Skip links

Αρνητικό επενδυτικό κλίμα (Άποψη)

Οι αποσπασματικές, νομοθετικές παρεμβάσεις επικοινωνιακού τύπου που προώθησε η Κυβέρνηση, χωρίς σχέδιο και στόχους, ήταν φυσικό να μην έχουν αποτελέσματα στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η χώρα πισωγύρισε, από την 37η πήγε στην 46η θέση.
Η έκδοση σειράς γραμματοσήμων για την ανταγωνιστικότητα, διαφημιστική προβολή στις στάσεις των λεωφορείων της Αθήνας και τα έντυπα με τους πολύχρωμους λογότυπους, είναι παρεμβάσεις άνευ ουσίας.
Στον προϋπολογισμό του 2006 απουσιάζει παντελώς η χρηματοδότηση σχεδίου για την ανταγωνιστικότητα και συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά η μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και η καθήλωση των χρηματοδοτήσεων για την έρευνα και την τεχνολογία.
Οι επενδύσεις σε όλους τους τομείς βάλτωσαν αφού η Κυβέρνηση ουσιαστικά βασίστηκε μόνο στους νόμους για τον ″επαναπατρισμό″ και το ″ξέπλυμα″ του μαύρου χρήματος..
Ο πολυδιαφημισμένος Αναπτυξιακός νόμος δεν κατάφερε ακόμη να εκταμιεύσει ούτε 1 € για επενδύσεις, αφού μόλις πριν λίγες μέρες εκδόθηκε η απόφαση για τα δικαιολογητικά και το πρότυπο της τραπεζικής εγγυητικής επιστολής, προκειμένου να εισπραχθούν προκαταβολές. Το ΥΠ.ΟΙ. εκτιμά ότι θα πραγματοποιηθούν εκταμιεύσεις μέσα στο 2006.
Από τα επενδυτικά σχέδια παραγωγής και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, εξαιρούνται τα θερμοκήπια και οι νέες καλλιέργειες.
Πρόσφατα δημοσιεύθηκε σχέδιο Κ.Υ.Α., σύμφωνα με την οποία δεν εντάσσονται οι τουριστικές επιχειρήσεις στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Η Κυβέρνηση διαφημίζει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας και την ένταξη των μικρών επιχειρήσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας, που είναι έργο ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλά εξαίρεσε τη μεγάλη πλειοψηφία των βιοτεχνικών και εμπορικών επιχειρήσεων καθώς και των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών με τα αδιαφανή κριτήρια που εφάρμοσε.
Με το φορολογικό νόμο, η Κυβέρνηση ενίσχυσε με 1 δις € τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις τράπεζες και στοχεύει να τα εισπράξει από τους μικρομεσαίους και τους εργαζόμενους.
Μείωσε κατά 30% το συντελεστή φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών, που λειτουργεί ως αντικίνητρο για επενδύσεις και ταυτόχρονα κατάργησε τη δυνατότητα για το αφορολόγητο αποθεματικό του 35%, που ήταν ισχυρό κίνητρο για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.
Δεν μείωσε τους συντελεστές φορολόγησης για 630.000 μικρομεσαίους και επανέφερε την περαίωση με αυξημένους συντελεστές.
Η περίφημη απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση και λειτουργία των επιχειρήσεων είναι γράμμα κενό αφού ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου, ακόμη δεν εκδόθηκαν οι Υπουργικές Αποφάσεις για την εφαρμογή του νόμου.
Αντί να ενδυναμώσει και να επεκτείνει σ’ όλη την Ελλάδα τον πετυχημένο θεσμό των Κέντρων Υποδοχής των Επενδύσεων, που λειτούργησαν πιλοτικά από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., προχώρησε σ’ ένα αναποτελεσματικό σύστημα, που αναπαράγει τη γραφειοκρατία.
Ψήφισε το Γενικό Εμπορικό Μητρώο ως υποχρέωση απλής εφαρμογής της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας, χωρίς ουσιαστική παρέμβαση για τη δημιουργία ευνοϊκού διοικητικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις, αφού δεν καταργήθηκε καμιά από τις συναρμοδιότητες των διαφόρων υπηρεσιών. Δεν αποδέχθηκε τις προτάσεις μας για τη θεσμοθέτηση Γενικού Επιχειρηματικού Μητρώου, ως αξιόπιστη και πιστοποιημένη τράπεζα πληροφοριών και τη δημιουργία του Ενιαίου Κέντρου Διατυπώσεων και Εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων, σε κάθε Επιμελητήριο.
Μ’ αυτές τις πολιτικές, η Κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς να δημιουργήσει ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με έρευνα των Ευρωεπιμελητηρίων, το 50% των ελληνικών επιχειρήσεων υποστηρίζει ότι η γενικότερη οικονομική κατάσταση στη χώρα μας κατά το έτος 2005 επέδρασε αρνητικά στη δραστηριότητά τους και μόνο το 20% απάντησε πως η εξέλιξη της οικονομίας φέτος είχε θετικό αντίκτυπο στην επιχειρηματική τους ανάπτυξη.
Για το 2006, πάνω από το 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δηλώνει ότι η κατάσταση θα είναι η ίδια.
Η χώρα χρειάζεται ένα άμεσο και τολμηρό σχέδιο για την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα, που όμως η Ν.Δ. φαίνεται ότι δεν μπορεί ή δε θέλει να εκπονήσει και να υλοποιήσει.

Βασίλης Κεγκέρογλου
Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ηρακλείου
Αναπληρωτής Εισηγητής ΚΤΕ Ανάπτυξης

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα