Skip links

Για τη Μικρασιατική καταστροφή

Προς:

1. Νομάρχη Ηρακλείου κο Δ.Σαρρή
2. Πρόεδρο της ΤΕΔΚ Ν. Ηρακλείου κ. Γ.Κουράκη- Δήμαρχο Ηρακλείου

Κοινοποίηση : Μ.Μ.Ε.  

                                                                                  
Συμπληρώνονται φέτος 82 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και 80 χρόνια από τον ερχομό των τελευταίων Ελλήνων της Ανατολής με βάσει τη συνθήκη της Λοζάννης.
    Η σκέψη όλων μας στρέφεται τούτες τις μέρες στις πέραν του Αιγαίου, Αλησμόνητες Πατρίδες.
    Στους 50.000 νεκρούς και 75.000 τραυματίες της Μικρασιατικής Καταστροφής, στο 1.500.000 και πλέον ξεριζωμένους Έλληνες, από τη γη των προγόνων τους και στους 600.000 νεκρούς που άφησαν πίσω.
    Στη νέα πορεία που ξεκίνησαν και στον αγώνα που έδωσαν για να ριζώσουν στη νέα πατρίδα.
    Κουβαλώντας τις μνήμες, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό τους  μπόλιασαν τον εθνικό κορμό με όλα τα στοιχεία που δυνάμωσαν την μετέπειτα πορεία της χώρας μας.
    Η Κρήτη και κυρίως το Ηράκλειο υποδέχθηκε και δέχθηκε, χιλιάδες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.
    Στις συνοικίες του Ηρακλείου και στα χωριά του νομού, ξεκίνησαν από το μηδέν, τη νέα φάση της ζωής τους και δημιούργησαν τα νέα τους νοικοκυριά,  με άσβεστη  φλόγα για τη χαμένη αλλά ποτέ λησμονημένη πατρίδα.
    Με τη δύναμη και το θάρρος της Ελληνικής ψυχής, με την εργατικότητα τους και  την επιμονή τους, αγωνίστηκαν μέσα σε αντίξοες συνθήκες  και δραστηριοποιήθηκαν σε όλους τους τομείς ,την αγροτική παραγωγή, το εμπόριο, τις τέχνες, τις επιστήμες, συμβάλλοντας  αποφασιστικά στην  ανάπτυξη του τόπου μας.  
    Οι μνήμες δεν πρέπει να ξεθωριάζουν και οι νεότεροι πρέπει να εμπλουτίζουν την γνώση τους και να διατηρούν την μνήμη όχι μόνο για τις εθνικές επιτυχίες και τα κατορθώματα αλλά και για τις εθνικές τραγωδίες, ώστε να αντλούνται τα απαραίτητα ιστορικά διδάγματα.

     Γι’ αυτό προτείνω την ανάληψη πρωτοβουλίας με τη συγκρότηση επιτροπής από εκπροσώπους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, της ΤΕΔΚ, των δραστήριων συλλόγων των Μικρασιατών και τη συμμετοχή συμπολιτών μας που μπορούν να συμβάλουν, για την έκδοση λευκώματος, με το ιστορικό της καταστροφής και της  αποκατάστασης των προσφύγων στο νομό Ηρακλείου, με ενθυμήματα και φωτογραφίες καθώς και τη δημιουργία C.D. με παραδοσιακά τραγούδια της  Μικράς Ασίας.
    Είναι μια πράξη ενδυνάμωσης της εθνικής μας μνήμης και η ελάχιστη οφειλόμενη τιμή, σ’ αυτούς   που έζησαν τον πόνο της προσφυγιάς και του ξεριζωμού.   

Βασίλης Κεγκέρογλου
Βουλευτής Ηρακλείου ΠΑ.ΣΟ.Κ.      

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα