Skip links

Απελευθέρωση Ωραρίου- Απελευθέρωση ίδρυσης Πολυκαταστημάτων

Το οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται καθημερινά από την πολιτική της Κυβέρνησης είναι αρνητικό.
Η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών με την αύξηση των έμμεσων φόρων και την ουσιαστική μείωση των πραγματικών εισοδημάτων των εργαζομένων, συντελούν στην έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, στην ύφεση και στη μείωση των θέσεων εργασίας.
Η συνεχιζόμενη αύξηση των ακάλυπτων επιταγών, σύμφωνα με τον Τειρεσία (572 εκατ. ευρώ, για το πρώτο πεντάμηνο του 2005, έναντι 345 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο του 2004, που αντιστοιχεί σε αύξηση 65.79%) και η μείωση  του κύκλου εργασιών σε πολλούς κλάδους, είναι ενδεικτικά παραδείγματα της κατάστασης της αγοράς.
Η Κυβέρνηση έπρεπε να προχωρήσει με σχέδιο και πρωτοβουλίες, στην αναζωογόνηση της αγοράς, την αλλαγή του κλίματος, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την τόνωση της ζήτησης και την ενίσχυση των καταναλωτών.
Αντί αυτών, υλοποιεί πιστά, κρυφές δεσμεύσεις της προς όφελος του μεγάλου εισαγωγικού κεφαλαίου, των Τραπεζών και των μεγαλοβιομήχανων, σε βάρος των μικρομεσαίων και των εργαζομένων.
Η απελευθέρωση-διεύρυνση του ωραρίου της αγοράς και η ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας, είναι στοιχεία της ίδιας πολιτικής.
Η όποια μεταβολή της συμφωνίας του ’97 στο ωράριο, που είναι ζήτημα σοβαρό με μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις, απαιτεί εμπεριστατωμένη μελέτη και νέα Κοινωνική Συμφωνία.
Η Κυβέρνηση προχωρεί μονομερώς, μ’ όλους τους φορείς, των εμπόρων, των βιοτεχνών των επαγγελματιών και των εργαζομένων, απέναντί της.
Η Ο.Κ.Ε. ζητά να προηγηθεί διάλογος και νέα κοινωνική συμφωνία. 
Με το ν/σ  που κατατέθηκε στη Βουλή προωθούνται παρεμβάσεις  στη λειτουργία του εμπορίου , στεγασμένου και υπαίθριου, με κυρίαρχες αυτές της απελευθέρωσης του ωραρίου και της απελευθέρωσης ίδρυσης των πολυκαταστημάτων λιανικού εμπορίου. Κοινός στόχος, η ανακατανομή του μεριδίου της αγοράς υπέρ των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων αλυσίδων.
Στην αγορά θα επικρατήσουν ολιγοπωλιακές καταστάσεις, που σε συνδυασμό με τον αθέμιτο ανταγωνισμό θα οδηγήσουν σε σταδιακό κλείσιμο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και στη μείωση των θέσεων εργασίας.
Οι καταναλωτές θα έλθουν αντιμέτωποι με μια νέας μορφής ακρίβεια.
  Στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις υπόσχονται την υποτιθέμενη ενίσχυση τους,  έναντι του υπαίθριου εμπορίου και στους καταναλωτές, απεριόριστες ώρες για να ψωνίζουν, χωρίς να ενισχύεται το βαλάντιο τους.
Με το ν/σ αυτό υποβαθμίζεται ο διοικητικός και αναπτυξιακός ρόλος της Περιφέρειας αφού την εμπλέκει στα θέματα του Πλανόδιου Εμπορίου, χορήγησης αδειών λαϊκών αγορών, τοποθετήσεις πωλητών σε θέσεις, κληρώσεις, γραμμογραφήσεις κ.τ.λ, εξυπηρετώντας μόνο κομματικές παρεμβάσεις, μέσω του κρατικού νεοαυταρχισμού.
Στις περιοχές που υπήρχε ελεγχόμενη ίδρυση πολυκαταστημάτων λιανικού εμπορίου (νησιά, περιφερειακές αγορές κ.λ.π.),  αυτή απελευθερώνεται, αφού αφαιρείται ουσιαστικά η αρμοδιότητα για την έγκριση ίδρυσης τους, από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. 
Η αρμοδιότητα έγκρισης δίδεται πλέον στον περιφερειάρχη και μάλιστα δια της παραλείψεως έκδοσης απόφασης για οποιοδήποτε λόγο  (ηθελημένα ή αθέλητα).
Η μη απάντηση εντός 30 ημερών επί προσφυγής, που θα υποβληθεί κατά της απόφασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου, σύμφωνα  με το ν/σ, σημαίνει αποδοχή της προσφυγής .
Μ’ όλα αυτά γίνεται ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση έχει πάρει οριστικό διαζύγιο με τις προεκλογικές της εξαγγελίες και το ″κοινωνικό κέντρο″.
Τάσσεται πλέον καθαρά με το μεγάλο εισαγωγικό κεφάλαιο, τους μεγαλοβιομήχανους και τα υπερκέρδη των Τραπεζών.
Οι πολίτες αυτού του τόπου αντιλαμβάνονται καθημερινά την πολιτική εξαπάτησή τους από την Ν.Δ. και στρέφουν πλέον τις ελπίδες τους στη νέα πολιτική πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Βασίλης Κεγκέρογλου
Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ηρακλείου

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα