Skip links

Διακόπηκε η χρηματοδότηση και η υλοποίηση σημαντικών οδικών έργων του νομού Ηρακλείου

ΠΡΟΣ: τον Πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή

Σημαντικά έργα για την ανάπτυξη του νομού Ηρακλείου, σχεδιάστηκαν, μελετήθηκαν, δημοπρατήθηκαν, άρχισαν να εκτελούνται σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα και τα περισσότερα από τα οποία ολοκληρώθηκαν από τις Κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ή ήταν στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης τους.
Δεκαεννέα (19) μήνες η Κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έχει καταφέρει να δρομολογήσει την υλοποίηση νέων έργων, δεν έχει σχεδιάσει και δεν έχει εκπονήσει μελέτες για κανένα νέο έργο, όπως επίσης δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει τα έργα που το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε δρομολογήσει και μάλιστα με καλούς ρυθμούς υλοποίησης.
Αναφέρω παρακάτω ορισμένα μόνο από τα σημαντικά οδικά έργα του νομού, για τα οποία η Κυβέρνηση ουσιαστικά διέκοψε την χρηματοδότηση:
Για τον Κάθετο Οδικό Άξονα Ηράκλειο-Βιάννος, οι Κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εξασφάλισαν 90 εκατ. 200 χιλ.€. Τώρα το έργο έχει βαλτώσει, καθώς εδώ και ένα χρόνο το Υπουργείο Οικονομίας αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα των περιφερειακών υπηρεσιών για το ποσό του 1 εκατ. 800 χιλ. € που απαιτείται για την ολοκλήρωση του τμήματος Αγ.Σώζων- Αρκαλοχώρι και την ασφαλή σύνδεση με τους οικισμούς.
Ο Κάθετος Οδικός Άξονας Ηράκλειο-Μεσσαρά, εντάχθηκε στο ΠΕΠ Κρήτης το 2001 με πιστώσεις ύψους 29 εκατ. 350 χιλ.€ για το τμήμα μέχρι Αγ. Βαρβάρα, είχαν δεσμευτεί πιστώσεις άλλων 45 εκατ. € για το υπόλοιπο τμήμα. Το έργο υλοποιείται με πολύ αργούς ρυθμούς και το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών αρνείται να δώσει το ποσό των 1 εκατ. 825 χιλ. €, που έχει ζητήσει η Περιφέρεια Κρήτης για την ολοκλήρωση του δρόμου μέχρι την Αγ. Βαρβάρα.
Ο Κάθετος Οδικός Άξονας Ηράκλειο- Πύργος, εντάχθηκε στο Γ’ ΚΠΣ και υλοποιείται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου. Έχει σχετικά γρήγορους ρυθμούς υλοποίησης, αλλά η Κυβέρνηση δεν εξασφαλίζει τις συμπληρωματικές χρηματοδοτήσεις που ζήτησε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου και απαιτούνται για την ολοκλήρωσή του.
Για το Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης  είχε εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του από Ηράκλειο μέχρι τις Γούβες, με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και διαχωριστική νησίδα. Η κατασκευή του τμήματος «ΚΤΕΟ-Γούβες» είχε προχωρήσει αρκετά αλλά δεν ολοκληρώθηκε ώστε να δοθεί για ασφαλή κυκλοφορία, αφού δεν έχει κατασκευαστεί μια γέφυρα και το καθιστά επικίνδυνο. Ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει τα τμήματα «Παπαναστασίου-Αεροδρόμιο» και «Αεροδρόμιο-ΚΤΕΟ».
Για το Νότιο Οδικό Άξονα, ενώ είχαν εξασφαλιστεί από το 2003 πιστώσεις ύψους 1 εκατ. 460 χιλ. € για τις μελέτες, καμία πρόοδος δεν έχει υπάρξει.
Για το δρόμο Χερσόνησος – Καστέλλι – Θραψανό- Αγ. Παρασκιές και Θραψανό – Αρκαλοχώρι είχαν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες του τμήματος Χερσόνησος – Καστέλλι και επίσης είχε ολοκληρωθεί η μελέτη χάραξης των υπόλοιπων τμημάτων σύνδεσης με τον άξονα Ηράκλειο- Βιάννος.
Μετεκλογικά δεν έγινε καμιά ενέργεια για τη δημοπράτηση του ώριμου τμήματος Χερσόνησος – Καστέλλι και σταμάτησε η χρηματοδότηση της μελέτης για τα υπόλοιπα τμήματα.
Για το δρόμο Καρτερός – Επισκοπή το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης αποφάσισε πέρυσι την ένταξη του έργου στο ΠΕΠ και την χρηματοδότηση του από το αποθεματικό επίδοσης. Εδώ και ένα χρόνο όμως δεν έχει δημοπρατηθεί το έργο, παρότι έχει ολοκληρωμένες μελέτες και συγκεκριμένη χρηματοδότηση.
Για την αναβάθμιση του τμήματος Ηράκλειο-Σίβα το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης αποφάσισε την ένταξη του έργου στο ΠΕΠ και την χρηματοδότηση από το αποθεματικό επίδοσης. Εδώ και ένα χρόνο δεν έχει δημοπρατηθεί το έργο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δημοπρατηθεί μικρότερο τμήμα απ’ αυτό που αποφασίστηκε.
Για το μεγάλο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού δεν δόθηκε καμία χρηματοδότηση στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, η οποία προσπαθεί με τα πενιχρά οικονομικά μέσα που διαθέτει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Επειδή κύριε Πρωθυπουργέ, ο νομός Ηρακλείου συμβάλλει σημαντικά στο ΑΕΠ και στα έσοδα του κράτους, απαιτεί ανάλογη αντιμετώπιση
επειδή στην κεντρική προεκλογική σας ομιλία στο Ηράκλειο, δεσμευτήκατε ότι η Κυβέρνηση σας θα εργαστεί για την ανάπτυξη του νομού Ηρακλείου, και συγκεκριμένα δεσμευτήκατε ότι θα επεκταθεί και θα ολοκληρωθεί ο Βόρειος Οδικός Άξονας, ο Νότιος Οδικός Άξονας, οι Κάθετοι Άξονες και θα βελτιωθεί το επαρχιακό Δίκτυο και
επειδή αντί αυτών διαπιστώνουμε ότι οι χρηματοδοτήσεις για το Νομό Ηρακλείου ουσιαστικά διακόπτονται και οι αρμόδιοι Υπουργοί δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση των έργων.

Ερωτάστε κ. Πρωθυπουργέ
1.    Γιατί διακόπηκε η χρηματοδότηση και δεν εξασφαλίζονται οι ανάλογες πιστώσεις, ώστε να προχωρήσουν κανονικά τα σημαντικά, οδικά έργα, για την ανάπτυξη του νομού Ηρακλείου;
2.    Αν προτίθεστε να παρέμβετε στα αρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να αρθεί ο ιδιότυπος αυτός οικονομικός αποκλεισμός του Ν. Ηρακλείου;

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα