Skip links

Αποκρύπτεται η αλήθεια για τις εισαγόμενες, γαλοπούλες με σαλμονέλα

ΠΡΟΣ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ:    1) Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, 2) Ανάπτυξης, 3) Οικονομίας & Οικονομικών, 4) Δημόσιας Τάξης

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την έλλειψη συνεργασίας με τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς, την αδυναμία συντονισμού των αρμοδίων υπηρεσιών και την ολιγωρία που το διακρίνει, αδυνατεί να διασφαλίσει αποτελεσματικά τη δημόσια υγεία και να προστατέψει τον καταναλωτή.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου στην προσπάθεια της να δικαιολογηθεί, αποκρύπτει την αλήθεια για το νέο διατροφικό σκάνδαλο, προκαλώντας σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό.
Οι γαλοπούλες είχαν εισαχθεί πράγματι από τον Καναδά στις 29 Νοεμβρίου από τον ΣΥΚΕ Πειραιά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων εκδόθηκαν από το Ινστιτούτο Υγιεινής Τροφίμων στις 23 Δεκεμβρίου, όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου του Υπουργού.
•    Αποκρύπτει ο κ. Μπασιάκος ότι δείγμα που ελήφθη από τον ΣΥΚΕ εστάλη στο Ινστιτούτο, δώδεκα μέρες αργότερα
•    Αποκρύπτει, επίσης, ο Υπουργός ότι το Υπουργείο του καθυστέρησε 34 ημέρες να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση
•    Αποκρύπτει, επίσης, ότι δεν ενημέρωσε καθόλου τον ΕΦΕΤ, το ΣΔΟΕ και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αμέσως, ως όφειλε και προσπαθεί να καλυφθεί πίσω από το έγγραφο που εστάλη, με 25 μέρες καθυστέρηση στην Κτηνιατρική υπηρεσία Πειραιά.
Επειδή η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόσο με δημόσιες δηλώσεις όσο και με την απάντηση που δόθηκε στη Βουλή, από τον κ. Κοντό σε επίκαιρη ερώτηση, μας διαβεβαίωνε αναληθώς, όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα,  ότι:
«…Πρέπει να σας πω ότι για πρώτη φορά στη χώρα λειτουργούν ελεγκτικοί μηχανισμοί. Πρέπει να σας πω ότι λειτουργεί διυπουργικό όργανο, το οποίο αποτελείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από τον ΕΦΕΤ, από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας και από το ΣΔΟΕ, που πραγματοποιούν κοινούς ελέγχους σε εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα.
…Επίσης, θέλω να σας πω ότι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων λειτουργεί για πρώτη φορά γραφείο, το οποίο επικοινωνεί με όλες τις πύλες εισόδου της χώρας και σε καθημερινή βάση γνωρίζουμε τι εισαγωγές γίνονται στην χώρα μας. Αμέσως ενημερώνονται οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, την ίδια ώρα ενημερώνεται ο ΕΦΕΤ και το Υπουργείο Ανάπτυξης, το ΣΔΟΕ, έτσι ώστε έγκαιρα να πραγματοποιούνται έλεγχοι» και
Επειδή η προστασία της Δημόσιας Υγείας και των καταναλωτών δεν μπορεί να στηριχθεί στις πολλές δηλώσεις και στις ελάχιστες πράξεις, αλλά ούτε και στις οδηγίες του κ. Μπασιάκου ότι: «….η σαλμονέλα δεν είναι επικίνδυνη αν η γαλοπούλα έχει βραστεί…» 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

•    Γιατί αποκρύπτεται η αλήθεια;

•    Γιατί δε λειτούργησε το διυπουργικό όργανο;

•    Γιατί το ″Γραφείο″ που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν ενημέρωσε αμέσως, ως όφειλε σύμφωνα με τον κ. Κοντό, τον ΕΦΕΤ, το ΣΔΟΕ, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και την ΕΛ.ΑΣ;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ροδούλα Ζήση
Χρήστος Πρωτόπαπας
Δημήτρης Πιπεργιάς
Βασίλης Κεγκέρογλου
Βαγγέλης Αργύρης
Θανάσης Παπαγεωργίου
Γιάννης Μανιάτης

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα