Skip links

«Διασφάλιση του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι»

«Η συνέχιση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι διασφαλισμένη», επισημαίνει με απάντηση του το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μετά από ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου κ. Βασίλη Κεγκέρογλου. Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού Εργασίας κ. Γιώργου Κουτρουμάνη έχει ήδη εκπονηθεί ένα σχέδιο προκειμένου να μη διακοπεί η παροχή υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα, το Υπουργείο έχει προβεί για το 2012 – και ενδεχομένως με το 2013- στις ακόλουθες ενέργειες:
-Εκπονείται εμπειρογνωμοσύνη για τις διαδικασίες μετάβασης στο νέο σύστημα.
-Τυποποιεί θεσμικά τη διάκριση των παρεμβάσεων του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας για την παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας.
-Έχει διασφαλίσει τη χρηματοδότηση, η οποία θα προέρχεται από ιδιωτικούς και δημόσιους πόρους. Η χρηματοδότηση μέσω ιδιωτικών πόρων, ύψους 35 εκ. ευρώ κατ’ έτος, για το «Βοήθεια στο Σπίτι», έχει προβλεφθεί στο νόμο 4024/2011.
-Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Εργασίας καταβάλλει προσπάθειες για τη συνέχιση της εργασίας των ήδη εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»
Σε ότι αφορά τον προγραμματισμό για την πλήρη εφαρμογή του νέου συστήματος από 1/1/2014 σημειώνεται ότι:
-Την παρούσα περίοδο εκπονείται Πρόγραμμα Δράσης με στόχο να έχουν εξειδικευτεί και προωθηθεί μέχρι τις 31.12.2013 όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις για την ορθολογική θεσμοθέτηση του.
«Εκτιμούμε ότι στο πλαίσιο της εφαρμογής  της Κοινωνικής Οικονομίας, οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις  Κοινωνικής Φροντίδας, που αποτελούν τη μια εκ των τριών προβλεπόμενων κατηγοριών του κοινωνικώς επιχειρείν, αποτελούν το σύνδεσμο μεταξύ των δύο συστημικών παρεμβάσεων (Κοινωνική Οικονομία / Βοήθεια στο σπίτι).
Συνεπώς στη συγκεκριμένη περίοδο θα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας η λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών σε επίπεδο δήμων και φυσικά η συμβολή τους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
Η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να αναπτυχθεί κατά το μεσοπρόθεσμο διάστημα των δύο επόμενων ετών μέχρι την πλήρη εφαρμογή του νέου συστήματος», αναφέρει η απάντηση.
Και ο κ. Κουτρουμάνης καταλήγει ότι το Υπουργείο έχει προχωρήσει σε μια ακόμη σημαντική κίνηση, αυτή της συγκρότησης του Γενικού Μητρώου Κοινωνικής Οικονομίας, που αποτελεί το βασικό εργαλείο για τη δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα θα υλοποιήσει δράσεις ενημέρωσης για το θεσμό της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας.

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα