Skip links

Επιδότηση του 50% των πραγματικών ενσήμων που απαιτούνται για αγροτικές κτηνοτροφικές κατασκευές

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: Α) Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ε. Μπασιάκο, Β) Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας κ. Σ. Τσιτουρίδη, Γ) Οικονομίας & Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη

Με την 6693/23-01-06 ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή, ζητούσα να πληροφορηθώ αν υπάρχει πρόθεση για επιδότηση του υπόλοιπου 50% των ενσήμων στους εργαζόμενους που τα πραγματοποιούν σε οικοδομικές εργασίες που εμπίπτουν στις παραπάνω περιπτώσεις.
Επειδή δεν απαντήθηκε το ερώτημα μου, αλλά με την Φ 90022/2217/154/10-02-2006 απάντηση το Υπουργείο Απασχόλησης απλώς έκανε αναφορά στις διατάξεις του άρθρου 26 § 2δ του ν.2520/97, επανέρχομαι στο θέμα.
Με βάση το άρθρο 26 § 2δ του ν.2520/97 οι ημέρες εργασίας ως ελάχιστες απαιτούμενες, που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις για τον υπολογισμό των καταβλητέων εισφορών προς το Ι.Κ.Α. μειώνονται στο 50%.
Το μέτρο αυτό έχει συμβάλλει στην μείωση του κόστους των αγροτο-κτηνοτροφικών κατασκευών στο βαθμό που έχει αξιοποιηθεί.
Σε πολλές όμως περιπτώσεις οι πραγματικές ημέρες εργασίας είναι περισσότερες από αυτές που υπολογίζονται ως ελάχιστα απαιτούμενες με βάση το άρθρο 26 § 2δ του ν.2520/97. Ενώ ο νόμος τυπικά δεν θίγει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, αφήνει ανοικτό το θέμα της διεκδίκησης των επιπλέον ενσήμων από τους οικοδόμους και ουσιαστικά οδηγεί σ’ ένα «παζάρι» για την παροχή «ανασφάλιστης» εργασίας και σε ″αντιπαράθεση″ ανάμεσα σε αγρότες και οικοδόμους.
Επειδή η κοινωνική πολιτική και τα κίνητρα για την ενίσχυση της ανασυγκρότησης της υπαίθρου, είναι αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας και δεν πρέπει να φορτώνονται στις πλάτες της μιας ή της άλλης κοινωνικής ομάδας και
επειδή η πολιτεία δεν πρέπει να ωθεί σε στρέβλωση της πραγματικότητας

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί

 Αν προτίθενται να εισηγηθούν τροποποίηση της διάταξης σε τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν τα πραγματικά ένσημα που δικαιούνται και οι αγρότες να επιδοτούνται το 50% των ενσήμων που πραγματοποιούνται;

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα