Skip links

Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και περιφέρεια μόνο η Θεσσαλονική

Το κύριο μήνυμα που εξέφρασε ο πρωθυπουργός από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αφορούσε την ώρα της περιφέρειας. Για τους πολίτες αυτού του τόπου και ιδιαίτερα τους κατοίκους της περιφέρειας αυτό είναι ευπρόσδεκτο και αυτονόητο.
    Αυτό που δεν είναι ευπρόσδεκτο, ούτε αυτονόητο αλλά αυθαίρετο, είναι ο ορισμός της ελληνικής περιφέρειας με μια νέα θεωρία, ως το δίπολο Αθήνα-Θεσσαλονίκη, που φαίνεται να εκφράζει την πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. για την περιφέρεια και την αφήνει στο περιθώριο για το επόμενο διάστημα.
    Όμως η ελληνική περιφέρεια ή αν θέλετε η περιφέρεια της περιφέρειας, η ύπαιθρος, δεν αντέχει να μένει στο περιθώριο του δίπολου «Αθήνα-Θεσσαλονίκη». Αυτό δεν το αντέχει ούτε η ελληνική οικονομία γιατί δεν θα δοθεί η δυνατότητα στις δημιουργικές δυνάμεις της περιφέρειας, να συμβάλλουν στην συνολική ανάπτυξη της χώρας.
    Ο Πρωθυπουργός από τη Δ.Ε.Θ. δεν αναφέρθηκε με ποια συγκεκριμένα έργα, μέτρα και πολιτικές θα στηριχθεί η ύπαιθρος και οι κάτοικοί της και ποια η πολιτική του για τα νησιά (Ιόνιο, Βόρειο-Νότιο Αιγαίο, Κρήτη) και τις μειονεκτικές περιοχές.
    Οι προτεραιότητες που είχαν τεθεί τα προηγούμενα χρόνια δεν αφορούσαν μόνο την Αττική αλλά σίγουρα κυρίως την Αττική, λόγω της Ολυμπιάδας και των αναγκών του 40% του ελληνικού πληθυσμού που καλώς ή κακώς ζει εκεί.
    Παράλληλα όμως για πρώτη φορά στράφηκε μεγάλο μέρος των δημόσιων επενδύσεων στην περιφέρεια με την υλοποίηση μεγάλων έργων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα έργα αυτά αρκούν.
     Όλος αυτός ο σχεδιασμός για το κέντρο υλοποιήθηκε, και έτσι απελευθερώνονται τεράστια κονδύλια που μπορούν να στραφούν στην περιφέρεια και την ύπαιθρο.
    Η νέα περίοδος ήταν σχεδιασμένη από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και πρέπει να μείνει με επίκεντρο την ελληνική περιφέρεια.
    Η ανάπτυξη της περιφέρειας προϋποθέτει μια συνολική κοινωνική και οικονομική πολιτική που να στοχεύει στην στήριξη των αγροτικών προϊόντων, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, στην αύξηση της απασχόλησης σε δραστηριότητες της υπαίθρου και εν τέλει προϋποθέτει εκτός από την πολιτική βούληση, συνολικό σχέδιο και όχι αποσπασματικές παρεμβάσεις.
    Με το Γ’ ΚΠΣ, τα Περιφερειακά Προγράμματα και μέσα από τα κονδύλια που δεν έχουν ακόμη «ονομαστεί» (εθνικού και περιφερειακού σκέλους) θα μπορούσε να καλυφθεί μεγάλο μέρος του ελλείμματος ανάπτυξης της περιφέρειας και της υπαίθρου.
    Ο σχεδιασμός του Δ’ ΚΠΣ που ουσιαστικά ξεκίνησε, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να γίνει με τη λογική του δίπολου (Αθήνα-Θεσσαλονίκη) που εξέφρασε ο Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ.
    Οι αναπτυξιακοί φορείς της περιφέρειας, οι Νομ. Αυτοδιοικήσεις, οι Δήμοι, τα Επιμελητήρια, οι φορείς των αγροτών, των μικρομεσαίων και των εργαζομένων έχουν τώρα το λόγο μαζί με όλους τους κάτοικους της περιφέρειας και της υπαίθρου. 
    Γιατί Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και περιφέρεια δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη.
    Η σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Κρήτης, που ξεχάσαμε από πότε έχει να συνεδριάσει, παρ’ ότι υπήρξε αίτημα από βουλευτές όλης της Κρήτης, δεν μπορεί να αναβάλλεται συνεχώς.
    Η περιφέρεια και η ύπαιθρος δικαιούται τώρα την προτεραιότητα στις επιλογές.
    Ας αποδείξει στην πράξη η Κυβέρνηση ότι η «ώρα της περιφέρειας» δεν αποτελεί απλή ρητορεία.

Βασίλης Κεγκέρογλου
Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ηρακλείου

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα