Skip links

Ερώτηση για τα ναρκωτικά

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δ. Αβραμόπουλο

Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών, μετέωρη μοιάζει να είναι η κατάσταση στο ζήτημα της αντιμετώπισης της τοξικοεξάρτησης στη χώρα μας.
Η ηλικία έναρξης της χρήσης βρίσκεται στα 15 έτη, το φαινόμενο της πολυτοξικομανίας φουντώνει και νέες συνθετικές ουσίες πλημμυρίζουν την αγορά, πολιορκώντας τη νεολαία.
Οι φυλακές κατακλύζονται από κρατούμενους για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, με 4.346 φυλακισμένους σε σύνολο 9.964.
Το 2005 σημειώθηκαν 268 επιβεβαιωμένες ανθρώπινες απώλειες, ορισμένες κάτω της ηλικίας των 20 ετών, ενώ μέχρι το τέλος Μαΐου του 2006 σημειώθηκαν 103 θάνατοι.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις των υπευθύνων, ο ΟΚΑΝΑ χρειάζεται 8,5 εκατ.€ παραπάνω για να καλύψει μόνο τις υπάρχουσες λειτουργικές του δαπάνες. Όσον αφορά  τη διαδικασία της ίδρυσης νέων μονάδων, αυτή καθίσταται προβληματική εξαιτίας των γραφειοκρατικών καθυστερήσεων στη στελέχωση και της έλλειψης αξιολόγησης των προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ.
Οι παλιές μονάδες του ΟΚΑΝΑ έχουν επιφορτιστεί με αντιθεραπευτικά μεγάλο αριθμό χρηστών. Η συγκέντρωση τους σε λίγους χώρους και η μη εξάπλωση τους στην Περιφέρεια δημιουργεί έντονα προβλήματα στους υπό ένταξη ασθενείς.
Το Εθνικό σχέδιο Δράσης που εκπνέει τέλη του 2006 προέβλεπε μεταξύ άλλων σε κάθε Περιφέρεια μια στεγνή μονάδα, μια μονάδα υποκατάστατων και μια εφήβων. Δυστυχώς όμως σύμφωνα με τα στοιχεία πολλές Περιφέρειες της χώρας έχουν μείνει πίσω και σε πολλές, όπως η Περιφέρεια Κρήτης, χρειάζονται περισσότερες μονάδες.
Επειδή, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ αντικαταστάθηκε πρόσφατα και
επειδή η αναγκαιότητα για επεξεργασία νέου Σχεδίου Δράσης με τη συμμετοχή των φορέων θεραπείας και με την αξιοποίηση της μακρόχρονης εμπειρίας, είναι πλέον επιβεβλημένη

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
  
•    Ποιες οι προθέσεις του Υπουργείου για την επεξεργασία νέου Σχεδίου Δράσης αντιμετώπισης των ναρκωτικών;
•    Ποιες οι άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου για ίδρυση νέων μονάδων απεξάρτησης, καλύπτοντας τις ιδιαιτερότητες για όλες τις περιοχές της χώρας μας;

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα