Skip links

Απροστάτευτοι οι καταναλωτές από την καταστρατήγηση του κανονισμού τροφίμων για το γιαούρτι

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:  α) Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφα, β) Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ε. Μπασιάκο

Σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν δημοσιοποιηθεί στο Τύπο,  υπάρχει καταστρατήγηση του Κανονισμού Τροφίμων, εξαιτίας της έκδοσης δεκάδων αποφάσεών του Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου του Κράτους, σχετικά με τα συστατικά παραγωγής γιαουρτιού.
Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον σαράντα δυο (42) αποφάσεις για το γιαούρτι, διαφορετικές μεταξύ τους, έπειτα από αιτήσεις των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών, οι οποίες στην ουσία ανατρέπουν τον κανονισμό τροφίμων για το συγκεκριμένο προϊόν, προκαλώντας εύλογες απορίες και ερωτηματικά.
Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αποφάσεις είναι έτσι διατυπωμένες, που αφήνουν όλα τα περιθώρια για ελεύθερες παραγωγές με συνθέσεις που διαφέρουν από τύπο σε τύπο. Και όλα αυτά σε αντίθεση με τον κανονισμό που ισχύει στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.   
Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ όχι μόνο αποδέχεται αυτή την κατάσταση αλλά ουσιαστικά την καταγγέλλει, αφού αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωση του ότι: «Η υπάρχουσα κατάσταση μας προβληματίζει σοβαρά. Το καθεστώς αυτό δεν βοηθάει στο να υπάρχει ενιαία πολιτική για την προστασία του καταναλωτή».
Επειδή  η έκδοση δεκάδων διαφοροποιημένων αποφάσεων προκαλεί σύμφωνα με τις καταγγελίες, αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των βιομηχανιών, οι οποίες επιδίδονται σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να τις εξασφαλίσουν, ώστε να βγάζουν πολλούς «τύπους» γιαουρτιού γεγονός που στην ουσία οδηγεί στην παραπλάνηση του καταναλωτή.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1.    Αν φροντίσουν ώστε να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα σε συναρμόδιους φορείς (Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο και ΕΦΕΤ) ώστε να προωθηθεί ενιαία πολιτική για τη αντιμετώπιση των φαινόμενων αυτών;
2.    Ποια άλλα μέτρα προτίθενται να λάβουν για την πραγματική προστασία των καταναλωτών;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βασίλης Κεγκέρογλου
Δημήτρης Πιπεργιάς

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα