος, ελπίζοντας ότι και το νομοθετικό έργο της Βουλής θα έδινε σε δικό μας νομοσχέδιο προτεραιότητα, γι’ αυτό και αναγκαστήκαμε, για να είμαστε συνεπείς να καταθέσουμε την τροπολογία σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Επομένως η καλή πρόθεση δεν αμφισβητείται από κανέναν και το αποτέλεσμα είναι ορατό. Έχουν πληρωθεί στα περισσότερα.
Αν και δεν μου επιτρέπεται, εγώ θα κάνω την εξής παρατήρηση: Στον υπερβάλλοντα ζήλο κάποιων Παρέδρων οφείλεται η καθυστέρηση σε κάποια νοσοκομεία. Οι οποίοι ενώ γνωρίζουν ότι είναι νόμος του κράτους, ότι έχει παρθεί αριθμός ΦΕΚ, δεν έχει ληφθεί ακόμα στο γραφείο του κάθε Παρέδρου και αυτός αρνείται. Αυτά είναι –επιτρέψτε μου την έκφραση, δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα μου, αλλά το λέω- απαράδεκτα πράγματα.
Αυτό το πρόβλημα λοιπόν, έχει ξεπεραστεί, ρέει η χρηματοδότηση, θα πληρωθούν οι εφημερίες και με την κλαδική σύμβαση όλα θα βαίνουν καλώς.
Να φέρω όμως ενδεικτικά στο Σώμα και κάποια στοιχεία –επιτρέψτε μου την έκφραση- για την προνομιακή μεταχείριση της Μεγαλονήσου απέναντι στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όταν μιλάμε για ποσοστά κάλυψης που ξεπερνάνε αρκετά από τα νοσοκομεία, τουλάχιστον στα πέντε μεγάλα νοσοκομεία, το ποσοστό του 91%, με βάση τις αναπτυγμένες κλίνες. Διότι οι θέσεις και η κάλυψη υπολογίζονται με βάση τις θέσεις που προβλέπονται στον οργανισμό, αλλά υπάρχει ένα έλλειμμα στην ανάπτυξη των κλινών, όχι για αδυναμίες που προκύπτουν, από την όλη οργάνωση του συστήματος, αλλά γιατί δεν υπάρχουν ανάγκες. Καλύπτονται πλήρως τα θέματα. Επιπλέον να σας πω ότι είναι αυτάρκης σε πάρα πολλά θέματα και σε άλλα πρωτοπορεί η Κρήτη τα τελευταία χρόνια. Θα σας πω ότι λειτουργούν μονάδες οι οποίες αποτελούν παράδειγμα για όλη την Ελλάδα.
Η μονάδα της πυρηνικής ιατρικής με τη νέα Γ’ κάμερα, με το νέο γραμμικό επιταχυντή που έχει εγκατασταθεί, μια δαπάνη περισσοτέρων από 6.000.000 ευρώ έχει λύσει το πρόβλημα και περισσότεροι από 140 ασθενείς την ημέρα αντιμετωπίζονται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Επιπλέον η ολοκλήρωση μέχρι τέλους της χρονιάς της κατασκευής της νέας καρδιοχειρουργικής κλινικής θα την κάνει και σε αυτό το μεγάλο θέμα αυτάρκη, έτσι ώστε κανένα μα κανένα περιστατικό από την Κρήτη να μην έχει ανάγκη διακομιδής στο κέντρο.
Θα σας πω όμως και κάτι άλλο. Σήμερα ανακοινώσαμε και τα περιφερειακά ιατρεία για όλη την Ελλάδα και με ευχαρίστηση είδα ότι αυτή τη στιγμή στην Κρήτη δεν υπάρχει ούτε ένα περιφερειακό ιατρείο κενό. Σε όσα θα καθυστερήσουν για τρεις μήνες λόγω της αναγκαίας και απαραίτητης παρουσίας και συμμετοχής στο νοσοκομείο των νέων γιατρών δίνεται η παράταση έτσι ώστε και ενόψει της θερινής περιόδου όπου είναι και αυξημένη κίνηση να αντιμετωπίζεται πλήρως η κατάσταση.
Οι μονάδες εντατικής θεραπείας λειτουργούν όλες. Είμαστε στην ευχάριστη θέση τις επόμενες δυο-τρεις εβδομάδες να λειτουργήσουμε επιτέλους και τη μονάδα νεογνών του νοσοκομείου των Χανίων, έτσι ώστε κανένα μα κανένα περιστατικό να μη κινδυνεύει από τα ελάχιστα που υπάρχουν αλλά μια και είναι ανάγκη, έστω και για ένα και για δυο περιστατικά αυτό το πράγμα να υπάρχει.
Θα έλεγα όμως και κάτι άλλο και το τοποθέτησε χθες ο Πρόεδρος κατά τη συζήτηση κάποιας άλλης επίκαιρης ερώτησης. Για όλα αυτά τα θέματα μπορείτε να έρχεστε στο Υπουργείο. Οι πόρτες του γραφείου είναι ανοικτές. Μπορούμε να τα κουβεντιάζουμε για να τα προωθούμε. Δεν θα έρθετε για κάποιο προσωπικό σας θέμα κύριε συνάδελφε. Νομίζω ότι αυτό είναι και υποχρέωσή σας και υποχρέωσή μου. Αυτή την πρόταση την οποία έκανε ο Πρόεδρος εγώ από την πρώτη στιγμή την έχω υιοθετήσει, έχω αρκετά χρόνια σε αυτή την Αίθουσα, λειτούργησα σαν Βουλευτής, έβλεπα τα προβλήματα, εγώ το εφήρμοζα και αισθάνομαι περήφανος που στην περιφέρειά μου, μια περιφέρεια που θεωρείται εγκαταλελειμμένη, απομονωμένη, απομακρυσμένη έχει σήμερα τους καλύτερους δείκτες σε πάρα πολλούς τομείς. Και αισθάνομαι ειλικρινά ότι αυτό είναι μια προσωπική μου συμβολή σε αυτή την κατεύθυνση.
Εγώ θα σας καλέσω να το κάνετε όπως το κάνουν πάρα πολλοί συνάδελφοι τους οποίους χαίρομαι να βλέπω και να κουβεντιάζουμε.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ορίστε έχετε το λόγο κατά παρέκκλιση.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Έχουμε την καλή πρόθεση του Υπουργού και πολλών της Κυβέρνησης αλλά η εμπειρία μου δυστυχώς δεν είναι καλή. Τέσσερις ώρες περίμενα κάποτε σε έναν προθάλαμο Υπουργού και στο τέλος μου είπε ότι έχει δουλειά. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα όμως. Το πρόβλημα είναι η ουσιαστική δουλειά που δεν έχω καμία αντίρρηση ότι έχετε τη βούληση να κάνετε προκειμένου όλες αυτές οι υποδομές που είπατε να δουλέψουν και να είναι προς όφελος του πολίτη. Υπάρχουν τα προβλήματα. Δώστε βάση και προτεραιότητα στην επίλυση αυτών των προβλημάτων και νομίζω ότι δεν χρειάζεται ούτε ερωτήσεις να κάνουμε. Αυτός νομίζω είναι ο στόχος όλων μας. Αν κάνετε μια παρέμβαση μέσω του Υπουργείου Οικονομικών, θα λυθεί το θέμα των παρέδρων.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Κεγκέρογλου παραβιάζουμε περισσότερο απ’ ότι πρέπει τον Κανονισμό.
Ορίστε κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ξέρετε ότι σέβομαι τον Κανονισμό και τη δική σας παρουσία ιδιαίτερα. Θα σας πω ότι δεν έχουμε πρόθεση να καταργήσουμε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Σαφέστατα κάποια μεγάλα θέματα αναδεικνύονται. Τα υπόλοιπα μπορούν κάλλιστα να μη φθάνουν εδώ. Δεν θέλω να πιστέψω σε καμία περίπτωση –και δεν το πιστεύω- ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος είναι για τη δημιουργία εντυπώσεων και για την ιδιαίτερη εκλογική μας περιφέρεια. Σας λέω λοιπόν ότι δεν κλείνονται στο γραφείο μου ραντεβού. Το γνωρίζουν πάρα πολλοί συνάδελφοι. Σας προσκαλώ να το επιχειρήσετε. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε.