Skip links

Εγκατάσταση νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 14,476 MW, στον ΑΣΠ Χίου

ΠΡΟΣ ΤΟN ΥΠΟΥΡΓΟ: ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΣΙΟΥΦΑ

Η ΔΕΗ Α.Ε., για την κάλυψη των αναγκών, σε ηλεκτρική ενέργεια, του νομού Χίου, προχώρησε, μετά από άδεια του Υπουργείου Ανάπτυξης και γνωμοδότησης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), στην ενοικίαση και εγκατάσταση μονάδων ηλεκτροπαραγωγών ζευγών (Η/Ζ) ισχύος 10 MW.
Είναι φανερό ότι η λύση, που επελέγη, για μια ακόμη φορά, εκτός του ότι κοστίζει ιδιαίτερα στην επιχείρηση, είναι εμβαλωματική και δεν αντιμετωπίζει το χρόνιο πρόβλημα ασφαλούς τροφοδοσίας του νομού σε ηλεκτρική ενέργεια.
Την ίδια στιγμή, η νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 14,476 MW, που προέκυψε μετά από διαγωνισμό, με το κλειδί στο χέρι και κόστος (μηχανή – κτιριακά – παρελκόμενα) 12.292.486 ευρώ, παραμένει εδώ και 6 μήνες αποσυναρμολογημένη, στον προαύλιο χώρο του εργοστασίου, υφιστάμενη διαφόρων ειδών φθορές.
Η μονάδα συμβολαιοποιήθηκε, με την 5083051 σύμβαση, στις 30.12.2004, με υποχρέωση παράδοσης της τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.
Μέχρι σήμερα, όμως, παρ’ ότι βρισκόμαστε 1 μήνα πριν από την λήξη της συμβατικής υποχρέωσης παράδοσης της μονάδος, δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει οι εργασίες εγκατάστασής της.
Το γεγονός αυτό, έχει δημιουργήσει τεράστια ερωτηματικά και υποψίες για τις σκοπιμότητες που επιβάλουν να παραμένει ανενεργή μια μεγάλη επένδυση που θα έδινε μόνιμη λύση στις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια, των νησιών του νομού Χίου, η οποία μάλιστα είχε ανακοινωθεί με τυμπανοκρουσίες στους κατοίκους του Νησιού.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

•    Για ποιους λόγους, την ίδια στιγμή που η ΔΕΗ καταφεύγει στην δαπανηρή ενοικίαση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών, για την κάλυψη των αναγκών του νομού Χίου σε ηλεκτρική ενέργεια, παραμένει ανενεργή και φθείρεται στον προαύλιο χώρο του εργοστασίου, η νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 14,476 MW;

•    Ποιοι ευθύνονται για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση; Θα επιβληθούν ποινικές ρήτρες;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΠΕΡΓΙΑΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ

ΕΛΠΙΔΑ ΤΣΟΥΡΗ

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα