Skip links

Αδιαφορούν επιδεικτικά

Το τελευταίο διάστημα έχομε αναφερθεί πολλές φορές στο μεγάλο πρόβλημα της μείωσης του Αγροτικού Εισοδήματος που φτάνει τα δύο τελευταία χρόνια το 50%.
Η μείωση αυτή δεν οφείλεται μόνο στην μείωση των τιμών και στις ποσότητες των προϊόντων που δεν πωλούνται αλλά οφείλεται και στη μείωση των ενισχύσεων, όπως συνέβη με την στρεμματική ενίσχυση και την μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής.
Η αγροτική οικογένεια που έχει υποστεί και τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης ακρίβειας περνά δύσκολες μέρες και ζει στην αβεβαιότητα για το αύριο.
Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση η Κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει και δεν φαίνεται να έχει πολιτική βούληση και σχέδιο για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αλλά αμήχανη ψελλίζει μόνο δικαιολογίες.
Για τις εξευτελιστικές τιμές δικαιολογείται ότι αυτή είναι η αγορά, ξεχνώντας ότι 2 χρόνια πριν η ίδια αγορά απορροφούσε π.χ. τα μαύρα σταφύλια με 160δρχ το κιλό ενώ φέτος έμειναν στα αζήτητα.
Για τη μείωση της στρεμματικής ενίσχυσης, δικαιολογείται ότι αυξήθηκαν τα καλλιεργούμενα στρέμματα ενώ στην Κρήτη μειώθηκαν και δεν λέει κουβέντα για την απουσία του Υπουργείου την ώρα που η Ε.Ε. αποφάσιζε.
Ας θυμηθούμε όμως όλοι και πρώτιστα οι αγρότες τα λόγια των στελεχών της σημερινής Κυβέρνησης πριν δυο χρόνια για “κλέψιμο” του αγρότη, τις κατηγορίες για την πολιτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ας δούμε ότι μετεκλογικά, όχι μόνο αθέτησαν όλες τους τις υποσχέσεις και δεν παίρνουν πρωτοβουλίες, μέτρα και  αποφάσεις αλλά έχουν εξαφανιστεί και οι ίδιοι που τα έλεγαν.
Η προεκλογική δέσμευση για παρουσία του ίδιου του Πρωθυπουργού στα όργανα της Ε.Ε., έγινε μετεκλογική απουσία ακόμη και των υπαλλήλων.
Η “εξαφάνιση” των κυβερνητικών παραγόντων ήταν αναμενόμενη, λόγω της έλλειψης σχεδίου, πολιτικής και πειστικών απαντήσεων στις προτάσεις της αντιπολίτευσης και στα αιτήματα των αγροτών:
•    Ζητούμε επιτέλους όλα τα προϊόντα της χώρας και όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα να έχουν την στήριξη από την Κυβέρνηση.
•    Να καταβληθούν αποζημιώσεις από τον ΕΛ.ΓΑ. στα αμπελουργικά προϊόντα για τις ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα και την ακαρπία, όπως έγινε το 2002 στο Ηράκλειο από την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και να εφαρμοστούν και για τα σταφύλια και τη σταφίδα οι αποφάσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σύμφωνα με τις οποίες αποζημιώθηκαν φέτος μέσω ΕΛ.ΓΑ. ροδάκινα-νεκταρίνια-σπαράγγια κλπ. με 200εκατ.€, λόγω των επιπτώσεων στην τοπική οικονομία.
•    Να στηριχθούν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων που σήμερα στις δύσκολες ώρες σηκώνουν όλο τα βάρος της απορρόφησης της παραγωγής
Ο κ. Καραμανλής με την πολιτική του, ενώ αδιαφορεί για τα αγροτικά προβλήματα φροντίζει για το μεγάλο εισαγωγικό κεφάλαιο, για τα υπερκέρδη των τραπεζών και την ενίσχυση ιδιαίτερων κατηγοριών μεγαλοεπιχειρηματιών, εις βάρος των μικρομεσαίων.
Η αδιαφορία αυτή ασφαλώς θα απαντηθεί και από εμάς αλλά και από τους ίδιους τους αγρότες.

Βασίλης Κεγκέρογλου
Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ηρακλείου

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα