Skip links

Αυτοπαγιδεύτηκε η Κυβέρνηση (Νέα Κρήτη)

Η Ν.Δ. και ο κ. Καραμανλής, ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια ευνοϊκή συγκυρία για το Γ’ ΚΠΣ όπου:
α) είχαμε εξασφαλισμένους, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, πόρους ύψους περίπου 35 δις €.
β) με λυμένα όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα που υπάρχουν πάντα στην αρχή μιας νέας προγραμματικής περιόδου (θεσμικό πλαίσιο, διαχειριστικές αρχές, στελέχωση, κλπ.)
γ) με εγκεκριμένα όλα τα επιχειρησιακά προγράμματα ύστερα από 15μηνη καθυστέρηση στην Ε.Ε. και
δ) με ενταγμένο το 62% των έργων
Το Μάρτιο του 2004 η Κυβέρνηση έπρεπε να αποτιμήσει την μέχρι τότε πορεία του ΚΠΣ και να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις στις τυχόν κατά την γνώμη της, αναγκαίες διορθωτικές, θεσμικές, διαχειριστικές ή επιχειρησιακές αλλαγές και στη συνέχεια να στρέψει όλη την προσπάθεια της στην αύξηση των ρυθμών δουλειάς όλων των επιμέρους μηχανισμών της δομής υλοποίησης του προγράμματος.
Αντί αυτών είδαμε να χάνεται πολύτιμος χρόνος, με τη δημιουργία μιας ζώνης νεκρού χρόνου κατά την οποία οι εντάξεις ώριμων έργων δεν προχώρησαν, πολλά ενταγμένα έργα βάλτωσαν και κανένα νέο έργο δεν δημοπρατήθηκε μέχρι να “μαγειρευτεί” ο “νέος” νόμος των καταδικασμένων μεθόδων ανάθεσης δημοσίων έργων του παρελθόντος. Η μεγάλη καθυστέρηση πραγματοποίησης των πρώτων συνεδριάσεων των  θεσμικών οργάνων υλοποίησης του Γ’ ΚΠΣ, περιφερειακών συμβουλίων και επιτροπών παρακολούθησης συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία της νεκρής ζώνης.
Οι κυβερνητικοί τότε και για μεγάλο χρονικό διάστημα ζούσαν σε μια περίοδο ευδαιμονίας, αλληλοσυγχαιρόμενοι για τα εκλογικά αποτελέσματα, ταυτόχρονα όμως έβαλαν μπροστά το κοντόφθαλμο σχέδιο συκοφάντισης και εργοκαπηλίας, το οποίο περιλάμβανε την ύπαρξη της ζώνης νεκρού χρόνου.
Συστηματικά δεν εδίδοντο επί 2 χρόνια από εθνικούς πόρους,  μικρά σχετικά ποσά αλλά απαραίτητα, για να καταστούν λειτουργικά και να δοθούν προς χρήση στους πολίτες, ολοκληρωμένα τμήματα έργων, με στόχο να φανεί ότι τα έργα αυτά δεν έγιναν επί ΠΑΣΟΚ.
Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των δρόμων Ηράκλειο-Βιάννος και Ηράκλειο-Αγ. Βαρβάρα για τα οποία οι περιφερειακές υπηρεσίες ζητούσαν επί 2 χρόνια από 1 εκατ. 800 χιλ.€ περίπου τα οποία δόθηκαν μόλις πρόσφατα, μετά τις επίμονες και αλλεπάλληλες παρεμβάσεις μας.
Η προσπάθεια συκοφάντισης, εκτός από την αδιαφανή απογραφή σε εθνικό επίπεδο, επεκτάθηκε και στην ελληνική περιφέρεια και κατασπαταλήθηκαν για το σκοπό αυτό, σοβαροί πόροι του ΚΠΣ που προορίζονταν για την ενημέρωση των πολιτών.
Η Κυβέρνηση όπως ήταν αναμενόμενο, με την κοντόφθαλμη επιλογή δημιουργίας ζώνης νεκρού χρόνου, αυτοπαγιδεύτηκε! Αφού 28 μήνες τώρα δεν κατάφερε να καθοδηγήσει αποτελεσματικά την υλοποίηση του Γ’ ΚΠΣ, βρέθηκε στο παρά 5’ να αντιδρά σπασμωδικά επιλέγοντας μεθόδους αλχημείας προκειμένου να παρουσιάσει εικονική απορρόφηση πόρων.
Μετά την, μέχρι στιγμής, απόρριψη από την Ε.Ε. της πρότασης για παράταση ενός χρόνου στην υλοποίηση των έργων, προχώρησε στην πρωτοφανή πρόταση αφαίρεσης έργων!!!
Η Κυβερνητική προπαγάνδα βέβαια θα προσπαθήσει στο τέλος Αυγούστου που θα ληφθούν οι αποφάσεις, να μας παρουσιάσει τον εις βάρος των πολιτών συμβιβασμό της, ως επιτυχία, επικαλούμενη την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της Ε.Ε. από το 50% σε 75%, που όμως δεν είναι αύξηση, αλλά ΜΕΙΩΣΗ της συνολικής χρηματοδότησης.
Στην πραγματικότητα δηλαδή θα υλοποιηθούν λιγότερα έργα που θα έχουν μικρότερο συνολικά προϋπολογισμό, τουλάχιστον κατά 6 δις €.
Οι ειδικοί αναλυτές ενώ φαίνεται ότι έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για την απώλεια πόρων, όπως αυτές δημοσιοποιήθηκαν  (6 δις η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 3 δις το ΒΗΜΑ) ουσιαστικά ταυτίζονται αφού τα 6 δις αφορούν τον συνολικό προϋπολογισμό των έργων που θα χαθούν για τους πολίτες και την ελληνική περιφέρεια, ενώ τα 3 δις αφορούν τους ευρωπαϊκούς πόρους που θα χαθούν για τη χώρα.
Ας αφήσουν λοιπόν οι κυβερνητικοί παράγοντες τους εγκαινιασμούς των έργων του ΠΑΣΟΚ, γιατί και η εργοκαπηλία έχει τα όρια της και ας στρωθούν στη δουλειά, αξιοποιώντας τη δέσμευση της αρμόδιας επιτρόπου κας Χούμπνερ στο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Α. Παπανδρέου, ότι θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει την Ελλάδα στην απορρόφηση των κονδυλίων του Γ’ ΚΠΣ.

Βασίλης Κεγκέρογλου
Βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα