Skip links

Ανήμπορη η Ν.Δ. να διασφαλίσει το αγροτικό εισόδημα

Κύριο μέλημα της κυβέρνησης της Ν.Δ. – πελαγοδρομώντας χωρίς σχέδιο και στρατηγική- είναι να μεταθέσει στο παρελθόν και στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. όλες τις ευθύνες για τη δικιά της ανικανότητα να παρεμβαίνει στο σήμερα και να διαμορφώνει ένα καλύτερο αύριο.
    Η αδιαφανής «απογραφή» είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τακτικισμού και  κοντόφθαλμης πολιτικής της Ν.Δ. με στόχο την ανεύρεση άλλοθι για την αθέτηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων.
     Μέσα στο δυσμενές κλίμα για την οικονομία που διαμορφώθηκε στο διεθνές, ευρωπαϊκό αλλά και εσωτερικό πεδίο η κατάσταση που διαμορφώθηκε φέτος στον αγροτικό τομέα, με την μείωση του αγροτικού εισοδήματος κατά 50% τουλάχιστον και την αδυναμία απορρόφησης μεγάλων ποσοτήτων αγροτικών προϊόντων δεν  οφείλεται μόνο στις διεθνείς εξελίξεις, όπως υποστηρίζει η Κυβέρνηση για να ξεφορτωθεί τις ευθύνες της αλλά οφείλεται κυρίως στην ανικανότητα της να παρέμβει αποτελεσματικά ακόμη και με τους «κλασικούς» τρόπους.
•    Η ανεξέλεγκτη εισαγωγή αγροτικών προϊόντων, αμφίβολης ποιότητας από τρίτες χώρες κρασιά, σταφίδες, σιτάρια, μέλι κλπ.
•    Η εφαρμογή της φιλοσοφίας της Συντηρητικής Παράταξης για ανεξέλεγκτη λειτουργία της αγοράς που αυτορυθμίζεται.
•    Η μη ενεργοποίηση «αμυντικών» αλλά και «επιθετικών» μηχανισμών που μας δίνει τη δυνατότητα η Ε.Ε. δημιούργησαν τα φαινόμενα κρίσης σε μια σειρά από αγροτικά προϊόντα.
    Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση με την αποσπασματική και αναποτελεσματική δήθεν παρεμπόδιση των εισαγωγών. Απαιτείται ο   σχεδιασμός μιας δέσμης μέτρων ανά προϊόν με στόχο τον περιορισμό των μαζικών εισαγωγών μέσω της ενεργοποίησης των «δασμολογικών ποσοστώσεων» και των «ρητρών διασφάλισης» που προβλέπονται στις συμφωνίες της Ε.Ε. με τρίτες χώρες και η ταυτόχρονη λήψη μέτρων αποσυμφόρησης της αγοράς για όλο το διάστημα που διαρκεί η κρίση μέσω κανονισμών που υπάρχουν και που άλλες χώρες τους ενεργοποιούν και πετυχαίνουν. Απαιτείται επιπλέον δέσμη εθνικών μέτρων που μπορεί να τύχει της έγκρισης της Ε.Ε. με την αναγκαία δυναμική διαπραγμάτευση.
    Όλα αυτά όμως έχουν σαν προϋπόθεση την ύπαρξη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στρατηγικής, σχεδιασμού και ικανότητας διαπραγμάτευσης των τεχνοκρατών αλλά κυρίως των πολιτικών και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο.
    Οι τεχνοκράτες μας έχουν αποδείξει στο παρελθόν (αναθεώρηση ΚΑΠ) ότι όταν έχουν συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση μπορούν να πετύχουν πολλά. Αυτή η πολιτική κατεύθυνση δεν φαίνεται να υπάρχει σήμερα και η Κυβέρνηση αδυνατεί να παρέμβει στις εξελίξεις.
    Αλήθεια η προεκλογική δέσμευση του κ. Καραμανλή ότι θα ηγείται ο ίδιος των διαπραγματεύσεων στο συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας πήγε στο ίδιο καλάθι με τις υπόλοιπες προσωπικές του δεσμεύσεις;
    Αν λοιπόν η κυβέρνηση δεν συνειδητοποιήσει τις ευθύνες της τότε   η κατάσταση στον αγροτικό χώρο δεν θα είναι συγκυριακή. Πρέπει άμεσα  να παρθούν αποφάσεις, να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί μια σειρά από  πολιτικές γιατί οι εξελίξεις τρέχουν και χωρίς εμάς. Απαιτείται:
•    Νέο θεσμικό πλαίσιο προσαρμοσμένο στα δεδομένα της νέας ΚΑΠ που θα εξειδικεύει και θα διευκολύνει την εφαρμογή της σε όφελος των προϊόντων και των παραγωγών.
•    Εθνικό σχέδιο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της παραγωγής μας για την αντιμετώπιση της απελευθέρωσης του διεθνούς εμπορίου που θα περιλαμβάνει:
•    την προώθηση νέων παραγωγικών μοντέλων ολοκληρωμένης διαχείρισης, βιολογικής γεωργίας, πιστοποίηση ποιότητας ΚΑΠ
•     την επεξεργασία ολοκληρωμένου σχεδίου ενίσχυσης των εμπορικών δικτύων σε παραδοσιακές και νέες αγορές.
•    Αξιοποίηση κάθε θετικής διάταξης στους κανονισμούς της Ε.Ε. και στις συμφωνίες της Ε.Ε. με τρίτες χώρες αλλά κυρίως εγρήγορση και η προετοιμασία προτάσεων και πολιτικών για τα αγροτικά μας προϊόντα που μπορούν με σχεδιασμένη τακτική και  τις απαραίτητες συμμαχίες να υιοθετηθούν από την Ε.Ε.
Οι εξελίξεις στον διεθνή και ευρωπαϊκό χώρο θα συνεχίσουν να έχουν δυσμενέστερες επιπτώσεις για την Ελλάδα και τα αγροτικά μας προϊόντα όσο η κυβέρνηση μένει σταθερή στο ρόλο του θεατή των εξελίξεων.     

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα