Skip links

Ακρίβεια, κερδοσκοπία και ασφυξία συνθέτουν τη ζοφερή εικόνα για τον καταναλωτή και την αγορά

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Ανάπτυξης κ. Δημ. Σιούφα

Το τελευταίο διάστημα οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα ακρίβειας, που σε συνδυασμό με τα φαινόμενα της κερδοσκοπίας προσλαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης όχι μόνο δεν παρεμβαίνει στην κατάσταση που διαμορφώνεται, αλλά έπαψε να είναι και απλός παρατηρητής των εξελίξεων (το Παρατηρητήριο Τιμών βρίσκεται σε άδεια).
Αντίθετα η Κυβέρνηση δε βρέθηκε σε άδεια όταν τις προηγούμενες μέρες αποφάσισε
•    την επιβάρυνση με 79 εκατ. ευρώ επιπλέον από πέρυσι (αύξηση 30%) των ελληνικών νοικοκυριών για την ΕΡΤ μέσω των 6.580.000 λογαριασμών
•    την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ μέχρι και 6%.
Το επιχείρημα ότι σε ορισμένες κατηγορίες οι αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ είναι μικρότερες, είναι έωλο ως αστείο. Η βιομηχανία, οι μεγάλες εισαγωγικές εμπορικές επιχειρήσεις και οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών θα μετακυλίσουν τις αυξήσεις έως και 6% στον καταναλωτή και μάλιστα σε μεγαλύτερο ποσοστό, λόγω της αδυναμίας του Υπουργείου για ελέγχους στην αγορά.
Το πρόβλημα θα διογκωθεί τις επόμενες μέρες όταν θα φθάσουν οι αυξήσεις για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες στους καταναλωτές. Σε 8-10% φτάνουν οι αυξήσεις για πάνω από 150 βασικά είδη των Σούπερ Μάρκετ.
Ενώ οι τιμές παραγωγού των αγροτικών προϊόντων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ο καταναλωτής καλείται να πληρώσει, ακόμα και στις λαϊκές, πολύ περισσότερα από πέρυσι.
Όλες οι αυξήσεις στα βασικά καταναλωτικά είδη και υπηρεσίες είναι πολύ πάνω από τον πληθωρισμό και φέρνουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς σε αδιέξοδο.
Η κατάσταση αυτή αποτυπώνεται σε αριθμούς, από την αδυναμία των ελληνικών νοικοκυριών να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες και υποχρεώσεις.
Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος πριν λίγο καιρό, οι καταναλωτές προκειμένου να συντηρήσουν το υψηλό βιοτικό επίπεδο που κατέκτησαν τα προηγούμενα χρόνια, προστρέχουν στο δανεισμό. Έτσι το ένα στα δύο νοικοκυριά χρωστά στις τράπεζες ενώ το ένα τρίτο (1/3) των νοικοκυριών δαπανά το μισό του μηνιαίου εισοδήματος για την αποπληρωμή δανείων.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε προχθές η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, η αγορά ασφυκτιά. Οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλαγματικές στο 1ο 7μηνο του 2005 έφτασαν τα 942 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας ρεκόρ 6ετίας. Η αύξηση είναι 55,1% σε σχέση με το 2004 και 73% σε σχέση με το 2003.
Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση το Υπουργείο δεν παρεμβαίνει πια, ούτε σε επίπεδο δηλώσεων και καταφεύγει στην εύκολη δικαιολογία των αυξήσεων στις διεθνείς τιμές πετρελαίου και έτσι πυροδοτεί και ″δικαιολογεί″ το κύμα των ανατιμήσεων και της κερδοσκοπίας.
Επειδή η προστασία του καταναλωτή και η διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού από τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην αγορά προϋποθέτουν την καθημερινή επαγρύπνηση και δράση του Υπουργείου και των ελεγκτικών και ρυθμιστικών υπηρεσιών  
             
Ερωτάται ο κ. Υπουργός

•    Γιατί δεν αξιοποιεί την ισχύουσα νομοθεσία και αφήνει ανεξέλεγκτη την κατάσταση στην αγορά, ευνοώντας την ακρίβεια, την κερδοσκοπία και το παραεμπόριο;
•    Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει άμεσα, ώστε να παρέμβει ουσιαστικά στην  αγορά, για την προστασία του καταναλωτή και τη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού;

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα