Skip links

Για κύρωση κώδικα δήμων και κοινοτήτων

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΑ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΛΖ’
Πέμπτη 18 Μαΐου 2006

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Συνέχιση της συζήτησης επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Το λόγο έχει ο συνάδελφος κ. Κεγκέρογλου.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, με τις δηλώσεις σας δυο χρόνια τώρα είχατε δημιουργήσει την εντύπωση ότι ετοιμάζετε κάτι σημαντικό, ένα μεγαλόπνοο πόνημα για την Αυτοδιοίκηση, για την τοπική και την περιφερειακή ανάπτυξη. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση ώδινεν όρος και έτεκεν μυν. Ο Κώδικας που συζητάμε σήμερα είναι κατώτερος των προσδοκιών και των αναγκών του σήμερα και του αύριο.
Ζούμε σε ένα νέο περιβάλλον, σε μια εποχή με μεγάλες και σημαντικές εξελίξεις σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η χώρα μας οφείλει όχι μόνο να διατηρήσει τους ρυθμούς σύγκλισης που είχε, αλλά να επιταχύνει. Πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις παραγωγικές δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, με συμμετοχική δημοκρατία, με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Η Κυβέρνηση επέλεξε απλώς να διαχειριστεί τα υπάρχοντα προβλήματα, χωρίς να λύνει ουσιαστικά κανένα, χωρίς ασφαλώς να δημιουργεί προϋποθέσεις για μια πιο αποτελεσματική Αυτοδιοίκηση στον τόπο μας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τοποθετείται ξεκάθαρα. Το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα για τον πρώτο και το δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης, έργο και επεξεργασία αποκλειστικά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του κινήματος της Αυτοδιοίκησης, έχει συμβάλλει μέχρι σήμερα στην ενίσχυση της αποκέντρωσης, στην ανάπτυξη του τόπου, έχει συμβάλλει στην ενίσχυση του ρόλου των τοπικών κοινωνιών.
Σήμερα όμως, μέσα στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί πια, χρειάζεται μια βαθιά τομή, μια τομή που η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν μπορεί να αντιληφθεί, αλλά δεν μπορεί και να προχωρήσει και να την κάνει πολύ περισσότερο, γιατί πάντα η παράταξή σας ήταν σταθερά απέναντι στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έκανε το ΠΑ.ΣΟ.Κ., σταθερά απέναντι στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος.
Η αποκέντρωση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με γραφειοκρατικούς όρους, ως ένα απλό διαδικαστικό ζήτημα. Δεν αρκεί απλά μια αποκέντρωση πόρων, δεν αρκεί η ονομαστική μεταφορά αρμοδιοτήτων. Απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με ξεκάθαρους και προσδιορισμένους ρόλους για την κεντρική διοίκηση και το κράτος από τη μια μεριά και για την Αυτοδιοίκηση με τον πρώτο και το δεύτερο βαθμό από την άλλη. Ένα τέτοιο σχέδιο θα πρέπει να προσδιορίζει για την κεντρική Κυβέρνηση και το κράτος έναν εξωστρεφή, σημαντικό, αλλά επιτελικό και αποτελεσματικό ρόλο και για τις τοπικές κοινωνίες μέσα από την αποφασιστική ενίσχυση των δήμων που απαιτείται να δοθεί το σύνολο της ευθύνης των τοπικών υποθέσεων, το σύνολο της ευθύνης για την τοπική ανάπτυξη.
Η ολική αυτή αποκέντρωση απαιτεί ασφαλώς επανακαθορισμό των αρμοδιοτήτων, κρατικών, περιφερειακών και τοπικών. Η αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση είναι πλέον αναγκαιότητα. Η περιφερειακή ανάπτυξη προϋποθέτει την αυτοτέλεια πόρων σε περιφερειακό επίπεδο, περιφερειακούς προϋπολογισμούς και ασφαλώς ενιαίο και συλλογικό σχεδιασμό.
Θεμέλιος λίθος γι’ αυτό είναι η ανακατανομή των πόρων κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης μέσα από ένα νέο φορολογικό σύστημα. Ο ομφάλιος λώρος φορολογούμενου δημότη – Υπουργείου Οικονομικών και έξω από τα γραφεία των Υπουργών δήμαρχοι και νομάρχες που επαιτούν για χρηματοδοτήσεις πρέπει να κοπεί. Πρέπει να πάρει τέλος αυτή η ιστορία, γιατί το κάθε ευρώ που πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης θα πρέπει να αξιοποιείται αποτελεσματικά.
Σήμερα δεν επιστρέφει στο βαθμό που πρέπει στον πολίτη, στο δημότη, στο φορολογούμενο και στον τόπο του. Θα πρέπει επομένως οι αναγκαίοι πόροι να πάνε απευθείας στην Αυτοδιοίκηση. Πρέπει να σταματήσουν τα Υπουργεία να παίζουν το μεσίτη ανάμεσα στο φορολογούμενο και στο δήμο.
ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΤΖΙΜΑΣ: Εσείς το κάνατε αυτό;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα που πρέπει να αντιληφθείτε. Εμείς την έχουμε αντιληφθεί, γι’ αυτό έχουμε προχωρήσει στη νέα πολιτική μας πρόταση, που έχει ως μοντέλο ένα νέο αποκεντρωμένο πολιτικό και αναπτυξιακό σχέδιο, με επαρκείς πόρους, όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα έχουν το σύνολο των ευθυνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη, το σύνολο των ευθυνών για τις κοινωνικές υπηρεσίες της υγείας, της παιδείας και της πρόνοιας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, της Νέας Δημοκρατίας, όπως καταλαβαίνετε απέχουμε παρασάγγας και ως προς τη φιλοσοφία για το ρόλο του πολίτη και ως προς τη φιλοσοφία για το ρόλο της Αυτοδιοίκησης.
Ο Κώδικας, που προτείνετε, υπηρετεί την πολιτική σας και καθιστά την Αυτοδιοίκηση το φτωχό συγγενή του κράτους, ενός κρατικοσυγκεντρωτικού μοντέλου, το οποίο προωθείτε πράγματι με συνέπεια. Απαξιώνετε το τοπικό συμβούλιο και τον πρόεδρό του. Απαξιώνετε και υποβαθμίζετε το δημοτικό σύμβουλο και τη συλλογικότητα μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, αφού διατηρείτε και ενισχύετε τα μονοπρόσωπα όργανα της Αυτοδιοίκησης. Υποβαθμίζετε το ρόλο της Αυτοδιοίκησης συνολικά και ενισχύετε το ρόλο του περιφερειάρχη. Μήπως όμως όλα αυτά είναι μια παρένθεση; Μήπως και οι άλλες πολιτικές σας δεν είναι στην ίδια κατεύθυνση;
Ανακοινώσατε πρόσφατα τις γνωστές υπερπεριφέρειες, υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων για έργα που σήμερα εκτελούν οι περιφέρειες σε περισσότερο αποκεντρωμένο πλαίσιο και ο κ. Παυλίδης είχε τη φαεινή ιδέα να προτείνει ότι το Αιγαίο και η Κρήτη, που είναι κατ’ εσάς μια ενιαία περιφέρεια, θα πρέπει να έχει έδρα τον Πειραιά, να το νέο μοντέλο της περιφερειακής αποκέντρωσης σας.
Αφού καταργήσατε το ΕΠΤΑ, θεσπίσατε το «ΘΗΣΕΑ» με την ίδια αντίληψη και υποτίθεται ότι τα έργα στους δήμους και στην ύπαιθρο θα ήταν στο επίκεντρο. Η κάθε απόφαση για κάθε έργο στην κάθε γωνιά της Ελλάδας πρέπει να παρθεί από τον Υπουργό Εσωτερικών. Αυτή είναι η αποκέντρωση και η αντίληψη που πιστεύετε! Ήταν επόμενο, λοιπόν, όλα ή τα περισσότερα χρήματα να έλθουν στην Αθήνα, στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Εδώ βέβαια είσαστε ειλικρινείς από την αρχή, γιατί μόνο με το όνομα «ΘΗΣΕΑΣ» που δώσατε, υποδηλώνατε αυτή την πολιτική, υποδηλώνατε το ισχυρό αθηνοκεντρικό κράτος που δόμησε τότε ο Θησέας για να επιβληθεί στις άλλες περιφερειακές κοινωνίες που είχαν αναπτύξει σημαντικούς πολιτισμούς.
Κύριε Υπουργέ, και σήμερα, όπως και τότε, ο Μινωικός πολιτισμός, η Κρήτη υποφέρει από τον αθηνοκεντρισμό και από τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας. Πάνω από 37 εκατομμύρια ευρώ είναι αυτά τα οποία χρωστάτε στους εργολήπτες δημοσίων έργων για έργα στην Κρήτη. Έχετε προβλέψει στον προϋπολογισμό μόνο 16 εκατομμύρια και έχετε πληρώσει μόνο 7 εκατομμύρια.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης): Από ποιο πρόγραμμα;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Συνεχώς πιστοποιούνται και νέοι λογαριασμοί για εκτελεσμένα έργα. Με τους ρυθμούς που πληρώνετε, θα πληρωθούν τα έργα το 2021. ‘Έχουν σταματήσει εκατόν πενήντα έργα στην Κρήτη. Κωφεύετε στην κραυγή αγωνίας των δημάρχων, των δημοτών και των εργοληπτών. Γιατί δεν πληρώνετε αυτό το ποσό από τον κωδικό που φτιάξατε στο Υπουργείο Εσωτερικών για έκτακτες δήθεν ανάγκες που πενταπλασιάσατε τα ποσά από 20 εκατομμύρια ευρώ σε 100 εκατομμύρια ευρώ; Μόνο παραπέμπετε συνεχώς στις ερωτήσεις μας στον Υπουργό κ. Φώλια. Δεν χρειάζεται τροποποίηση του προϋπολογισμού. Έχετε τα χρήματα στο Υπουργείο και «δουλεύετε» τους δημάρχους ότι είναι θέμα του Υπουργείου Οικονομίας. Είναι δικό σας θέμα αποκλειστικό. Λέει πουθενά ο Κώδικας, που μας φέρατε για ψήφιση, ότι το κράτος πρέπει να είναι εντάξει στις συναλλαγές του, ότι πρέπει να πληρώνει ενίοτε; Έχετε βάλει καμία τέτοια διάταξη μέσα;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης): Από ποιο πρόγραμμα;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Και όταν δεν είστε εντάξει σαν Υπουργείο
απέναντι στους δήμους και στους εργολήπτες, τότε μήπως η συζήτηση περισσεύει για τον Κώδικα, την βελτίωσή του, τα δήθεν τοπικά δημοψηφίσματα; Τι να κάνουμε τοπικό δημοψήφισμα; Για να δούμε αν χρωστάτε ή όχι; Χρωστάτε 37 εκατομμύρια.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης): Δεν μας λέτε από ποιο πρόγραμμα.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Α, χρειάζεται πρόγραμμα!
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης): Δεν χρειάζεται;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ρωτήστε τον περιφερειάρχη κ. Τσιόγκα, κύριε Υπουργέ. Νομίζω ότι θα σας δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες, για να σας πει και από ποιο πρόγραμμα είναι, εκτός και αν δεν συνεννοείστε πια ούτε με τους περιφερειάρχες, τους οποίους εσείς διορίσατε. Και οι εργολήπτες κατά πλειοψηφία δικοί σας είναι. Και αυτούς, στην ίδια κατηγορία. Και δεν είναι θέμα εργοληπτών, είναι θέμα της περιφέρειας και της ανάπτυξης, η «ώρα της περιφέρειας», αυτή η ωραία έκφραση την οποία μας λέγατε προεκλογικά, «είναι αυτή που ζούμε τώρα», η μακάβρια όμως ώρα της περιφέρειας.
Σας ευχαριστώ .
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Κεγκέρογλου.

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα