Skip links

Για μια νέα πολιτική Αγροτικής Ανάπτυξης

Η Ν.Δ. και ο Κ. Καραμανλής όχι μόνο αθέτησαν το σύνολο των προεκλογικών υποσχέσεων και δεσμεύσεων, με τις οποίες υφάρπασαν τη ψήφο του έλληνα αγρότη, αλλά αποδείχθηκαν ανίκανοι να διαχειριστούν αποτελεσματικά, προς όφελος των αγροτών, όσα είχε δρομολογήσει και πετύχει το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Η απουσία κυβερνητικού σχεδίου και αποτελεσματικών πολιτικών έχει οδηγήσει τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας σε αδιέξοδα.

Ο αγρότης, 26 μήνες τώρα, νιώθει και είναι μόνος του στη διεθνή ουσιαστικά μάχη με την αγορά, γι’ αυτό και διακατέχεται από ένα κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας για το αύριο.
 
Οι διεθνείς εξελίξεις, οι δυσοίωνες προοπτικές για το αγροτικό εισόδημα, λόγω των συντηρητικών πολιτικών που προωθούνται, οι νέες προκλήσεις στον ευρωπαϊκό χώρο με την αλλαγή της ΚΑΠ και στο διεθνή χώρο με τις αποφάσεις του ΠΟΕ, εντείνουν την ανησυχία των αγροτών για το μέλλον τους.
Ταυτόχρονα όμως τους ωθούν στην αναζήτηση νέων δρόμων για την αγροτική ανάπτυξη και νέων μεθόδων ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. οφείλει σ’ αυτή την προσπάθεια των αγροτών να σταθεί ακόμη πιο κοντά τους.
Οφείλει να απαντήσει στις αναζητήσεις τους, με σχέδιο και προτάσεις για συγκεκριμένα μέτρα.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην παραγωγή με την εντατικοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας, σε συνδυασμό με την ολοένα και αυξανόμενη χρήση των εισροών των φυτοφαρμάκων, των λιπασμάτων, των ορμονών κ.λ.π., φέρνουν στην επιφάνεια κατά καιρούς διάφορες διατροφικές κρίσεις.

Οι καταναλωτές από την πλευρά τους απαιτούν, όλο και περισσότερο, να έχουν πρόσβαση σε σαφείς και ακριβείς πληροφορίες για την ποιότητα, τον τόπο και τον τρόπο παραγωγής των τροφίμων.

Πολλές συλλογικές οργανώσεις του λιανικού εμπορίου στην Ευρώπη και οι περισσότερες αλυσίδες διανομής, έχουν ήδη αποφασίσει να μην διακινούν και να μην εμπορεύονται μη πιστοποιημένα τρόφιμα.

Οι νέες αυτές εξελίξεις και προκλήσεις στο διεθνές εμπόριο αγροτικών προϊόντων, μπορούν να αποτελέσουν ευκαιρία για τον αγροτοδιατροφικό μας τομέα και ιδιαίτερα για τα αγροτικά μας προϊόντα, στα πλαίσια όμως ενός εθνικού σχεδίου δράσης, που θα αφορά την παραγωγή, τη μεταποίηση και την εμπορία.

Χρειάζονται ραγδαίες αλλαγές στον τρόπο και τις μεθόδους παραγωγής, με στόχο την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Η ποιότητα πρέπει να διαπερνά δύο επίπεδα:
Αφενός είναι η μη διαπραγματεύσιμη ποιότητα, που αφορά την ασφάλεια της διατροφής μας και τις απαιτήσεις στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, των ζωικών και φυτικών ειδών.
Και αφετέρου τη σχετική ή υποκειμενική ποιότητα, που καθιστά ένα τρόφιμο μοναδικό ως προς τη γεύση, την εμφάνιση και το άρωμα.
Όλα τα στάδια της παραγωγικής μεταποιητικής και εμπορικής διαδικασίας, από το χωράφι έως ότου τα τρόφιμα φτάσουν στο πιάτο του καταναλωτή, διέπονται πλέον από συγκεκριμένες διαδικασίες πιστοποίησης και ελέγχου οι οποίες καθορίζονται από μία σειρά  διεθνών προτύπων, όπως ISO, HACCP, IFS, BRC, EUREPGAP, η εφαρμογή και πιστοποίηση των οποίων είναι σήμερα απαραίτητη, προκειμένου τα προϊόντα να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές.
Η προετοιμασία των  Ελλήνων αγροτών, προκειμένου να καταστήσουν τις επιχειρήσεις τους ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο, προϋποθέτει εκτός των άλλων και υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Το 4ο ΚΠΣ 2007-2012 μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας μας, στην πληροφόρηση, κατάρτιση και εκπαίδευση των αγροτών και στην προώθηση των πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων καθώς και στην ασφάλεια των τροφίμων.

Το πλαίσιο της απόφασης του πολιτικού Συμβουλίου, με τους βασικούς άξονες της πρότασής μας για την αγροτική οικονομία και την ανάπτυξη της υπαίθρου, αποτελεί ένα σημαντικό πολιτικό κείμενο διαλόγου.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μέσα από τις θέσεις και τις προτάσεις του αναδεικνύει τον άλλο δρόμο που χρειάζεται ο τόπος.

Γι’ αυτό έχω προτείνει στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ  να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα στην επεξεργασία κατ’ αρχήν τριών προτάσεων νόμου, από τον Τομέα και το ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σε συνεργασία με τα συναρμόδια ΚΤΕ, που θα δίνουν σάρκα και οστά στις πολιτικές μας.

1η Πρόταση νόμου: Μέτρα στήριξης και ενίσχυσης του αγρότη και του κατοίκου της υπαίθρου, που θα περιλαμβάνει μέτρα για τις κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες, για την οικογένεια τους, για την πρώτη κατοικία και όλες τις αγροκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις (επέκταση του ν. 2520/97) και ακόμη θέματα όπως η αναμόρφωση του συστήματος επιστροφής Φ.Π.Α., το ΕΚΑΣ, ο ΟΓΑ κ.λ.π.
2η Πρόταση νόμου: Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας μας, για τις αποκεντρωμένες και περιφερειακές δομές στήριξης και συμβούλων για τον αγρότη, για την πληροφόρηση, την κατάρτιση και εκπαίδευση των αγροτών, για την ολοκληρωμένη διαχείριση και πιστοποίηση της ποιότητας, τη μείωση του κόστους παραγωγής, καθώς και την προώθηση των εξαγωγών (ΕΘΙΑΓΕ, ΟΓΕΚΑ ″ΔΗΜΗΤΡΑ″, περιφερειακή συγκρότηση, τοπικά προγράμματα, κ.λ.π.)
3η Πρόταση νόμου: Για την ανασυγκρότηση του συνεταιριστικού κινήματος.

Μόνο έτσι θα δρομολογηθεί η σύναψη ενός νέου, αξιόπιστου και υλοποιήσιμου συμβολαίου, ανάμεσα στον αγρότη και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. 

    

           Βασίλης Κεγκέρογλου
              Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ηρακλείου

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα