Skip links

Ανεξέλεγκτη η ακρίβεια και στα σχολικά είδη

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:   α) Ανάπτυξης κ. Δ.Σιούφα, β) Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων κα Μ. Γιαννάκου

                                         
Το νέο κύμα ακρίβειας σε συνδυασμό με τα φαινόμενα υψηλής κερδοφορίας και κερδοσκοπίας καλούνται να αντιμετωπίσουν οι καταναλωτές με την έναρξη του Φθινοπώρου.
Όλες οι αυξήσεις που προβλέπονται στα βασικά καταναλωτικά είδη και τις υπηρεσίες θα φέρουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς σε αδιέξοδο. Ήδη, με το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς οι γονείς διαπιστώνουν, ύστερα από έρευνα αγοράς που πραγματοποιούν οι ίδιοι, ότι πρέπει να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του σχολικού εξοπλισμού.
Στα σχολικά είδη, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΚΑ και του ΚΕΠΚΑ,  οι αυξήσεις στις τιμές φτάνουν ακόμα και το 206% σε σχέση με πέρυσι, ενώ το συνολικό κόστος του σχολικού προϋπολογισμού είναι αυξημένο από 6,6% ως 28%,  ανάλογα με τα σχολικά είδη και την τάξη του κάθε εκπαιδευόμενου, μιας και η λίστα σε ανάγκες μακραίνει όσο μεγαλύτερη είναι η εκπαιδευτική βαθμίδα.
Φαίνεται όμως πως η Κυβέρνηση για άλλη μια φορά εθελοτυφλεί, αμφισβητώντας τα στοιχεία των καταναλωτικών οργανώσεων. Το Υπουργείο ανάπτυξης αρνείται πεισματικά ότι υπάρχουν αυξήσεις και επιμένει ότι και φέτος οι τιμές στα σχολικά είδη κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με τα περσινά. Προφανώς και σύμφωνα με τους εκπροσώπους της αγοράς, η Κυβέρνηση αναφέρεται στα κινεζικής προέλευσης και χαμηλής, κατά κανόνα, ποιότητας προϊόντα που έχουν κατακλείσει την αγορά.  
Επειδή η οικονομική κρίση που έχει καταλάβει τα νοικοκυριά και η αβεβαιότητα για το αύριο οδηγεί στην αδυναμία των ελληνικών οικογενειών να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες και υποχρεώσεις και
επειδή μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση η Κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να πάρει μέτρα

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
  
•    Τι μέτρα πρόκειται να λάβουν, πέρα από τους καθορισμένους ελέγχους για την ασφάλεια και την ποιότητα των σχολικών ειδών, προκειμένου να σταματήσει αυτό το κλίμα κερδοφορίας και κερδοσκοπίας που πλήττει την αγορά και επιβαρύνει την ελληνική οικογένεια στην προσπάθειά της να αντεπεξέλθει στις σχολικές υποχρεώσεις;
•    Αν πρόκειται να μηδενίσουν το συντελεστή ΦΠΑ στα βιβλία και στα σχολικά είδη;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βασίλης Κεγκέρογλου

Δημήτρης Πιπεργιάς

Χρήστος Πρωτόπαπας

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα