Skip links

Ασύδοτος ανταγωνισμός στα κυλικεία των σχολείων

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων κα Μ. Γιαννάκου

Σειρά μελετών από διατροφολόγους, αναδεικνύουν τη σοβαρότητα του προβλήματος που αντιμετωπίζουν σήμερα τα παιδιά σχετικά με τη διατροφή τους και επισημαίνουν ότι στα κυλικεία των σχολείων πρέπει να υπάρχουν τροφές που βοηθούν την ανάπτυξη των παιδιών.
Τα κυλικεία των σχολείων παίζουν ίσως το σημαντικότερο ρόλο στη σωστή διατροφή των μαθητών, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.
Τα πρόσφατα στοιχεία ανεβάζουν το ποσοστό των Ελληνόπουλων που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα στο 40%.
Το σύστημα όμως των μειοδοτικών διαγωνισμών για την ενοικίαση ενός κυλικείου οδηγεί τα ενοίκια στα ύψη, με αποτέλεσμα οι ενοικιαστές να προσφέρουν και μη επιτρεπόμενα είδη, προκειμένου να ανταπεξέλθουν οικονομικά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο 5ο Γυμνάσιο – Λύκειο Ηρακλείου που έχει 900 μαθητές και το κυλικείο δόθηκε προς 24 € ανά μαθητή το χρόνο.
Όπως επισημαίνει η Πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας κα Τζαντζή «Το κυλικείο αποτελεί σημαντικό παράγοντα του σχολικού περιβάλλοντος και δεν μπορεί να συντελεί στην αύξηση των εσόδων της Σχολικής Επιτροπής, ούτε να αποτελεί ευκαιρία για κάποιο ιδιώτη να έχει μια κερδοφόρα επιχείρηση. Η ανάθεσή του με πλειοδοτικό διαγωνισμό διαστρεβλώνει το σκοπό του και αποκλίνει από αυτόν».
Επειδή το σύστημα των κυλικείων στα σχολεία, όπως λειτουργεί σήμερα δεν βοηθά στη σωστή και υγιεινή διατροφή των μαθητών στο χώρο του σχολείου.

Ερωτάται η  κα Υπουργός
  
Αν προτίθεται να επανεξετάσει το σύστημα ενοικίασης των σχολικών κυλικείων, ώστε αυτά να παίξουν το ρόλο για τον οποίο υφίσταται και να μην αποτελούν πηγή κερδοσκοπίας εις βάρος της υγείας και της σωστής διατροφής των μαθητών;

Ο ερωτών Βουλευτής

Βασίλης Κεγκέρογλου

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα