Skip links

Βιολογική καταπολέμηση του δάκου της ελιάς

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ε. Μπασιάκο

Η μαζική καταπολέμηση του δάκου, ενός από τους σημαντικότερους εχθρούς της ελιάς στη χώρα μας, όπως και σε άλλες παραμεσόγειες χώρες, γίνεται εδώ και χρόνια με δολοματικούς ψεκασμούς και σε ορισμένες περιπτώσεις με ψεκασμούς κάλυψης. Παρά την προσπάθεια που καταβάλλουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και τα συνεργεία ψεκασμού, ο κίνδυνος των υπολειμμάτων είναι πάντα υπαρκτός.
Τα τελευταία χρόνια καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια για την ασφάλεια των τροφίμων και η απαίτηση των καταναλωτών, για την πιστοποίηση της ποιότητας τους, γίνεται ολοένα και εντονότερη. Τα διατροφικά σκάνδαλα στα διάφορα προϊόντα μας επισημαίνουν την ανάγκη για εναλλακτικούς τρόπους φυτοπροστασίας.
Στα πλαίσια ερευνών για την σταδιακή απεξάρτηση από τη χρήση εντομοκτόνων, ερευνητές του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΙΤΕ κατάφεραν με τη χρήση τεχνολογίας μεταφοράς γονιδίων τη δημιουργία του πρώτου διαγονιδιακού δάκου της ελιάς.
Επειδή η δυνατότητα αυτή συντελεί στην ανάπτυξη και αξιοποίηση μεθόδων μοριακής γενετικής, εφαρμόζοντας έτσι τη βιολογική καταπολέμηση του εντόμου, χωρίς τη χρήση εντομοκτόνων 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
  

Τι προτίθεται να πράξει ώστε να αξιοποιηθούν οι νέες δυνατότητες που προσφέρει η μέθοδος των ερευνητών του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΙΤΕ;

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα