Skip links

Δημογραφική πολιτική “απογραφής” (Πατρίς)

Δυο χρόνια κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας φάνηκαν αρκετά για να αθετηθεί το σύνολο σχεδόν των προεκλογικών υποσχέσεων και δεσμεύσεων του Πρωθυπουργού προς τους πολύτεκνους.
Δυο χρόνια κυβέρνησης ήταν αρκετά για να αναδειχθεί η αδυναμία αποτελεσματικής διαχείρισης και η έλλειψη σχεδίου και στόχων από την πλευρά της Κυβέρνησης. Τα προεκλογικά κροκοδείλια δάκρυα για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας άφησαν τη θέση τους σε μία ανάλγητη αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολυτέκνων.
 Η αντιμετώπιση του δημογραφικού απαιτεί ένα συνολικό ρεαλιστικό σχέδιο, με πολιτικές που πρέπει να διαπερνούν όλους τους τομείς. Για την αντιμετώπιση της μείωσης των γεννήσεων χρειάζονται μέτρα διαχρονικού χαρακτήρα. Η ενίσχυση της οικογένειας και ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών δεν μπορεί να συμπυκνώνεται μόνο σε ένα εφάπαξ βοήθημα.
Χρειάζεται πάνω απ’ όλα μια άλλη οικονομική πολιτική, που θα προστατεύει το εισόδημα των αδυνάτων. Τα φοροεισπρακτικά και κοινωνικά άδικα μέτρα της Κυβέρνησης τον περυσινό Απρίλιο, με τους έμμεσους φόρους και το Φ.Π.Α. που επιβαρύνουν τις οικονομικά αδύνατες οικογένειες, ουσιαστικά αποτελούν αντικίνητρο.
Φέτος για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια με την εισοδηματική πολιτική μειώθηκαν οι πραγματικά αποδοχές των εργαζομένων. Η πρόσφατη απόφαση της EUROSTAT κατέρριψε όλη την επιχειρηματολογία της Κυβέρνησης που στήθηκε με την αδιαφανή απογραφή για την “κακή οικονομία” που παρέλαβε, προκειμένου να αθετήσει όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις.
Η μεγάλη απεργία των εργαζομένων την προηγούμενη βδομάδα κατέδειξε το μέγεθος των προβλημάτων, αλλά ταυτόχρονα και την ομόθυμη βούληση τους να αγωνιστούν για να αντιμετωπίσουν τις κυβερνητικές επιλογές, για μισθούς “απογραφής”, για συντάξεις “απογραφής”, για εργασιακές σχέσεις “απογραφής” και για δημογραφική πολιτική “απογραφής”.
Η Κυβέρνηση με την αντιφατική της πολιτική τροφοδοτεί με ανασφάλεια την ελληνική οικογένεια. Η ακρίβεια έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Δεν βγαίνουν στις καθημερινές υποχρεώσεις οι ελληνικές οικογένειες, οι οικογένειες της χώρας μας. Η εργασιακή αβεβαιότητα για το αύριο διογκώνεται και η ανεργία διαπερνά όλα τα στρώματα και τις ηλικίες.
Σ’ αυτό το ζοφερό περιβάλλον, με αυτήν την οικονομική κατάσταση που διαμορφώνεται, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει οικογενειακός προγραμματισμός και αύξηση των γεννήσεων. Έτσι, δεν μειώνονται μόνο οι γεννήσεις, αλλά αυξάνεται και ο μέσος όρος ηλικίας των νέων που προχωρούν σε γάμο.
 Μια σοβαρή κυβέρνηση θα έπρεπε να αξιοποιήσει όλες τις επιστημονικές μελέτες που αφορούν τη χώρα μας και αναλύουν το πρόβλημα της μείωσης των γεννήσεων. Η ενίσχυση της ελληνικής οικογένειας αφορά κατ’ αρχήν τα νέα ζευγάρια.
Οι αποσπασματικές και ασαφείς ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν δημιουργούν, όχι μόνο την αίσθηση, αλλά τη βεβαιότητα ότι η Κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί το πρόβλημα.
Εφαρμόζει και εδώ την πολιτική, η μία κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης, πυροδοτεί την όξυνση και την αντιπαλότητα ανάμεσα στους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους.
Κανείς δεν έχει αντίρρηση για τη ρύθμιση και τον ορισμό της ημέρας των πολυτέκνων. Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει το κενό στοιχειώδους δημογραφικής πολιτικής.
Το πολυτεκνικό κίνημα, έχει συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις, τις οποίες αρνείται να υιοθετήσει η Κυβέρνηση. Αντίθετα, προχωρεί στην κρατικοποίηση και την εξάρτηση των πολυτεκνικνών συνδικαλιστικών οργάνων. Επιχειρεί να υποτάξει τους πολύτεκνους, αποδίδοντάς τους το ρόλο της έκδοσης ψηφισμάτων.
Οι εργαζόμενοι στους πολυτεκνικούς συλλόγους και την ΑΣΠΕ είναι από τους πιο συνεπείς στη δουλειά τους. Παρέχουν πλήρη εξυπηρέτηση μέχρι σήμερα και όλοι οι πολύτεκνοι είναι ικανοποιημένοι. Μια αποκεντρωμένη αρμοδιότητα, η οποία ασκείται με επιτυχία από ένα φορέα, να μεταφέρεται στο κράτος. Την ίδια ώρα τα ΚΕΠ, στα οποία ανατίθενται οι αρμοδιότητες, απομειώνονται. Το Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε τη μείωση του προσωπικού των ΚΕΠ κατά 1.074 άτομα και το κλείσιμο ορισμένων ΚΕΠ. Αυτά τα δύο δεν συμβαδίζουν. Το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Υγείας οφείλουν να συνεννοηθούν, δεν συνάδουν οι πολιτικές που ακολουθούν.
Οι πολίτες όμως δε μένουν αδιάφοροι σε αυτά τα φαινόμενα. Σας ζητούν Κυβέρνηση που να σταθεί κοντά στους πολύτεκνους, σε όλους τους ανθρώπους που καθημερινά αγωνίζονται για τη ζωή.
Εάν δεν μπορεί να λύσει τα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία, η κάθε κοινωνική ομάδα, τουλάχιστον μη δημιουργεί καινούρια και μέχρι την ώρα που ο τόπος θα αποκτήσει μια αποτελεσματική για τους πολλούς, Κυβέρνηση.

Βασίλης Κεγκέρογλου
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα